מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות העירייה על הצפת רכב עקב גשם

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

(בתביעה העיקרית בלבד) שתי תביעות, שהדיון בהן אוחד, ועניינן נזק שניגרם לרכב עקב הצפה.
השאלות בהן עליי להכריע במסגרת פסק דין זה, הן: מי מבין הנתבעות, אם בכלל ובאיזו מידה, אחראית להצפה שבעטייה נגרמו הנזקים לרכב; וכן האם יש מקום להטיל על התובע אחריות תורמת להתרחשות התאונה.
מטעם עריית נס ציונה לא הוגשו ראיות בעיניין זה. לאחר שנתתי דעתי לטענות הצדדים בהיתחשב בעדותו של מר בן עטייה ובמכלול נסיבות העניין, אני סבורה כי הוכח במאזן ההסתברויות כי האחריות לניזקי ההצפה חלה על נתיבי ישראל, ולעומת זאת לא הוכח כי יש להטיל אחריות כלשהיא על עריית נס ציונה.
ודוק: העובדה שמבחינה טופוגרפית מצוי הצומת בנקודה נמוכה ולפיכך מתנקזים אליו חלק ממי הגשמים הזורמים בנס ציונה ובבאר יעקב (אך גם – מכביש 431 שבאחריות נתיבי ישראל) – אין די בה. מדובר בשאלה הנדסית מקצועית, המערבת גם שאלות מתחום המדיניות הציבורית שבאחריות הרשויות או הגורמים הנוגעים בדבר, ואשר התשתית הראייתית שנפרסה לפניי אינה מספקת כדי לידון ולהכריע בה, ואוסיף, כי ספק אם הליך זה הוא ההליך המתאים לבירורה.
...
אני דוחה את התביעה נגד הנתבעת 1, עיריית נס ציונה.
בתא 38193-04-17 – אני מקבלת את התביעה נגד הנתבעת 2, נתיבי ישראל החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ, ומחייבת אותה לשלם לתובעת הכשרה חברה לביטוח בע"מ סך של 29,383 ₪.
אני דוחה את התביעה נגד הנתבעת 1, עיריית נס ציונה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בתיק זה הגיש המשיב ביום 21.1.19 תביעה בסדר דין מהיר לפצוי בגין ניזקי רכוש שאירעו לרכבו בשל רשלנות המבקשת-הנתבעת, היא הערייה האחראית על מקום חניית רכבו סמוך לבית מגוריו.
לטענת המשיב נגרם הנזק לרכבו בשל הצפה שאירעה ביום 7.12.18 עקב התרשלות המבקשת בטיפול בנקוז מי הגשמים במקום.
...
עיקרי התנגדות המשיב הם – חוות דעת השמאי נערכה 20 יום לפני הגשת כתב ההגנה ואמורה היתה להיות מצורפת אליו אך לא נזכרה אף ברשימת המסמכים; לא הוגשה בקשה מנומקת כדין מדוע לא צורפה חוות הדעת במועד הקבוע בתקנות; המבקשת קבעה עובדות בשטח בכך שהגישה את שתי חוות הדעת טרם מתן ההיתר; פריצת המסגרת הדיונית עלולה להביא לתוהו ובוהו; חוות הדעת המטאורולוגית "הוזמנה" בכדי להתאים לטענות ההגנה; ראיות אלה הוגשו בשלב הנוכחי בחוסר תום לב ובזדון רק לאחר החלטתי בענין דומה בתא"מ (נתניה) 60844-12-18 דוד מרציאנו נ' עיריית אור יהודה (26.2.2020)) בה דחיתי את הבקשה; וכן כי פסיקת הוצאות לא תרפא את מחדל המבקשת באשר יש לשקול אמצעי זה רק כפוף למתן הסבר סביר למחדל והסבר כזה כלל לא ניתן בבקשה.
ישאל מיד השואל, בשים לב לאמור לעיל, מדוע אם כן זכתה בקשה זו להחלטה כה מפורטת הכרוכה בהשקעת משאבי זמן שיפוטיים לא מבוטלים יחסית לסכום התובענה? – ועל כך אשיב כי לעיתים, ובמקרים בהם עלולה להגרם תוצאה בלתי סבירה, ראוי לבנות בנין אב מנומק אשר ממנו ניתן יהיה להסיק בהמשך ולייעל הליכים אחרים, וכך מצאתי לנכון לעשות במקרה זה. הפועל היוצא ממכלול האמור לעיל הוא שהבקשה נדחית, ואינני מתיר את הגשת שתי חוות הדעת מטעם המבקשת.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

מונחת לפניי תובענה כספית בגדרה מבקש התובע מבית המשפט לחייב את הנתבעת בסך הכספי של 15,300 ₪, בגין נזקים שנגרמו לרכבו בעקבות הצפת מי גשמים ואי קליטתם במערכות הנקוז המצויות בתחום שיפוטה המוניציפאלי של הנתבעת.
מכוח חובה זו הפסיקה הכירה בחובת זהירות מושגית וקונקרטית של הערייה כלפי בעלי רכבים אשר נזוקו כתוצאה מנזקי הצפה, ר' לכך ע"א 2906/01 עירית חיפה נ' מנורה מבטחים חברה לביטוח בע"מ (25.05.2006): "...משהוטלה על הערייה, בין יתר חובותיה, החובה החוקית לדאוג לנקוז רחובות העיר, עליה לצפות כי תושביה עלולים להנזק באם לא תקיים את חובתה זו ולא תידאג להקמת תשתית נקוז התואמת את הצרכים במקום." חובתה של הנתבעת למניעת הצפות של המרחב הצבורי אינה אחריות מוחלטת, אלא שעליה לנקוט באמצעים סבירים על מנת למנוע הצפה.
...
הנתבעת שוללת את טענות התובע וגורסת כי דין התביעה להידחות.
משחלף המועד למסירת העמדה, אין מנוס אלא הכרעה במחלוקת שנפלה בין הצדדים.
טענת הנתבעת כי מדובר באירוע המתרחש אחת לחמישים שנה מקובלת עליי במובן זה שהאירוע לא התרחש מזה 50 שנה.
מקובלת עליי הטענה כי מדובר באירוע מתפתח הנמשך מספר שעות, אלא שככל שאלה פני הדברים, על הנתבעת היה להסביר אילו פעולות היא עצמה ביצעה משך אותן שעות.
בנסיבות שהוכחו ומשלא הצליחה הנתבעת לשכנע כי ביצעה את הפעולות הנדרשות למניעת או הקטנת הנזק שנגרם בפועל, נחה דעתי כי דין התביעה להתקבל.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 13,266 ₪ בצירוף הוצאות ההליך בסך 500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת טוענת כי עקב גשמים אשר ירדו אותו היום, החלו להיקוות במקום שלוליות והכביש הוצף.
מר קופילנקו העיד כי קיימת מערכת ממוחשבת ואין כל בעיה להגיע אל המידע, הוא נגיש באמצעות האחראית בערייה על חופש המידע.
"השניה היתה גם די נמוכה למעט זה שאני הסתכלתי לפני שנכנסתי לשלולית, שאנשים עוברים שם. החלטתי גם אני לעבור. באיזור הזה יש תמיד שלוליות. עקב חוסר נקוז של שנים. אני עובד בעיריה במחלקת הגינון ואני מכיר את המקום טוב". הינה כי כן, על אף הדברים האמורים בוחר מר רף להכנס ברכבו אל השלולית ואין לו להלין, ככל שאכן נגרם לו נזק, אלא על עצמו בלבד.
...
"השניה היתה גם די נמוכה למעט זה שאני הסתכלתי לפני שנכנסתי לשלולית, שאנשים עוברים שם. החלטתי גם אני לעבור. באזור הזה יש תמיד שלוליות. עקב חוסר ניקוז של שנים. אני עובד בעיריה במחלקת הגינון ואני מכיר את המקום טוב". הנה כי כן, על אף הדברים האמורים בוחר מר רף להיכנס ברכבו אל השלולית ואין לו להלין, ככל שאכן נגרם לו נזק, אלא על עצמו בלבד.
סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי ככל שהארוע היתרחש בשל גשמים שירדו במקום שהרי מדובר במזג אויר סוער ובכמויות גשם קיצוניות שאין לנתבעת כל שליטה עליהן והיא לא יכלה לצפות אותן באופן אשר מנתק את הקשר הסיבתי שבין המיוחס לנתבעת לארוע הנידון ותוצאותיו.
דיווח זה מלמד על הכנה ראויה לקראת החורף בפריסה רחבה של איזורי הערייה, ללמדך שבאיזור האצטדיון המשיק לאיזור קניון איילון, נעשתה הכנת הקולטנים לחורף באופן שוטף ומטיבי, כך שאין לקבוע כי הערייה התרשלה בעיניין זה. אם כן, ישאל השואל: "הכיצד ניזוק רכב התובעים?" נראה כי התשובה לכך מצויה בארוע חריג של ירידת גשם בלתי צפויה, באופן מרוכז של מספר שעות בודדות, כפי שהעיד על כך בעצמו התובע 2 בחקירתו הנגדית: "כשהאוטו הוצף ואז התחלתי להסתכל בדו"חות, עברתי על כל הדברים. יש לי הכשרה בחיל האויר. 30 מלמטר גשם ב- 3 שעות. היה עוד דו"ח על הצפות בשטח של בני ברק. אני בטוח שעיריית רמת גן לא יכולה לעמוד בעומס. מערכת הנקוז אינה יכולה לעמוד בשטפונות בהיקפים כאלו". (עמ' 7, ש' 8-4 לפרוטוקול הדיון".
מכאן, שאם התובעים בעצמם מודים כי בזמן הארוע היתרחש ארוע יוצא דופן ולא צפוי של ירידת גשם בצורה מרוכזת ורבה באופן שהנתבעת לא יכלה לעמוד בו בשוטף, אזי, לא ניתן להטיל על הנתבעת במקרה זה אחריות לארוע חריג שכזה ביחס לחובתה לצפות אותו ולהתאים את תשתיותיה בצורה יוצאת דופן באיזור שבו חנה רכב התובעים אותה עת, אלא וככל שהתובעים היו מוכיחים שארוע זה היה צפוי ובאופן חריג במקום- דבר שלא נעשה על ידם.
...
במסגרת דיון הוכחות מהיום, העידו עדי הצדדים והללו נחקרו על תצהירי עדותם וב"כ הצדדים סיכמו את טיעוניהם בתום הדיון בעלפ"ה. דיון ומסקנות לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים, ועיינתי בכתבי הטענות על סיכומי ב"כ הצדדים בעל פה בפניי וכן התרשמתי מהעדים, מצאתי כי דין תביעה זו להידחות באשר לא הוכחה רשלנותה של הנתבעת בהחזקת הקולטנים באזור האירוע שבשליטתה.
סוף דבר, משלא השתכנעתי בדבר רשלנותה של הנתבעת, כאמור במקרה זה ובמקרים אחרים שיעידו על הכלל, אני מורה על דחיית התביעה.
בהתאמה, אני מורה כי התובעים יישאו בהוצאות הנתבעת כשכר טרחת ב"כ הנתבעת בסך 5,000 ₪ לתשלום על ידם בתוך 30 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו