לחלופי חילופין, נטען כי למשיבים לא עומדת הגנת בעל חוזה בשל התקיימות שלושה מחמשת החריגים הקבועים בסעיף 15 לפקודת הנזיקין: סעיף 15(1) – המשיבים התרשלו בבחירת בעל חוזה עת התקשרו עם חברה מפרת חוק הידועה כמפיצת דואר זבל ומתעשרת על חשבון כך. 15(3) – המשיבים ידעו, ולמצער, עצמו עיניהם ביחס לאפשרות משלוח "ספם" בנגוד לחוק על ידי "קלאבלי". 15(5) – המשיבים כרתו חוזה שהדבר שלעשייתו נעשה היה שלא כדין, באשר מטרת ההסכם הייתה מתן שירותים למשלוח דואר זבל בנגוד להוראות חוק התיקשורת.
בקשת אישור התובענה כייצוגית
האם המסרון מהוה דבר פירסומת בהתאם לסעיף 30א לחוק התיקשורת?
בת"צ (חי') 24822-02-20 יובל לב נ' דאבלטק בע"מ (נבו 24.2.21), עמד בית המשפט על מהות הגדר 'דבר פירסומת' וכן, סוכמו ההלכות בנושא (פסקה 52):
"סעיף 30א(א) לחוק התיקשורת מגדיר "דבר פירסומת" כ"מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת".
בעיניין סמארט קלאב נקבע, כי נוכח הקושי לאתר את הגורם ששלח בפועל את המסרון ״הנחת המוצא היא שהודעת פירסום המפרסמת את עסקיו של גורם מסוים – שוגרה על ידי אותו גורם; וככל שזה טוען כי ההודעות שוגרו על ידי חברת פירסום, עליו להוכיח זאת״ (פסקה 11).
האם עומדת למשיבים הגנת סעיף 15 לפקודת הנזיקין?
נוכח המסקנה האמורה, מתעוררת שאלת אחריות המשיבים, כגורם שהתקשר עם "קלאבלי" במטרה לקבל שירותי פירסום (הכוונה היא לכל גורם שמספק שירותי קידום, שיווק או פירסום, ראה עניין סמארט קלאב בפיסקה 10), תוך סיווג היחסים ביניהם.
הסעיף למעשה פוטר את המתקשר בחוזה "המזמין", עם קבלן עצמאי לשם ביצוע עבודה מסוימת, מנשיאה באחריות לעוולה שצמחה מבצוע העבודה על ידי הקבלן, למעט במקרים המנויים שם.
על מהות הפטור ומהותם של החריגים הקבועים בסעיף, עמדה כב' השופטת ברון בעיניין סמארט קלאב, פסקות 14-13 כך:
"הפטור המעוגן בסעיף 15 לפקודת הנזיקין מבוסס על ההנחה שהמזמין אינו שולט בפעילות הקבלן שעימו היתקשר או באופן שבו הוא מבצע את עבודתו (שלעיתים מבוצעת אף על ידי קבלן משנה), ולכן אין הצדקה להטיל על המזמין חבות בנזיקין בגין אופן ביצוע הפעולה; זאת, בין היתר, כדי למנוע "גזירה שאין הוא יכול לעמוד בה"
[.
...
אשר על כן, אף החריגים הקבועים בסעיפים 15(1) ו-15(5) לפקודת הנזיקין, אינם חלים בעניין זה.
המסקנה העולה מכל האמור לעיל, היא כי לא ניתן לחוב את המשיבים-המזמינים, בגין מעשים שביצעה "קלאבלי" כספק פרסום עבורם, אף אם מעשים אלו מהווים בסופו של דבר עוולה.
נוכח כל האמור לעיל, עולה כי המבקש לא הניח תשתית לכאורית מספקת לביסוס הבקשה, בהעדר הוכחת עילת תביעה אישית כנגד המשיבים ויריבות מולם.
סוף דבר, הבקשה לאישור התובענה הייצוגית נדחית.