מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות מעביד לנזקי קבלן משנה בתאונת דרכים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

כמצוין לעיל, הצדדים חלוקים במספר סוגיות; נסיבות קרות התאונה, סיווגה של התאונה כתאונת דרכים, השאלה על מי מוטלת האחריות לקרות התאונה, שאלת הכסוי הבטוחי לאחריות זו ושאלת שיעור הנזק שניגרם לתובע עקב התאונה.
(ב) מעסיק קבלן ראשי בבצוע פעולת בניה קבלני משנה, יראו את הקבלן הראשי כמבצע הבניה, כאמור בתקנת משנה (א); כקבוע בתקנה 2(א) לתקנות "מבצע בניה אחראי לכך כי כל עבודת בניה תתבצע בהנהלתו הישירה והמתמדת של מנהל העבודה שהוא מינה" ותקנה 5(א) לתקנות קובעת, כי "מנהל העבודה חייב למלא אחר הוראות תקנות אלה ולנקוט צעדים מתאימים כדי להבטיח שכל עובד ימלא אחר התקנות הנוגעות לעבודתו...". יצוין, כי גם בהתאם להוראות ההסכם שנחתם בין הנתבעת 2 ובית חדש, התחייבה הנתבעת 2, כלפי בית חדש למנות מנהל עבודה מטעמה, שבין השאר "יהיה אחראי לכלל העבודות באתר, לרבות, אך לא רק, עבודות קדוח, ביסוס, דיפון ותימוך שיבוצעו על ידי קבלנים אחרים..", מבלי לגרוע מחובתם למנות מינהלי עבודה מטעמם (ס' 4(י) להסכם).
כמתואר לעיל, בין נתבעות 2 ו-3 לצד השלישי (בית חדש) נחתם ביום 17.8.07 הסכם לפיו, בין השאר, הנתבעת 2, "הקבלן" "יהא האחראי הבלעדי לכל נזק מכל מין ו/או סוג שהוא, לרבות כל נזק גוף או רכוש אשר יגרמו, לכל אדם ו/או תאגיד, לרבות למזמין ו/או לעובדים באתר הפרויקט ו/או לפרויקט ו/או לכל צד ג' אחר ו/או לרכושם של כל אחד מאלה ו/או קבלני משנה ו/או מי מטעמו המועסקים על ידו או כתוצאה מכל רשלנות או מחדל של הקבלן ו/או עובדיו ו/או קבלני המשנה שלו ו/או מטעמו" (ס' 7(א) להסכם).
...
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בענין זה הגעתי למסקנה כי בנסיבות הענין אין מקום לסטות מהחזקה או ההנחה המקובלת כי שיעור הנכות הרפואית האורתופדית שנקבעה לתובע בתחום האורתופדיה שווה לשיעור הנכות התפקודית שיש לקבוע לו. יש לזכור כי אף שלתובע נקבעה על ידי מומחה בית המשפט הגבלה קלה בלבד בתנועות עמוד השדרה המותני, התובע הוא פועל, עובד כפיים, ללא הכשרה בתחום אחר ונכותו עלולה להעמידו בעמדת נחיתות כזו או אחרת כלפי חבריו מחפשי העבודה בתחום זה. התובע לא חזר לעבוד אצל הנתבעת 1 לאחר התאונה (לדבריו אף לא ניסה).
עוד נטען על ידי הנתבעות כי הטענה לשכר לא מדווח, היא הרחבת חזית שלא הוכחה ואין להקיש מהליך שהתקיים בעניין עובד אחר על עניינו של התובע, הליך שהכרעה בו אינה מהווה השתק שיפוטי בענין זה. לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בענין זה ועיינתי במסמכים שהוגשו על ידם, לרבות בפסק הדין שניתן בתביעה שהוגשה לבית הדין, הגעתי למסקנה כי אין לקבל את טענת התובע בדבר שכרו הלא מדווח וכי יש מקום לקבוע כי בסיס שכרו של התובע לצורך חישוב הפיצוי בגין אובדן כושר השתכרותו, עומד על סך של 2,618 ₪, שכרו במשך 5 מ-9 החודשים בהם הועסק על ידי הנתבעת 1.
ההודעה לצדדים השלישי והחמישי (בתביעת הנתבעות 2 ו-3) חברות בית חדש והפניקס – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה שעניינה נזק רכוש כתוצאה מתאונת דרכים שהתרחשה ביום 31/5/15.
העדה ציינה כי היא זוכרת מקרים בהם נגרם נזק למכוניות שעברו בשל חוסר תשומת לב של הנהג, אולם אינה זוכרת מקרה זה. לאחר ששמעתי את הצדדים והעדים מטעמם, עיינתי במסמכים שהובאו בפניי, לאחר שקילת מכלול הנתונים, ואף שלטעמי עמדה התובעת בנטל המוטל עליה והוכיחה את אחריותה הנזיקית של הנתבעת לתאונה, אני נאלצת לדחות את התביעה בשל הטענה החוזית.
3) אם הספק/חברה מעסיק/ה בהקשר להזמנה זו קבלן/קבלני משנה, עליו/ה לדאוג שהקבלן/קבלני משנה ימציאו למשהב"ט פוליסת חבות מעבידים עם הדרישות המוזכרות בסעיף 2 דלעיל.
...
העדה ציינה כי היא זוכרת מקרים בהם נגרם נזק למכוניות שעברו בשל חוסר תשומת לב של הנהג, אולם אינה זוכרת מקרה זה. לאחר ששמעתי את הצדדים והעדים מטעמם, עיינתי במסמכים שהובאו בפניי, לאחר שקילת מכלול הנתונים, ואף שלטעמי עמדה התובעת בנטל המוטל עליה והוכיחה את אחריותה הנזיקית של הנתבעת לתאונה, אני נאלצת לדחות את התביעה בשל הטענה החוזית.
בנסיבות אלה, ולאור הסכמות הנתבעת ומבוטחת צד ג' בחוזה ההתקשרות ביניהם, דין התביעה להידחות.
סוף דבר, התביעה נדחית, ועמה נדחית גם הודעת צד ג'.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במהלך תביעה זו נשמעו ביום 31.10.04 בפני כב' השופטת גילאור ראיות בנושא החבות, לאור טענת קרנית כי אין מדובר בתאונת דרכים כמשמעותה בחוק הפלת"ד. בתום הדיון ובהמלצת בית המשפט, הסכים המערער לדחיית התביעה כנגד קרנית.
העד סיפר כי מורן היתה קבלן המשנה באתר בעוד שהקבלן הראשי היתה לוקי, וכי מורן היתה מבוטחת באמצעות לוקי בבטוח אחריות מעבידים.
וראה גם בספרו של יהודאי " דיני היתיישנות בישראל" (כרך א, 1991) בעמ' 134: "אם נגרם לתובע נזק על-ידי מאן-דהו, אך זהותו של המעוול אינה ידועה לו, מסיבות בלתי-תלויות בו ושאף תוך שימוש באמצעים סבירים אין באפשרותו לגלותה, יידחה מרוץ ההתיישנות עד לאותו יום שבו נודעה לתובע זהותו של הנתבע". עם זאת, לצערנו, הגענו למסקנה כי אין בכך כדי להושיע את המערער וכי דין העירעור להידחות.
...
מקובלת עלינו טענתו של המערער כי זהותו של הנתבע היא חלק מהעובדות המהוות את עילת התובענה-ע"א 242/66 יעקובסון נ' גז פ"ד כא (1) 85 (1967); ע"א 97/77 זונבנד נ' קלוגמן, פ"ד לא (3) 466, 470; ע"א 244/81 פתאל נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל פ"ד לח (3) 673 (1984).
וראה גם בספרו של יהודאי " דיני התיישנות בישראל" (כרך א, 1991) בעמ' 134: "אם נגרם לתובע נזק על-ידי מאן-דהו, אך זהותו של המעוול אינה ידועה לו, מסיבות בלתי-תלויות בו ושאף תוך שימוש באמצעים סבירים אין באפשרותו לגלותה, יידחה מירוץ ההתיישנות עד לאותו יום שבו נודעה לתובע זהותו של הנתבע". עם זאת, לצערנו, הגענו למסקנה כי אין בכך כדי להושיע את המערער וכי דין הערעור להדחות.
אשר על כן אנו דוחים את הערעור, ובנסיבות העניין, אין צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה בשתי עילות חלופיות: האחת - מכח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ב-1975 (להלן: חוק הפיצויים), כנגד המעביד בתור בעליו של ה"בובקט" וכנגד מבטחתו בביטוח ציוד הנדסי, בטענה כי התאונה הנה "תאונת דרכים" כמשמעה בחוק הפיצויים; כן הוגשה התביעה נגד "קרנית", שכן נטען כי לנהג ה"בובקט" לא היה במועד התאונה רשיון נהיגה תקף לנהוג בו, ומכאן שלא היה לארוע כסוי בטוחי; והשניה - מכח פקודת הנזיקין [נוסח חדש], כנגד המעביד, בגין אחריותו לניזקי התובע עובדו, וכנגד מבקש מבקש מס' 1, בתור היזם ו/או הקבלן הראשי ו/או מזמין העבודה, שהזמין את המעביד כקבלן משנה מטעמו לבצוע עבודות הבנייה במסגרתן נפגע התובע, וכנגד מבקשת מס' 2, מבטחתו.
אוסיף, כי אינני רואה תועלת מרובה בהתרת הבאת הראיה הנוספת המבוקשת, זאת לנוכח ההלכה הפסוקה בדבר חלוקת האחריות בין קבלן ראשי, שמעורבותו מסתכמת בפקוח עליון על העבודות, ובין קבלן משנה שהנו המעביד, ואשר לפיה האחריות המיוחסת לקבלן הראשי (ובעניינינו - מבקש מס' 1) הנה על הצד הנמוך.
...
מכל האמור לעיל, אינני מוצאת לנכון להתיר למבקשים להביא ראיות נוספות במאוחר.
הבקשה נדחית איפוא.
לפנים משורת הדין, ועל מנת שלא לסכל אפשרות להגעת הצדדים לידי הסדר פשרה - כפי שראוי לעשות - אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה בשתי עילות חלופיות: האחת - מכח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ב-1975 (להלן: חוק הפיצויים), בטענה כי התאונה הנה "תאונת דרכים" כמשמעה בחוק הפיצויים, כנגד המעסיק, בתור בעליו של ה"בובקט", כנגד מבטחתו בביטוח ציוד הנדסי וכנגד קרנית-קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים (לאור טענת העידר רשיון נהיגה תקף לנהג ה"בובקט" במועד התאונה); והשניה - מכח פקודת הנזיקין [נוסח חדש], כנגד המעסיק, בגין אחריותו לניזקי הנפגע עובדו, וכנגד הקבוץ, בתור היזם ו/או הקבלן הראשי ו/או מזמין העבודה, שהזמין את המעסיק כקבלן משנה מטעמו לבצוע עבודות הבנייה במסגרתן נפגע הנפגע; כן הוגשה התביעה נגד נתבעת מס' 2, מבטחת הקבוץ (להלן: המבטחת).
] להשלמת התמונה אציין, כי המבטחת כסתה גם את אחריותו של המעסיק, מכוח ההרחבה לקבלני משנה שבפוליסת העבודות הקבלניות שהוציאה לקבוץ, ואף עניין זה איננו במחלוקת.
...
מכל האמור לעיל אני קובעת, כי הגם שהמעסיק היה בענייננו "מבצע הבניה", לעניין תקנות הבטיחות, הקיבוץ עצמו נקט פעולות פיקוח שוטפות וצמודות על ביצוע העבודות בשטחו, הן לעניין טיב ומהות העבודות והן לעניין קיום הוראות הבטיחות בעבודה; פעולות אלו יש בהן כדי להטיל עליו אחריות מכח עוולת הרשלנות, גם אם אין מקום לייחס לו עוולה של הפרת חובה חקוקה (זו מוטלת, כאמור, על המעסיק, בהיותו "מבצע הבניה").
בטרם סיום אעיר, כי אין בידי לקבלת את טענות המל"ל ולפיהן יש להשית על הקיבוץ אחריות מכח סעיף 15 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]; מעבר לכך שהטענה לא נטענה בכתב התביעה, המל"ל גם לא הוכיח אותה: הוא לא הוכיח כי הקיבוץ התרשל בבחירת המעסיק כקבלן ביצוע העבודות; הוא לא הוכיח כי התערב בעבודתו באופן שגרם לתאונה נשוא התביעה; הוא לא הוכיח כי הרשה או אישרר את המעשה שגרם לתאונה; הוא לא הוכיח כי הוא היה האחראי מכוח חיקוק לביצוע העבודות שאת ביצוען מסר למעסיק; והוא לא הוכיח כי העבודות שלביצוען התקשר הקיבוץ עם המעסיק היו שלא כדין.
סיכומו של דבר לאור האמור לעיל, אינני מוצאת כי הקיבוץ פטור לחלוטין מכל אחריות לאירוע התאונה נשוא התביעה, כטענתו.
מכל האמור לעיל, אני מחייבת את הנתבעים, יחד ולחוד, לשלם לתובע-המל"ל סך של 159,662 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה (12.2.2023) ועד היום, ובצירוף שכר טרחת עורך דין בשיעור 20% ומע"מ. הסכום הכולל ישולם בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו