(ג) החסינות לפי סעיף זה תחול גם על מי שהיה עובד ציבור בעת ביצוע המעשה נושא התובענה.
סעיף 7ג לפקודת הנזיקין קובע בעיניין תובענה נגד עובד רשות ציבורית כדלקמן:
(א) הוגשה תובענה נגד עובד רשות ציבורית על מעשה שנעשה בעת מילוי תפקידו כעובד הרשות הציבורית, רשאים הרשות הציבורית או העובד לבקש, בתוך תקופה שתקבע בתקנות, כי בית המשפט יקבע שמתקיימים תנאי החסינות לפי סעיף 7א לגבי מעשה העובד, אם נעשה המעשה; הוגשה בקשה כאמור, תצורף הרשות הציבורית להליך, אם לא צורפה אליו כנתבעת, ובית המשפט יקבע האם היתקיימו תנאי החסינות לפי סעיף 7א.
(ב) קבע בית המשפט כי היתקיימו תנאי החסינות לפי סעיף 7א, תדחה התובענה נגד עובד הרשות הציבורית, ויחולו הוראות סעיף 7ב(ב), בשינויים המחויבים; קבע בית המשפט שעובד הציבור עשה את המעשה שלא תוך כדי מילוי תפקידו – תדחה התובענה נגד הרשות הציבורית.
משמעות הדבר היא, כי עובד הציבור אינו פטור באופן מהותי מאחריות נזיקית, אלא שלא ניתן לתבוע אותו לדין באופן אישי על אחריות זו, אולם אין בכך כדי לגרוע מזכותו להפרע את נזקיו מהרשות הציבורית כמעסיקה או כשולחת של עובד הציבור.
כפי שנפסק בעיניין פלקסר "כאשר התובע אינו מסכים לבקשה אך זו מוגשת על-ידי הרשות הציבורית הסבורה כי מתקיימים באותו המקרה התנאים הנדרשים להכרה בחסינות כי אז רשאי בית המשפט להניח כנקודת מוצא שהתנאים היתקיימו והנטל יעבור אל התובע להראות מדוע אין לקבל את עמדתה של הרשות בעיניין זה. גישה זו משרתת את התכליות שביסוד מוסד החסינות הנתנת לעובדי ציבור עליהן עמדנו לעיל והעיקרית שבהן היא - מתן מענה לחשש מפני הרתעת יתר של עובדי ציבור בגין תביעות אישיות המוגשות נגדם וצמצום הטירדה הנגרמת להם בשל עצם הצורך להתדיין על סוגיית החסינות מקום שהרשות מוכנה להכיר בה."
אבחן להלן את התנאים הקבועים בסעיף 7א לפקודה.
האם הנתבע הוא עובד ציבור שפעל תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני?
כאמור אין מחלוקת בין הצדדים כי הנתבע, ראש עריית לוד, הוא עובד ציבור ועובד רשות ציבורית כהגדרתם בסעיף 7 לפקודת הנזיקין (השוו גם תא (אי') 12689-10-15 ציון סוויסה נ' מאיר יצחק הלוי (8.1.2017) להלן: עניין סוויסה.
לאור האמור אני סבורה כי פירסומי הנתבע בגינם הוגשה התביעה נעשו במסגרת מילוי תפקידו בהקשר של ארוע בעל עניין צבורי ולכן, לעניין שאלת החסינות, יש לראותו כמי שפעל "תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני".
האם המעשה שעשה הנתבע נעשה מתוך כוונה לגרום נזק או בשויון נפש לאפשרות גרימתו?
אשר לאופן בו ראוי לברר את היסוד הנפשי שליווה את מעשיו של עובד הציבור לצורך קביעת דבר קיומה או אי-קיומה של חסינות העומדת לעובד הציבור בתביעה אישית שהוגשה נגדו, כאמור הבחין המחוקק בין עובדי מדינה (סעיף 7ב לפקודה) לעובדי רשויות ציבוריות (סעיף 7ג לפקודה).
...
אני סבורה כי התובע לא הרים את הנטל להוכיח כי חל החריג למתן חסינות ומעשי הנתבע נעשו "מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו". בענייננו, כאמור, ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נורו בעיר לוד זיקוקין.
סוף דבר, הבקשה להכרה בחסינות הנתבע בהתאם לסעיף 7א לפקודת הנזיקין מתקבלת, והתביעה נגדו נדחית.
בהתאם לסעיף 7ג(ב) לפקודת הנזיקין אני מורה על צירוף עיריית לוד כנתבעת בתיק במקום הנתבע.