מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המדינה לנזקי אזרח שנגרמו במהלך הפרות סדר

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ואלו הן עובדות האישום: הנאשם שירת כשוטר ביחידה משטרתית לתיאום פעולות אכיפה (מתפ"א), וביום 29.8.15 הישתתף בפעילות מבצעית בכפר עיסוויה, במהלכה היו הפרות סדר והושלכו לעבר כוחות המישטרה אבנים ובקבוקי תבערה.
עוד נפסק, כי בבוא בית-המשפט לבחון את הנזק העלול להגרם לנאשם "יש להתייחס לנזק מוחשי-קונקריטי, ואין להדרש לאפשרויות תיאורטיות, על פיהן עלול להגרם לנאשם נזק כלשהוא בעתיד" (ע"פ 8528/12 בעיניין אלירן צפורה, לעיל; וכן ראו: ע"פ 2862/12 מילמן נ' מדינת ישראל (24.1.13)); וכי על הנאשם העותר לאי-הרשעתו, להציג "חשש ממשי כי הטלת אחריות בפלילים תחבל בסכויי שקומו... ובחזרתו לדרך הישר" (רע"פ 7720/12 פלוני נ' מדינת ישראל (12.11.12); וכן ראו: רע"פ 3589/14 שרון לוזון נ' מדינת ישראל (10.6.14)).
אזכיר, כי הנאשם תקף את המתלונן – אזרח לא מעורב שעמוד מולו חסר אונים – ונקט נגדו אלימות קשה וחסרת פשר, אשר כללה, מלבד מכות אגרוף, גם מכה בראש בקנה הנשק, אשר גרמה לפציעה שהצריכה איחוי באמצעות סיכות – ולא ניתן לקבל כי אלימות קשה אשר תוצאתה פציעה חמורה תסתיים ללא הרשעתו של העבריין.
...
לאור אלה, מתחם העונש לו טענה המאשימה, שבין מאסר מותנה ועד ארבעה חודשי מאסר בעבודות שירות, נראה לי מקל עד מאוד, שלא לומר מקל מדי.
לסיכום התסקיר, שירות המבחן המליץ להימנע מהרשעת הנאשם, בשל החשש מפיטוריו, והמליץ להשית עליו של"צ בהיקף של 250 שעות.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על רקע ההתפרעויות האלימות ששטפו את המדינה במהלך מבצע "שומר החומות", הצטרף הנאשם ביום 12.5.21 להתקהלות שמנתה עשרות רבות של מתפרעים, מרביתם רעולי פנים וחמושים במקלות ואבנים, כשעל ראשו קשורה חולצה והיה חלק מאותה חבורת מתפרעים.
בפסיקה במקרים דומים נקבעו אמות המידה הבאות לגבי ענישה במקרים של התפרעויות אלימות שבוצעו על רקע גזעני-לאומני: ראשית, הודגשה החומרה בעבירות של התפרעויות המונים "אשר מציבות סכנה ישירה וממשית לחיי אדם, ואף עלולות להוביל לפגיעות רציניות בגוף וברכוש". לכן, נקבע כי "יש לנקוט במדיניות ענישה אשר תרתיע ותרסן התפרעויות העלולות לסחוף המון רב ולצאת מגדר שליטה" (עניין אסווד פסקה 8); שנית, נקבע כי כאשר המעשים בוצעו על רקע גזעני, נדחים ככלל שקולי ענישה אחרים וניתנת בכורה לשיקולי הגנה על שלום הציבור, ולשיקולי ההרתעה – הכללית והפרטנית (שם); שלישית וכפי שכבר צוין לעיל, הטענה כי חלקו היחסי של נאשם קונקריטי היה קטן ואף מיזערי אינה טענה של ממש, שכן אחריות הנאשם במצבים שכאלה לא נקבעת רק על פי תרומתו הישירה לארוע "אלא מתוך ראיה רחבה יותר של מטרתו המשותפת של ההמון שהוא היה חלק ממנו" (שם, פסקה 9); רביעית, על הענישה במקרים שכאלה לשקף את הפגיעה הפוטנציאלית הנשקפת לשלום הציבור, גם אם לא התרחשה בפועל פגיעה שכזו (שם, פסקה 10); חמישית, יש ליתן משקל לתקופה בה בוצעו העבירות - "יש מקום ליתן משקל מתאים גם לפרק הזמן שבו נעברו העבירות, במהלכו הייתה האוכלוסיה האזרחית נתונה למתקפה של אלפי רקטות... ובמקביל התעורר גל של הפרות סדר והתפרעויות אלימות.." (שם, פסקה 10).
במסגרת זו הוא גרם עם האחרים נזק למסעדה של אזרח ערבי, וכשנקלע אזרח ערבי למקום ברכבו, הוא הותקף על ידי עשרות מהנוכחים ובכללם המשיב.
...
בשים לב לנסיבות ביצוע העבירה, לערכים החברתיים שנפגעו ומידת הפגיעה בהם ולמדיניות הענישה הנוהגת, סבורני כי יש לאמץ את עתירת המאשימה ולקבוע כי מתחם העונש נע בין מספר חודשי מאסר ל 18 חודשי מאסר בפועל.
על רקע כלל הנתונים לעיל, סבורני שגם בהקשר זה יש לאמץ את עמדת המאשימה.
סוף דבר, אציע לחבריי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים - · 12 חודשי מאסר בפועל, בניכוי תקופת מעצרו - מיום 18.5.21 ועד ליום 1.7.21.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לפי כתב האישום המתוקן, ביום 10.5.2021, בעת שהתנהל מבצע "שומר חומות", ובעת שארעו הפרות סדר אלימות במוקדים רבים ברחבי הארץ, המערער היה חלק מהתקהלות של אנשים שיידו אבנים לעבר מכוניות שחלפו במקום וגרמו להן נזק, וזאת מתוך מחשבה שמדובר במכוניות של תושבים ערבים.
עוד צוין כי המערער נטל אחריות על מעשיו, וכן הוזכרה מחויבותו של המערער במישור המשפחתי והתעסוקתי ותהליך התבגרות ונטילת אחריות שעבר במהלך השנים, תוך גילוי מוטיבציה לערוך שינוי באורחות חייו.
על כך יש להוסיף כי העבירה בוצעה בשעת חרום בעיצומו של מבצע "שומר חומות", "עת שהאוכלוסיה האזרחית במדינת ישראל הייתה נתונה למתקפת רקטות, במקביל לגל של הפרות סדר והתפרעויות אלימות, שבמסגרתו הותקפו כוחות הבטחון, וכן אזרחים יהודים וערבים", ואף עובדה זו היא בעלת משקל (שם, פסקה 13).
...
לאחר עיון בגזר דינו של בית המשפט המחוזי, בתסקירי שירות המבחן ובנימוקי הערעור על נספחיו, ולאחר שמיעת טענות הצדדים בעל פה, אנו סבורים כי לא זה המקרה שלפנינו.
על רקע האמור, ובהתחשב במדיניות הענישה הנוהגת, אין לומר כי בנסיבות המקרה דנן, העונש של שישה חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות שהשית בית המשפט המחוזי, מהווה סטיה המצדיקה את התערבותנו.
לאחר שעיינתי בדברי העד הנ"ל, מקובלת עלי מסקנתו של בית משפט קמא כי אמירה זו מוטלת בספק.
משכך, דין הערעור להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מטעם הנתבעת הוגשה חוות דעת של דר' לוסקי לפיה הנזק שניגרם לתובע יכול היה להגרם לא רק מכדור ספוג אלא במהלך נפילה, כמו גם מפגיעה מאבן או גוף זר אחר שהושלך לעבר פניו וכן חוות דעתו של פרופ' יהודה היס, לפיה לא ניתן לקבוע שפגיעתו של התובע היא דוקא מכדור ספוג, שלא אותר בזירה וכי החתך בפני התובע מתיישב יותר עם נפילה.
"פעולה מלחמתית" מוגדרת בסעיף 1 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952 (להלן:"החוק"): "לרבות כל פעולה של לחימה בטרור, במעשי איבה או בהתקוממות, וכן פעולה לשם מניעתם של טירור, מעשי איבה או היתקוממות שהיא פעולה בעלת אופי לוחמתי, בהיתחשב במכלול נסיבותיה, ובכלל זה במטרת הפעולה, במיקומה הגיאוגרפי או באיום הנשקף לכוח המבצע אותה". מחנה פליטים שועפאט מצוי בשטחה של ירושלים (בג"ץ 6193/05 ועד תושבי ראס חמיס ואח' נ' הרשות המוסמכת ע"פ חוק להסדר תפיסת מקרקעים ואח' (25.11.08)) ועל כן יש לבחון את הוראות הסעיף הרלבנטי, הוא סעיף 5(א) לחוק: "אין המדינה אחראית בנזיקים על מעשה שנעשה על ידי פעולה מלחמתית של צבא-הגנה לישראל". כאן המקום להדגיש כי "בכל הנוגע לפעולות הקשורות לטרור שאופיין לחימתי, החוק מעניק למדינה חסינות מהותית מפני תביעות" (ע"א 2785/17 פלוני נ' מדינת ישראל- משרד לבטחון פנים (10.04.18)) וכי יש לבחון את אופיה של הפעולה.
במקרה דומה שנידון לאחרונה בבית המשפט המחוזי, נקבע כי המונח צבא הגנה לישראל בסעיף 5(א) לחוק כולל גם כוחות מג"ב, הנוטלים חלק בפעולות מבצעיות, שטיבן זהה לפעולות שמבצע צה"ל, הן מבחינת יוצר הסיכון - איש ביטחון הפועל מטעם המדינה והן מבחינת הניזוק האפשרי - הפועל לפגיעה בכוחות הביטחון והן מבחינת הקף הנזק (ת"א (מחוזי ירושלים) 48815-10-19 פלוני נ' מדינת ישראל (01.01.2023) והאסמכתאות שם (להלן:"פרשת פלוני")).
במהלך הארוע היו הפרות סדר אלימות, שכללו לכל הפחות ידויי אבנים ובקבוקי זכוכית, וכעולה מעדויות השוטרים אף נעשה שימוש בחפצים נוספים כלפיהם.
לכוח נשקף סיכון מיוחד שאינו דומה לסיכון הנשקף לאזרחים ולתושבים שהיו במקום.
...
תימוכין למסקנה זאת מצינו גם בפסק דין אשר הכיר שהפעולה היא מטעם צה"ל לעניין החוק גם כאשר הפעולה בוצעה בידי מתנדבים לשעה שאינם חיילים (ע"א 311/59 מפעל תחנת הטרקטורים בע"מ נ' י. חייט ואח' פ"ד יד 1609, 1613) ובפסק דין נוסף אשר אישר קביעה לפיה החוק חל גם על כוחות מג"ב, משום שפעילות הכוחות הייתה צבאית לכל דבר (ע"א 4471/08 ג'ורג' סעדה נ' מדינת ישראל - משרד הביטחון (07.11.10)).
סוף דבר התובע נפגע בעינו מירי של שוטרי הנתבעת.
עם זאת, קמה לנתבעת החסינות בשל היות הפעולה מלחמתית ועל כן נדחית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים בקליפת האגוז בסיכומיו התובע טען כי הנסיבות שתוארו מקימות כנגד המישטרה עילה לחייבה בפיצויים בגין עוגמת הנפש והכאב והסבל שהיו מנת חלקו בעקבות הארוע הנ''ל. התובע גורס כי העובדה כי השוטר ע' סרב להזדהות בפניו, חרף דרישתו בהצטרפה לזו של המפגין האחר, עולה כדי הפרת הוראת סעיף 5 א (ד) של פקודת המישטרה, תשל''א- 1971 (להלן- "פקודת המישטרה") בגדרה מעוגנת חובת ההזדהות של שוטר בפני אזרח.
עינינו הרואות אפוא כי יש לבחון את אחריות המדינה גם בראי העובדה כי דובר בפעילות משטרתית שנועדה למנוע הפרות סדר במקום, ובכוח משטרתי כונן שהוקפץ למקום, על מנת לסייע בהשלטת ושמירת הסדר הצבורי לאחר שהדברים יצאו מכלל שליטה במהלך ההפגנה שנערכה אותה עת. במהלך עדותו בבית המשפט, השוטר ש' שב, פעם אחר פעם, על כך כי דובר בהפגנה שיצאה מכלל שליטה, כי נרשמו אירועים חריגים במהלכם מפגינים התעמתו עם שוטרים, וכי הכוח שבפיקודו, שהיה אותה עת בכוננות, הגיע למקום על מנת להציב חסמים, ולהשליט סדר ולמנוע הישנות של הפרות סדר במקום.
לצד האמור, מן הראוי להפנות לאמור ברע''א 4672/14 יהודה גליק נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים משפטיים, 06.01.15) בגדריו נקבע כי: "גובה הפיצויים נגזר ממידת הרשלנות בה לקתה פעולת הגורמים המעכבים מחד גיסא, ומן הנזק שניגרם לפלוני מאידך גיסא, ובאומדן הנזק יש להביא בחשבון את אופיה של שלילת החרות- האם עיכוב בתחנת המישטרה או כליאה מאחורי סורג ובריח, את האופן בו התבצע העיכוב או המעצר- למשל, האם נעשה במקום הומה תוך פגיעה בשמו הטוב של האדם, או שמא הרחק מעיני הציבור, וכמובן את ארכה של שלילת החרות". ככל שנחיל את אמות המידה שנקבעו בפסק הדין הנ''ל, הרי לא יימצא חולק כי המקרה דנן נופל לגדר קשת המקרים שאינם קשים במיוחד, וברף חומרה יחסית נמוך, שכן התובע לא הובא לתחנת המישטרה, הוא עוכב ונכבל לזמן שאינו עולה על 15-20 דקות, ונלקח הצידה על מנת לשמור על כבודו, ולא לפגוע בצנעתו ובפרטיותו בפני באי ההפגנה.
...
ההכרעה אקדים אחרית לראשית; לאחר שבחנתי את כלל הראיות שהובאו לפניי, צפיתי פעם אחר פעם בתיעוד המצולם שהתובע הציג לפניי, וכן בחנתי את עדויות הצדדים במהלך חקירותיהם הנגדיות בבית המשפט, ושקלתי את מכלול השיקולים הצריכים לעניין, אני מוצא לנכון לקבוע כי התובע עמד בצדק על זכותו המעוגנת בפקודת המשטרה שהשוטר ע' יזדהה בפניו, וכי בנסיבות העניין, ניתן לומר כי זכותו זו הופרה.
ראו גם האמור בע"א (מחוזי ירושלים) 3238/09 מ"י נ' טלי בן לולו (פורסם במאגרים משפטיים, 9/8/09) בגדרו נקבע כי: "אין מקום להצר את צעדיה של המשטרה על-ידי הרחבת האפשרות למצאה חייבת בנזיקין מעבר להכרחי, ויש להישמר מפני קביעת נורמת זהירות שתביא ליצירת משטרה הססנית שתירתע להפעיל שיקול דעת ולממש את סמכויותיה במקרים הראויים (או שתמהר להפעיל סמכותה במקרים שאינם ראויים)." ולשורה אחרונה בנושא זה, סבורני כי צידוד בשיקולי מדיניות משפטית ראויה יוליך לתוצאה בדבר הטלת אחריות על המשטרה, אם כי ברף הנמוך, בעיקר אמורים הדברים שעה שמדובר בגוף שמרכז תחת ידיו כוח רב וסמכויות שלטוניות, ולעניינינו הסמכות לשלול חירותו של אדם בדמות עיכוב, כבילה ומעצר.
יתרה מכך, יש רגליים לטענת התובע כי נפל פגם בהליך העיכוב, זאת לצד המסקנה שהוא נכבל שלא כדין, כפי שהדברים פורטו בהרחבה לעיל.
מכל מקום, גם לגופה של הטענה, אין בידי לקבל את הנרטיב כי בנסיבות תיק זה התנהלות השוטרים עולה כדי המקרים שבהם בית המשפט יטה אוזן או יקבל באהדה טיעון בדבר פסיקת פיצוי עונשי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו