אקדים מסקנה לדיון ואומר כי הוכח לפניי כי הנתבע התרשל בכך, שלא פעל לרישום הדירה על שם התובעים, ופועלו בכל הקשור לעיסקת רכישת הדירה הצמצמם אך לרישומה של הערת אזהרה לטובת התובעים בספרי החברה המשכנת, הא ותו לא.
טרם אכנס לעובי הקורה ואדון בשאלות שבמחלוקת לגופן, אדרש למושכלות יסוד בעיניין אחריותו המקצועית של עו"ד כלפי לקוחו בכלל ובעסקת מכר מקרקעין בפרט.
האחריות המוטלת על עורך דין ברשום דירה על שמם של הקונים אותם הוא מייצג, מוצאת לה שורשים בפסיקת בתי המשפט הקובעת את מושכלות היסוד הראשונים בעיסקאות מקרקעין באשר לחובותיו של עורך הדין כלפי רוכש המקרקעין והם: ראשית, על עורך הדין לדאוג לכך שתרשם בלישכת רישום המקרקעין הערת אזהרה על המקרקעין הנרכשים, על מנת להקנות לרוכש עדיפות ביחס לזכויות הסותרות את תוכן ההערה (סעיף 127(א) לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, הגנה מפני עיקולים והליכי פש"ר או פירוק (סעיף 127(ב) לחוק המקרקעין).
עוד ראויות לציון שתי הוראות נוספות המעוגנות בהסכם המכר: האחת מצויה בסעיף 27 להסכם, בחלק השני שלו, שמפאת חשיבותה אביאה להלן עם הדגשות שלי: "בכפוף לאמור בהסכם זה, הצדדים מתחייבים לחתום בפני עוה"ד הנ"ל ו/או בפני כל מוסד ו/או גוף אחר על כל המסמכים שידרשו לשם ביצוע העברת הזכויות בנכס על שם הקונה, הכל עפ"י הנחיות עוה"ד הנ"ל, ובכלל זה להמציא לעוה"ד הנ"ל, את האישורים על סילוק המיסים, והתשלומים החלים על כל אחד מהם, על פי הוראות הסכם זה". ההוראה השנייה קבועה בסעיף 34 להסכם המכר וקובעת כי "הקונים יישאו בהוצאות העברת הדירה על שמם, לרבות אגרות רישום הכוללות רישום מישכון, התחייבויות לבנקים, אישורי זכויות, וביול וזאת לפני העברת הרישום בלישכת רישום המקרקעין ו/או מנהל ו/או בחברות משכנות".
אקדים ואומר, כי בחינת נסיבות המקרה שלפנינו מובילה למסקנה, כי הנתבע התרשל בייצוג התובעים במסגרת עסקת רכישת הדירה.
סטאנדרט ההיתנהגות הדרוש מעורך דין המייצג לקוח בעסקת מכר מקרקעין אינו כשל אדם סביר, אלא כשל "עורך דין סביר המטפל בעסקת מכר מקרקעין". משכך, עליו לפעול עבור לקוחו כאיש מיקצוע מיומן וזהיר ולפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות.
...
ראש הנזק של פיצוי מוסכם למוכר בהסכם רכישת המגרש ע"ס 10 אלף ₪
אשר לראש נזק זה, לא שוכנעתי כי התובעים השכילו להוכיח כי הם לא עמדו בלוח התשלומים שלו התחייבו בהסכם רכישת המגרש, עקב רשלנות הנתבע באי רישום הדירה על שמם.
בחלק מאותה פסיקה נדונה שאלת הפיצוי הבלתי ממוני אגב הדיון בפיצוי המוסכם (לסיכום הפסיקה ראו והשוו: ת"א (שלום-י-ם) 3218/09 קדמי איתן ז"ל נ' בית און ישי-כונס הנכסים, פיסקה 32 (ניתן ביום 6.4.2020), שם נפסק סכום של 30 אלף ₪ עבור עיכוב ברישום שנמשך 11 שנים).
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעים פיצוי בסך של 32,000 ₪ בגין נזק לא ממוני, וכן סכום נוסף של 5,265 ₪, בגין שכ"ט עו"ד י' אביטן ששולם לו עבור השלמת רישום הזכויות בדירה על שם התובעים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית חוק מיום ההוצאה ועד למועד התשלום המלא בפועל.