מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות לנזקי רטיבות בדירה עקב אחזקה לקויה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המלומד יהושע ויסמן מבהיר בספרו דיני קניין - בעלות ושתוף (1997), עמ' 481, כי שלא כבמדינות אחרות, אין בדין הישראלי הוראה מיוחדת המטילה על בעל דירה בבית משותף חובה לדאוג לאחזקתה התקינה של הדירה, אולם אם יש בדירה דבר העלול לגרום נזק לרכוש משותף או לדירה אחרת, חייב בעל הדירה לאפשר לנציגות להכנס לדירה לבצוע הדרוש, לצורך אחזקת הרכוש המשותף, או לבצע התיקון בדירתו על מנת למנוע נזק לדירה אחרת (ראה סעיפים 3(ב) ו- 4 לתקנון המצוי).
עוד נפסק, שבעל נכס אינו בעל אחריות מוחלטת לכל נזק הנובע מרטיבות היוצאת מצנורות העוברים בתחומו, וחובת הזהירות נוצרת לעיתים רק מרגע שהכשל הפך מכשל סמוי לכשל הנראה לעין (ראה: תא"מ (ת"א) 43630-07-13 אלמוג נ' בן עזרא[פורסם בנבו] (04/01/16).
מקל וחומר; בת.א. (ת"א) 152287/02 סהר חברה לבטוח בע"מ נ' גזולי [פורסם בנבו] (28/10/02), נדונה תביעה בגין חדירת מים, ונטען כי מקור הכשל בצנורות שעברו מתחת לרצפת הדירה מעל זו שניזוקה, ונבחנה אחריות בעל המקרקעין בטרם נודע על קיומם של נזילות וכדלקמן: "שאלתי עצמי מהי חובת הזהירות המוטלת על מחזיק מקרקעין סביר בהם משולבים צנורות מים מתחת לפני המרצפות, מה עליו לעשות על מנת למנוע נזילת מים כאמור, ולאחר שהנזק כבר היתהווה, מהן הפעולות אותן עליו לבצע על-מנת להקטין הנזק ומצאתי בהתייחס לפרטי הרשלנות עליהם הפניתה התובעת בסעיף 10 לכתב תביעתה, כי אלה לא מתקיימים בנסיבות.
כך גם לא ברור לי מהו אופן השמוש הראוי בנכס או אופן החזקתו הראויה בידי בעליו לאור נסיבות המקרה, שכן אין מדובר בדירה נטושה אלא מוחזקת בידי שוכרים ואלה מיד בהיוודע דבר הנזילה הודיעו דבר למר כהן שהעביר הודעה מתאימה לנתבעת וזו פעלה באופן מיידי לתיקון הליקוי.
...
לאור המקובץ לעיל, ראיתי לנכון לייחס לנתבעים 1-3 אחריות בשיעור 70% ולחברת הניהול אחריות בשיעור של 30%.
לאחר שעיינתי בכל אשר הובא בפני, בראי ההליך והפסיקה, נחה דעתי לפסוק פיצוי בערכי שיפוי לתובעת, ואבאר.
אשר על כן יש לפצות את התובעת בסך של 86,000 ₪, בתוספת מע"מ. סוף דבר: לאור המקובץ לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לייחס את עיקר האחריות לקרות הנזק לנתבעים 1-3 בשיעור של 70%, וכן השתכנעתי שלא לפטור לגמרי מאחריות את חברת הניהול, ועל כן נחה דעתי לייחס לה אחריות בשיעור של 30%.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

המלומד יהושע ויסמן מבהיר בספרו כי שלא כבמדינות אחרות, אין בחקיקה הישראלית הוראה מיוחדת המטילה על בעל דירה בבית משותף חובה לדאוג לאחזקתה התקינה של הדירה, אולם אם יש בדירה דבר העלול לגרום נזק לרכוש משותף או לדירה אחרת, חייב בעל הדירה לאפשר לנציגות להכנס לדירה לבצוע הדרוש לצורך אחזקת הרכוש המשותף, או לבצע התיקון בדירתו על מנת למנוע נזק לדירה אחרת (ראה סעיפים 3(ב) ו- 4 לתקנון המצוי).
נפסק, שבעל נכס אינו בעל אחריות מוחלטת לכל נזק הנובע מרטיבות היוצאת מצנורות העוברים בתחומו, וחובת הזהירות נוצרת לעיתים רק מרגע שהכשל הפך מכשל סמוי לכשל הנראה לעין (ראו למשל תא"מ 43630-07-13 אלמוג נ' בן עזרא (4.1.2016)).
בת.א 152287/02 סהר חברה לבטוח בע"מ נ' גזולי (28.10.2002), נדונה תביעה בגין חדירת מים ונטען, כי מקור הכשל בצנורות שעברו מתחת לרצפת הדירה מעל זו שניזוקה ונבחנה אחריות בעל המקרקעין בטרם נודע על קיומם של נזילות: "שאלתי עצמי מהי חובת הזהירות המוטלת על מחזיק מקרקעין סביר בהם משולבים צנורות מים מתחת לפני המרצפות, מה עליו לעשות על מנת למנוע נזילת מים כאמור, ולאחר שהנזק כבר היתהווה, מהן הפעולות אותן עליו לבצע על-מנת להקטין הנזק ומצאתי בהתייחס לפרטי הרשלנות עליהם הפניתה התובעת בסעיף 10 לכתב תביעתה, כי אלה לא מתקיימים בנסיבות.
כך גם לא ברור לי מהו אופן השמוש הראוי בנכס או אופן החזקתו הראויה בידי בעליו לאור נסיבות המקרה, שכן אין מדובר בדירה נטושה אלא מוחזקת בידי שוכרים ואלה מיד בהיוודע דבר הנזילה הודיעו דבר למר כהן שהעביר הודעה מתאימה לנתבעת וזו פעלה באופן מיידי לתיקון הליקוי.
...
משכך, אני קובעת כי לפי החומר שהונח בפניי לא הוכח שחדירת המים נבעה מפיצוץ בצינור דירתו של הנתבע.
על כן, אינני נדרשת למסקנה האם הנתבע הוכיח שלא התרשל בהתאם לעובדות, אלא קובעת כי חלה עליו החובה לתקן את הדרוש תיקון באופן שמאפשר לתובע מגורים ראויים בדירה.
העולה מהמקובץ, כי שוכנעתי ששניים חברו יחד וגרמו לחלחול המים ללוח החשמל של דירת התובעים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לטענת התובעים לניזקי רטיבות חוזרים נכתב בחוות דעת מר רופא, השמאי מטעם הנתבעת: "כנטען, ארוע גשמים שחל בעת ביצוע עבודות השפוץ בגג, גרם לחידוש חדירת הרטיבות לדירה ועקב כך גם לנזקים, כפי שיתוארו בהמשך דוח זה.
כל אחד מבעלים אלה טוען כי בשל היתנהלות הנתבעים – החברה שבבעלותה המלון, חברת הניהול, ומנהל החברות, נגרמו לו נזקים כספיים, שמקורם הן בירידת ערך הדירות כתוצאה ממצבו של המלון, הן בשל הפסד דמי שכירות מהיחידות שבבעלותם והן בשל ליקויים בדירות שמקורם באחזקה לקויה של בריכת המלון.
הקשר הסיבתי עיקר המחלוקת בין הצדדים נוגעת לשאלת אחריות הנתבעת לניזקי הרטיבות שנגרמו לדירת התובעים, ובמילים אחרות, קיומו של קשר סיבתי בין עבודות שביצעה הנתבעת ברצפת קומה 15 לבין ניזקי הרטיבות בדירה.
...
אני קובעת את הפיצוי החודשי בסכום של 2,500 ₪ בצירוף ארנונה חודשית בסך 220 ₪: סך הכל 13,600 ₪ (2,720 ₪ * 5 = 13,600 ₪).
התובעים ישלמו לאלתר ולא יאוחר מיום 1.11.2018 את המחצית השנייה של אגרת בית המשפט.
סופו של דבר הנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים הבאים: א. פיצוי בגין נזק – 10,998 ₪; ב. פיצוי בגין הפסד שכר דירה – 13,600 ₪; החזר הוצאות – 2,340 ₪ +1,000 ₪ + 1,783 ₪ + החזר בגין המחצית השנייה של אגרת בית המשפט, לאחר שתשולם על-ידי התובעים; ד. פיצוי בגין עגמת נפש – 2,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בהתאם לחוו"ד מומחה התובעת, מאחר וקיימת רטיבות מלמעלה למטה, קיימים ליקויים באחזקה או במערכת האינסטלציה והנקוז של הדירה מעל או העדר איטום והאחריות הנה לבעל הדירה מעל.
הנתבעים לא הגישו חוות דעת נגדית וטענו כי התובעת סירבה לאפשר למבטחת דירתם להכנס לדירתה ולכן הם לא הגישו חוו"ד אלא מיסמך מחברת הביטוח וכותרתו : "סיכום טפול בנזקי מים ונוזלים אחרים למבנה" ולפיו: "בבדיקות שבוצעו במקום לא נמצאה דליפה מצנרת הדירה, קיים חשד לדליפה מצנור 4 צול. לצורך בדיקות מקיפות נידרש לבצע בדיקה בדירת צד ג', אך צד ג' מסרבת להכנס לדירה". הנתבעים לא הזמינו מי מחברת הביטוח אשר בדק את הדירה ויכול היה להעיד אודות הבדיקה שנערכה וממצאיה, וחלה החזקה בעיניין אי הבאת עדים רלוואנטיים, לפיה לו היה מוזמן העד הייתה עדותו פועלת כנגד הנתבעים (ע"א 620/74 מור נ' פלונית (פורסם בנבו)).
לסיכום, התובעת הוכיחה כי בדירתה ניזקי רטיבות וכי הנזקים הם כתוצאה מליקוי בדירה אשר מעל דירתה היא דירת הנתבעים.
...
הנתבע 2 התחייב להפסיק את המטרד ולתקן את הנזקים, ובסופו של דבר, ביקש הנתבע 2 מהתובעת לתקן את הנזקים על חשבון חברת הביטוח של הדירה.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכלל המסמכים והראיות, שמעתי את העדויות והתרשמתי ישירות, כן עיינתי בסיכומי ב"כ הצדדים, דין התביעה להתקבל, אם כי לא במלוא סכומה.
לסיכום, התובעת הוכיחה כי בדירתה נזקי רטיבות וכי הנזקים הם כתוצאה מליקוי בדירה אשר מעל דירתה היא דירת הנתבעים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

הנתבעים 3-2 טוענים בכתב הגנתם, בין היתר, כי אינם אחראים לניזקי הרטיבות בדירת התובעים.
בדיקה נוספת נערכה על ידי א.ר.י. מרום ביניין ואחזקה בע"מ. בבדיקה אחרונה זו נמצא שבדיקת המטרה באחד הקירות החיצוניים הובילה לכך שהופיעה רטיבות פעילה בדירת התובעים, בחדר הילדים ובמסדרון הסמוך.
כך, בת"א (שלום י-ם) 1575/05 גרינשטיין נ' קדומים (3000) חברה לבנין בע"מ (4.3.2012), מונה מומחה מטעם בית המשפט בהסכמה, וזה חיווה דעתו כי נגרמה ירידת ערך לדירה בשל ניזקי הרטיבות – כבעניינינו.
צא וראה: נזק של "ירידת ערך" לדירה עקב תיקון ליקויי בניה שהיו קיימים בה - הוא נזק מיוחד, אשר יש להוכיחו כדבעי, ואינו נזק "אנהרנטי" לתיקון הליקויים.
...
מסקנה זו לא נסתרה בחקירתו הנגדית של המומחה.
חמישית, אין בפניי ראיות קונקרטיות אחרות התומכות בירידת הערך, למשל, ראיה למוניטין רע שיצא לדירה וכיו"ב. לסיכום, מצאתי שאין מקום לפסוק לטובת התובעים פיצוי בגין ירידת ערך הדירה.
אולם לאור אחריות הנתבעת 1 לנזקי הרטיבות והקשר שבין מר מוטי כהן לנתבעת 1, הנתבעת 1 תשפה את התובעים על הוצאה זו. סוף דבר התביעות מתקבלות במובן הבא: (א) ניתן בזאת צו עשה כלפי הנתבעת 1 לבצע את כל הפעולות שעליהן הורה מומחה בית המשפט, כמפורט בסעיף ה' לחוות-דעתו המשלימה מיום 19.7.2022, ובהתאם לאמור להלן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו