]הרקע העובדתי
זוהי בקשת רשות לערער על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה (כבוד השופט ע' גרשון) במסגרתה נקבע כי הארוע בו נפגע המשיב 1 (להלן: המשיב) הוא "תאונת דרכים", כמשמעות מונח זה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן: חוק הפיצויים).
כך, טוענת המבקשת כי התאונה אינה עומדת ב"מבחן הגאוגרפי", על פיו טפול הדרך "חייב להעשות בדרך במובנה הגאוגרפי, ומשום כך טפול הנעשה בבית או בחצרים של מקום העבודה אינו 'טפול דרך'" (עניין נביל, בסעיף 9).
הפעולה שביצע המשיב, כך נטען, אינה בבחינת פעולה סטנדרטית הנדרשת מכל נהג בכביש, אלא זו פעולה שהיתה באחריות מחלקת הטעינה, שלא ביצעה את מלאכתה כראוי, ולכן נידרש המשיב להשלים את מלאכת הטעינה.
הן מביאות כדוגמא למלאכותיות ההבחנה "חצרים" המשתרעים על פני שטחים נרחבים (דוגמאת נמל אשדוד או מפעלי ים המלח) בהם יכול שהנהג ייסע, לאחר הטעינה, על פני קילומטרים מתוחמים ומגודרים.
הילכת נביל
סעיף 1 לחוק הפיצויים מגדיר "תאונת דרכים" כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
...
כזכור, טענה המבקשת כי הפעולה שביצע המשיב – אף אם היתה חיונית להמשך הנסיעה – נעשתה במטען שהועמס על המשאית, ולפיכך אין לראות בה טיפול "ברכב עצמו או באחד מרכיביו", ואין להביאה בגדר "שימוש ברכב מנועי". לאחר ששקלתי את הטענה, הגעתי למסקנה כי אין בידי לקבלה.
סבורני כי טיפול בחלק מן המטען שהשתחרר במהלך הנסיעה ובלט מארגז המשאית – טיפול שנועד להסיר סיכון תחבורתי - כמוהו כטיפול ברכב עצמו או באחד מרכיביו, ואין להשוותו להסרת מכשול המוטל על הדרך.
התוצאה היא שיש לדחות את הערעור.