מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות ונזק בתאונת דרכים בין חברות ביטוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

לפני תביעה שעניינה נזקים שנגרמו בתאונת דרכים שארעה ביום 16.10.2015 ובה היו מעורבים שלושה רכבים- רכב נושא מ.ר. 59-711-32 המבוטח ע"י חברת מגדל בע"מ (להלן: רכב מגדל), רכב נושא מ.ר. 60-552-33 שהיה בבעלות חברת פרי ירוחם בע"מ (להלן: רכב פרי)ורכב נושא מ.ר. 63-592-57 בבעלות מר חואטו חייט (להלן: רכב חייט) אשר היה מבוטח במועד הרלוואנטי ע"י איי.די.איי חברה לביטוח בע"מ. בין מר חייט ואיי.די.איי בע"מ מחלוקת לעניין קיומו של כסוי בטוחי ביחס לתאונה, אולם טרם התבררה לפני מחלוקת זו ולפיכך יעסוק פס"ד חלקי זה בשאלת האחריות לנזקים שארעו בתאונת הדרכים נשוא התביעה.
...
סיכומם של דברים, אני קובעת כי הן לנהגת מגדל והן לנהגת פרי אין אחריות לאירוע התאונה, וכי אני מטילה את האחריות לתאונה על נהג רכב חייט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

עניינו המקורי של תיק זה תאונת דרכים בין רכב התובעים לרכב הנתבע, ושאלות האחריות והנזק שהתעוררו עקב כך. מחלוקת נוספת היתה קשורה בשאלת קיומה של פוליסת ביטוח מקיף וצד ג', שהנתבע הזמין (לטענתו) מהנתבעות שכנגד 3-4 וצד ג' (התביעה שכנגד עסקה בנזקים שנגרמו לרכב הנתבע, וההודעה לצד ג' בנזקים שנגרמו לרכב התובעים).
היא סיפרה, מצד אחד, על המגעים מול סוכנות הביטוח, על העברת פרטי כרטיס האשראי לאחר קבלת הצעות המחיר (סוף אפריל 2017), ואישור המיגון (אמצע יוני), ואף טענה כי נאמר לה שפוליסת המקיף תישלח בדואר, אולם מאידך, היא שימשה כמנהלת החשבונות של החברה, אך מעולם לא הבחינה כי המקיף אינו משולם; כבר שנתיים שאינה עובדת בחברה, אך זכרה את כל המגעים האמורים (שאירעו לכאורה שנה קודם לכן), אשר אין כל סיבה מיוחד לזכור אותם, שנה לפני היתרחשות התאונה שרק בעקבותיה הפך אירוע רכישת הפוליסה (כביכול) לאירוע בעל משמעות.
...
בפסק-דין חלקי מיום 10.6.2020 הכרעתי בשאלת האחריות והנזק (אשם תורם של התובע 2 בשיעור 20%, שאינו מקים עילה; ובגורל התביעה שכנגד גם נגד הנתבעות שכנגד 3-4 (נקבע שדינה להידחות בשל אי-הוכחת נזק, אף בהתעלם מהטענות מתחום הביטוח).
הפועל היוצא הוא, שגם דינה של ההודעה לצד ג' להידחות.
גם ההודעה לצד שלישי נדחית בזה.
אני מחייב את הנתבע בהוצאות צד ג', בשים לב גם לדחיית התביעה שכנגד, ולאי פסיקת הוצאות בשלב פסק-הדין החלקי, בסך של 4,500 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כן נטען, בין היתר, כי במצב דברים מעין זה, יש להכריע גם בשאלות רלוואנטיות נוספות, וביניהן – האם אחריותן של חברות השכרה עומדת בעינה אף כאשר הנזק הנידון נגרם על-ידי אדם שלא היה מורשה לנהוג ברכב המושכר או פעל שלא כדין; והאם חברות השכרה פועלות בהקשר זה כמבטחות לכל דבר, וכפופות למלוא החובות המוטלות על חברות ביטוח.
זאת, כך נטען, בעיקר על רקע הסיכון הגבוה למעורבות רכבי חברות להשכרת רכב בתאונות דרכים, הנובע מתחלופה רבה של נהגים בפרקי זמן קצרים, אשר חלקם אף אינם מתגוררים בישראל, והחשש להותרת ניזוקים שלא יוכלו להפרע את נזקיהם.
עוד צוין כי נוהל המפקח מאפשר לחברות השכרת רכב לנקוט אחת משתי דרכים חליפיות: הראשונה, לבטח את רכביהן בביטוח צד ג' באמצעות חברת ביטוח חיצונית; השנייה, לפעול כמבטחות, וליטול על עצמן התחייבות לכסוי נזקים לרכוש צד ג'.
העקרון הנובע מתקנות אלה, הוא כי במקרים שבהם גובה הנזק עולה על דמי ההישתתפות העצמית כפי שנקבעו בהסכם שבין חברת ההשכרה לבין חברת הביטוח החיצונית, או בהסכם שבין הנהג השוכר לבין חברת ההשכרה (הכול בהתאם לחלופה שנבחרה), חברת הביטוח (או חברת ההשכרה הנחשבת כמבטחת), תדרש לשלם לצד השלישי את סכום הנזק המלא, וזאת בלא קשר לדמי ההישתתפות העצמית שתהא זכאית לגבות מהמבוטח עצמו בהתאם לתנאי הפוליסה.
...
על רקע האמור, נראה כי הטלת החובה הקבועה בנוהל המפקח על חברות ההשכרה, על שתי חלופותיה, אף מובילה למימוש תכליות ראויות של צדק ויעילות.
מן הכלל אל הפרט יישום כל האמור על ענייננו מוליך למסקנה כי יש לדחות את ערעור המבקשת, ולקבוע כי עליה לשלם למשיבה את גובה נזק הרכוש שנגרם לה על-ידי רכב שבבעלות המבקשת.
סוף דבר לוּ תשמע דעתי, אציע לחבריי לדחות את הערעור, וכן לאמץ את תרשימי היועמ"ש המצורפים להלן כתרשימים מחייבים המשקפים את הדין החל בסוגיות הנדונות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ביום 26.4.20 התרחשה תאונת דרכים בין הרכבים.
לטענת התובעת, משאין מחלוקת לכך שהנתבעת אחראית לנזק שניגרם לרכב המבוטח, עליה לשלם לה את הסכומים ששילמה למבוטחה.
התובעת היא שנדרשת להוכיח כי פעלה באופן סביר עת אישרה את גובה הנזק, משמדובר במידע המצוי בידיה, ר' לכך ע"א 7287/12 חתמי לויד'ס נ' חברת נמל אשדוד בע"מ (9.12.2014): "משמבקש המבטח להעמיד את היסודות הדרושים לקיומה של זכות התיחלוף מכוחה זכאי הוא לבוא בנעלי הניזוק, עליו להוכיח כי קביעת חבותו על-פי הפוליסה והקף תשלום תגמולי הביטוח מושתתים על שיקולים סבירים, כאשר כאמור, עצם קיומו של ההסדר בינו לבין המבוטח אינו מהוה ראייה מספקת לכך. בהקשר זה יובהר, כי יש להבחין בין סבירות שקולי המבטח בהענקת תגמולי ביטוח – המהוה למעשה דרישה מתבקשת מהיסודות להעמדת זכות התיחלוף, לבין טענת הגנה שמעלה המזיק לפיה המבטח שילם התגמולים בהיתנדבות או בקנוניה (הילכת הכשרת הישוב, עמ' 569). זאת ועוד, ככלל ראוי שנטל הראיה יוטל על בעל-הדין שלו הנגישות היחסית לראיות עצמן (רע"א 3260/10 חתמי לוידס נ' אליהו סלוצקי, [פורסם בנבו] פסקה 41 (15.9.2013); רע"א 8744/08 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' ויצמן, [פורסם בנבו] פסקה 6 לפסק דינו של השופט י' עמית (21.11.2010)). דומני כי אין עוררין על-כך שלמבטח עומדים הכלים להבאת ראיות המציגות את השיקולים שעמדו בבסיס קביעתו שלו בדבר תשלום תגמולי ביטוח, לצורך בחינת סבירותם." התובעת בחרה שלא להעיד גורם מטעמה להוכיח כי פעלה בסבירות עת אישרה הרכבת חלקים מקוריים, ולא ניתן כל הסבר מדוע שמאי מטעם התובעת לא ערך ביקורת על השמאות שהוצגה לחברת הביטוח, משדי בבדיקה קצרה, נגישה ופשוטה על מנת לאמת, או להפריך, את הצורך בהתקנת חלקים מקוריים.
...
כשלעצמי, לפחות במוצג נ/1, אני סבור כי הטקסט אינו מיושר ובכך חיזוק לטיעון לכאורה, אולם משלא הוגש המסמך המקורי והמסמך מטעם הנתבעת לא התקבל לאור התנגדות התובעת, לא ניתן למראה העיניים משקל רב. אף מבלי שהמסמכים מטעם הנתבעת התקבלו כראיה, ניתן לקבוע כי שמאי התובעת לא היה צריך לבסס את חוות דעתו על מסמך שהוא לא בחן ושאין ביכולתו להעיד על נכונות הבדיקה.
השמאי לא הפעיל שיקול דעת כלשהו ולא עמד בכללים הרלוונטיים על מנת שניתן יהיה לבחון את שיקול דעתו ולכן לא ניתן להגיע למסקנה מחייבת כלשהי על בסיס חוות הדעת ועדותו ברכיבי העבודה.
נוכח כלל האמור, ניתן בזאת פסק דין לפיו הנתבעת תשלם לתובעת סך של 22,331 ₪ בצירוף הוצאות ההליך (לרבות המחצית השנייה של האגרה שתוסדר תוך 20 יום מהיום), שכר העדים וכן שכ"ט עו"ד בסך 3,920 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בכתב הגנתם הודיעו המבקשים כי הם "מקבלים עליהם את האחריות לנזק שניגרם בתאונת הדרכים" (סע' 2), אך טענו כי הם כופרים בנזק הישיר הנטען, כמו גם בירידת הערך הנטענת של רכב המשיב (סע' 3).
המשיב טען כי הוא "מיתנגד שהערעור יתקבל על גבו". אין מחלוקת שרכב המבקשים גרם נזק למשיב ולכן יש לחייבם בתשלום מלוא הנזק, כאשר המשיב אינו צד לויכוח בין בעלי הרכב לבין חברת הביטוח וסוכן הביטוח.
ברם, בהודעה לצדדים שלישיים נדונה סוגיה משפטית שונה: האם רכבם של המבקשים, שגרם נזק לרכבו של המשיב, היה מבוטח בפוליסת ביטוח מתאימה בעת קרות התאונה, כאשר לטענת חברת הביטוח- כך עפ"י הנטען- אין כסוי בטוחי עת נהג המשיב 2 ברכב; היינו המדובר בסוגייה ביטוחית.
ועוד יודגש, כי טענות המבקשים בשאלה האם חל כסוי בטוחי לרכבם במועד הארוע, כאשר נראה שחברת הביטוח מתנערת מאחריות, אינן מעניינו של המשיב/התובע, ואין בהן- כשלעצמן- כדי להצדיק עיכוב בירור תביעת המשיב שהוגשה במסלול דיון מהיר, ובמיוחד כאשר המבקשים הודו בכתב הגנתם כי הם מקבלים עליהם את האחריות לנזק שניגרם.
...
וזו לשון ההחלטה: "לא מצאתי כי יש להתיר הגשת הודעת צד ג' כנגד חברת הביטוח וסוכן הביטוח של הנתבעים. מדובר בשאלות משפטיות שונות שיש לדון בהן. בעוד שהשאלה בהליך המקורי היא שאלת אחריות וגובה הנזק הרי שהשאלה בהודעת צד ג' היא שאלה ביטוחית. כיוון שכך ומשמדובר בשאלות שונות המצריכות הוכחה עובדתית שונה וטענות משפטיות שונות, הרי שיש בכך כדי לסרבל את ההליך שלא לצורך ועל כן הבקשה נדחית". רקע והחלטת בית משפט קמא- בקצרה יפורט כי המשיב 1 (להלן "המשיב") הגיש לבית משפט קמא תביעה ע"ס כ-74,000 ₪ כנגד המבקשים וכנגד המשיב 2.
דיון והכרעה- לאחר עיון בבקשה ובתגובות לה אני סבורה כי דין הבקשה להידחות.
לפיכך, כאמור, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו