מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות הורים לנזק שנגרם לקטין שצרך אלכוהול בביתם

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע מדגיש כי נפילתו ארעה עקב השפעת אלכוהול אותו צרך בדירת הנתבעים, והם חרף חובת הפיקוח וחובתם כבעלי המקרקעין לא עשו דבר על מנת למנוע מקטינים לצרוך אלכוהול בביתם, מה שהוביל לחבלתו כאמור.
אשר לנזק טענו הנתבעים כי התובע הפריז בנזקים שנגרמו לו, ולמעשה אינו סובל כיום מכל מיגבלה תפקודית.
היות שאחריות הנתבעים מוכחשת, אתייחס תחילה לסוגיית האחריות לפני הדיון בשאלת הנזק.
במצב זה לטעמי עת סברו ההורים כי הארוע לקראת סיומו ווידאו כי שלום לכל הילדים, הרי שבהחלט לא מצופה מהם להתחיל לבחון האם שתו הנערים אלכוהול ולחפש ראיות לכך, כגון בקבוקים ריקים בפרט עת לשיטתם הארוע הגיע לקיצו והנערים החלו להתפזר לבתיהם.
קבלתי את עדות הנתבעים כאמינה כי לא ידעו כי בנם נהג לשתות בהיותו קטין וכי נודע להם על כך רק בדיעבד (עמ' 62 ש' 2-35, עמ' 64 ש' 9-10, עמ' 72 ש' 11-14) שכן גם התובע עצמו העיד כי הוריו לא ידעו כי נוהג לשתות (עמ' 34 ש' 23), כך שהתובע המבקש להפרע מן הנתבעים אינו יכול להציבם בסטאנדארט ידיעה גבוהה מזו של הוריו שלו, וניכר מעדותו כי בני נוער נהגו להסתיר היטב מההורים את עובדת שתיית אלכוהול בגילם.
...
אני סבור אם כן כי התובע לא עמד בנטל להוכיח את תביעתו.
לאור מסקנה זו מתייתר הצורך לדון בנזקיו הנטענים ובשאלת אחריות צדדי ג'.
לפיכך, התביעה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

כתב אישום זה מהוה נדבך אחד מתוך מספר כתבי אישום שהוגשו במסגרת פרשה זו. על פי הנטען באישום מס' 1, בתאריך 29.4.2019 בשעה 18:15 או בסמוך, החזיק הנאשם בכיס מכנסיו בסם מסוכן מסוג קאנבוס במשקל 0.1578 גרם נטו, וכן בכסף מזומן בסכום של 800 ש"ח. באותן הנסיבות, בביתו שברחוב יציאת ארופה בירושלים, החזיק הנאשם בסם מסוכן מסוג קאנבוס במשקל כולל של 58.05 גרם נטו.
באישום מס' 10 תואר כי, בתאריך 4.3.19 בשעה שאינה ידועה במדויק למאשימה, בשכונת רמות בירושלים, מכר הנאשם לקטין ו.נ. (יליד 1.7.01) סם מסוכן מסוג קאנבוס במשקל של 10 גרם, בתמורה שאינה ידועה במדויק למאשימה.
תסקיר שירות המבחן בתסקיר מיום 24.10.19 צוין, כי הנאשם כבן 23, רווק, מצוי במעצר בית מלא בבית הוריו בשכונת הר נוף בירושלים מזה שישה חודשים, טרם מעצרו התגורר בדירה שכורה של חברו, ללא עבודה קבועה.
הנאשם מסר, כי בגיל 13 החל לצרוך אלכוהול בנסיבות חברתיות ובגיל 14 החל להשתמש בסם מסוג קנביס, באופן מזדמן, ובסמים מסוג אופיאטים לאורך השנים, עד למעצרו בתיק הנוכחי.
בנוסף, הנאשם הישתלב במסגרת תעסוקה בלווי רכזת היחידה, נימסר כי מעסיקו גילה שביעות רצון מעבודתו ותפקודו כאשר הנאשם הפגין מחויבות ואחריות כלפי עבודתו.
מיתחם העונש ההולם עבירות של סחר בסם מסוכן ושימוש בסם מסוכן, פוגעות בערכים מוגנים של הגנה על שלום הציבור ובטחונו, מפני הנזקים החמורים הנגרמים כתוצאה משימוש והפצה של סמים.
...

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תיאר כי גדל במשפחה רוויית משברים, לרבות מות שלושה מאחיו, אח נוסף שוהה במעון סיעודי, ויחסים מורכבים בין הוריו, שכיום גרושים.
אף במשפחתו הגרעינית חווה הנאשם חוסר יציבות, כשברקע תנאי דיור צפופים ודוחק כלכלי, נתון ללחצי אמו לעזיבתו את ביתם לטובת מגורים עצמאיים.
הנאשם שלל נזקקות טיפולית בתחום השמוש בחומרים פסיכו אקטיביים, לדבריו מאז הארוע נימנע מצריכת אלכוהול, אף שירות המבחן לא התרשם מקיומם של דפוסים התמכרותיים המצריכים היתערבות ייעודית בהיבט זה. ביום 29.5.23, הוגשה ביוזמת שירות המבחן "תוספת לתסקיר", במסגרתה עידכן כי הנאשם שולב לאחרונה בקבוצה טיפולית לצעירים עוברי חוק, מצוי בשלב ראשוני של הישתלבות בקבוצה, ומגלה מוטיבציה טיפולית, והמליץ לגזור עליו עונש מאסר בעבודות שירות, ולהעמידו תחת פיקוחם.
לשיטתו מדובר בעבירת אלימות ברף נמוך ביותר ,שבוצעה ללא תיכנון, באמצעות סכין יפנית, הנזק שניגרם מסתכם בחתך קל ולא בפציעת דקירה עמוקה.
לטענתו, הנאשם עבר כברת דרך טיפולית, הודה ונטל אחריות על מעשיו ונכון לפצות את המתלונן.
המערער דקר בסכין קטין בן 16, במותנו השמאלית ובישבנו.
...
בית המשפט העליון קבע כי "העובדה שהמערער היה תחת השפעת אלכוהול, אין בה כדי להפחית מחומרת מעשיו, ואולי אף להיפך", ערעורו נדחה; בת"פ (מח' ת"א) 23649-06-21 מדינת ישראל נ' ליפובצקי (14.12.21), הורשע הנאשם בעבירה של חבלה בנסיבות מחמירות.
אשר על כן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: 20 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו 21.9.21 ועד ליום 18.1.22.
אני מורה על הפעלת תנאי בן שלושה חודשים שניתן בת"פ (שלום ראשל"צ) 51235-02-18 בחופף למאסרו.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בליל 8.1.2021 נפגשו המערערים עם בנות זוגם לשעבר, וחבר נוסף, בביתו של א.ש, ושתו משקאות משכרים.
באשר ל-י.ס, מתסקיר המבחן עולה כי הוריו לא היו מעורבים באופן מספק בחייו, כי הוא בעל נטייה להיגרר להתנהגויות מסוכנות ומסכנות, וכי הוא נהג לשתות לעיתים תכופות אלכוהול.
זאת, לאחר שבית המשפט עמד על חומרת העבירות שבהן הורשעו המערערים, תוך שציין כי המעשים בוצעו במסגרת ארוע מתגלגל בו מילאו המערערים תפקיד משמעותי, ותוך צריכת אלכוהול.
צוין כי א.ש לוקח אחריות מלאה על מעשיו, וכי ניכר כי פיתח יכולות היתמודדות עם מצבי קושי ומשבר.
המקרה דנן מצטרף למקרים רבים שנדונו בבית משפט זה, כחלק ממה שכונה בפסיקה "תת תרבות הסכין". בית משפט זה עמד לא פעם על חומרתן של עבירות מן הסוג דנא: "אין צורך להכביר מילים על החומרה היתרה הטמונה בעבירות אלימות המבוצעות באמצעות סכין, שלעתים המרחק ביניהן לבין גרימתה של תוצאה קטלנית קצר עד מאוד. חומרתן של עבירות אלו, כמו גם שכיחותן ופוטנציאל הנזק הרב שלהן, מחייבים ענישה מחמירה שתביא להרתעת היחיד והרבים." (ע"פ 2508/21 נאסר נ' מדינת ישראל, פסקה 11 וההפניות שם (7.6.2022)).
ואולם, אפשרות זו הוגבלה, ונקבע בחוק כי התשלום שיוטל באופן ישיר על הורי הקטין לא יעלה על סך של 10,000 ש"ח. לבסוף, וזה העיקר, הטלת פיצוי גבוה על קטין אשר לא יוכל לעמוד בו, כך שבמקרים רבים הוריו יאלצו לשאת בפצוי, מחטיא את תכליות ההליך הפלילי שלפיהן העבריין הוא הנושא בעונש.
...
משאלו פני הדברים, סבורני כי בנסיבות העניין, כאמור, טעה בית המשפט קמא טעות המצדיקה את התערבותנו.
אמנם, פיצוי בסך של 30,000 ש"ח הוא חריג ביחס למדיניות הענישה הנוהגת (כאמור לעיל בפסקה 27), אולם סבורני כי בנסיבות המיוחדות עליהן עמדתי לעיל, יש לכך הצדקה.
סוף דבר: אציע לחבריי כי נקבל את הערעורים בחלקם.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

במועד הרלוואנטי לכתב האישום היו הנאשם והמתלוננת בני זוג ולהם שני ילדים משותפים: מרק דוברובסקי (להלן: "מרק") וקטין מ.ד. כבן 11.
הנאשם נישא למתלוננת בהיותו כבן 25, אותה הכיר במסגרת לימודיו באוזבקיסטן, במהלך השנים מערכת היחסים הייתה טובה ותקינה, אך בתקופת הקורונה חלה היתדרדרות במצבם הכלכלי ובמערכת היחסים, כשברקע אישתו פוטרה והחלה לצרוך אלכוהול בביתם באופן התמכרותי.
בתחילה, תיאר את מעשיו כתגובה לקושי שבהתמודדדות מול מצבה של המתלוננת, והשליך האחריות לאובדן השליטה שחוה לאלכוהול שצרך.
מרק מסר לשירות המבחן כי בני המשפחה מאוחדים ומסייעים אחד לשני במילוי הצרכים הפיזיים והרגשיים, מערכת היחסים בין הוריו טובה יותר היום והם עושים מאמצים לתקשר אחד עם השני באופן אדפטיבי ותקין.
בטרם אפנה למדיניות הענישה הנוהגת אזכיר כי "קביעת מיתחם העונש ההולם איננה עניין אריתמטי וכי לבית המשפט נתון בהקשר זה מרחב מסוים של גמישות" (ר' ע"פ 3877/16 פאדי ג'באלי נ' מ"י (17.11.16)), בהיות מיתחם הענישה מגלם שיקולים נוספים של מדיניות ערכית ונסיבות המקרה המסוים ובכלל זה, הנזק שניגרם, הנזק שצפוי היה להגרם, משך הארוע, הקף הארוע, חומרת האלימות שננקטה ועוד .
...
נוכח זאת ובשים לב למכלול הנתונים והשיקולים שפורטו לעיל, אני סבורה כי מתחם העונש ההולם באשר לכלל האישומים, נע בין חודשי מאסר ספורים שניתן לרצותם בדרך של עבודות שירות ועד ל-15 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית.
סוף דבר לאור האמור, הנני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: מאסר לתקופה של 4 חודשים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו