מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות גורם מזהם לנזק סביבתי: התיישנות וזיהום מים

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק הדין בסוגיות עקרוניות המתעוררות בהקשר של אחריות גורם מזהם לנזק סביבתי, ולזיהום מים בפרט.
בהתייחס לסוגיית היתיישנות העוולות הנזיקיות – נקבע כי חלה חובה על גורם מזהם למנוע ניזקי זהום עתידיים, ולא רק זאת אלא אף לתקן את זהום המים שניגרם על ידו ולהשיב את המצב לקדמותו; וכי הפרת חובות אלה בדרך של מחדל מהוה ככלל עוולה נמשכת.
...
בית המשפט המחוזי מצא כי המערערים הוכיחו באופן לכאורי את טענותיהם נגד המשיבות בנוגע לאחריותן לזיהום המים; ואולם נקבע כי יש לדחות את בקשת האישור על הסף.
ובענייננו, מאפייניהם הייחודיים של מפגעים סביבתיים הם שמחייבים את המסקנה שלפיה המחדל של אי מניעת נזק עתידי והימנעות מתיקון נזקים קיימים מהווה עוולה נמשכת, המתאפיינת הן בחזרתיות הן ברציפות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

הדיון בעירעור מחייב הכרעה בשאלה תקדימית הנוגעת להקף האחריות של הגורם המזהם לנזק שגרם: האם אחריותו מוגבלת למעשה האקטיבי של גרימת הזיהום ולנזקים שנגרמו בתוך תקופת ההתיישנות הנמנית ממועד זה; או שמא אחריותו של הגורם המזהם משתרעת גם על המחדל שבאי הסרת הזיהום המתמשך, שקום הנזק שניגרם והשבת המצב לקדמותו.
כבר נקבע, כי תפיסת היסוד המונחת בבסיס הוראות אלה היא שהאחריות להפסקת זהום המים, תיקון הנזק והשבת המצב לקדמותו מוטלת בראש ובראשונה על הגורם המזהם (עניין תדיר-גן, פסקה 14; ע"א 5481/16 הרשות הממשלתית למים וביוב נ' חברת חלקת חן בע"מ, פסקה 18 (20.8.2019)).
ביסוד עיקרון "המזהם משלם" עומדים הן שקולי יעילות הן שקולי צדק: "עקרון 'המזהם משלם' הוא פשוט: מי שיצר את הזיהום – יממן את סילוקו ויישא באחריות לנזקים שנגרמו ושייגרמו. עקרון זה נובע גם משקולי יעילות, מתוך הנחה שחיוב הגורם המזהם להפנים את עלויות הזיהום יביא אותו להפחית את הקף הזיהום למינימום ההכרחי. המטרה היא להפחית את כמות הפסולת המיועדת לסילוק, ולעודד את המזהם לנקוט אמצעי זהירות ולפתח טכנולוגיה 'ירוקה'. תפיסה כלכלית זו מוצאת עגון כאמור ברעיון של הפנמת עלויות. לכך מצטרף גם שיקול של צדק, לפיו אין זה צודק שהגורם המזהם שהרויח מפעולת הזיהום אך יסיט את העלויות אל כתפי הציבור (ראו: מרשה גלפי, רות פלאטו-שנער ועמיחי קרנר 'אחריות מלווים למפגעים סביבתיים הנגרמים על ידי הלווים' הפרקליט נ 439, 442-447 (2010); יששכר רוזן-צבי 'של מי הפסולת הזו לעזאזל?! סילוק פסולת וצדק סביבתי בישראל' מחקרי משפט כג 487, 553-554 (2007))." (בג"ץ 6971/11 איתנית נ' מדינת ישראל, פסקה 25 (2.4.2013)).
...
המסקנה שלפיה חלה על המשיבות חובה לפעול למניעת נזקים עתידיים וכן לתקן את הזיהום שכבר נגרם מתיישבת היטב עם עקרון "המזהם משלם" השאוב מן המשפט הבין-לאומי ומשמש מקור פרשני חשוב בדיני הסביבה.
סוף דבר אם תישמע דעתי, נקבל את הערעור בנוגע לסוגיית ההתיישנות כהגדרתה לעיל, ונורה על אישור התובענה כייצוגית ביחס לקבוצת המבקרים בשמורת עין בוקק ובעילות של רשלנות והפרת חובה חקוקה בשל יצירת זיהום המים ואי נקיטת הצעדים הדרושים למניעת התמשכותו.
לעומת זאת, בהיעדר זכות קניינית אישית במקורות המים, אין מקום להתערבותנו בקביעה שלפיה יש לדחות את בקשת האישור ביחס לקבוצת הציבור בכללותו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כאשר מכניסים לק. ביאליק ובאחריות ציפורה להעביר אותה לכפר כנא, הנאשמת 1 מחזיקה במחזור, לא קיים כאן נזק סביבתי.
העבירות שם כללו, בין היתר, עבירות בגין חוק המים של זהום מי תהום, של חשש ממשי לזיהום מים בקרב הציבור.
ב"כ הנאשמים היתייחס להסכמה שבשתיקה מטעם גורמים שונים לכך שהנאשמים יכניסו לתחנת המעבר פסולת מעורבת והוסיף שהיה מקום להמנע מהגשת אישומים בנוגע לחלק מהעברות, וזאת לאחר טענת ההתיישנות שהוא אמנם זנח אותה אך ביקש ליתן לה משקל בגזר הדין.
...
עוד שוכנעתי שאילו כתב אישום זה היה מוגש לפחות חודשיים לפני מועד הגשתו, היו הנאשמים שבפני מבקשים לצרף אותו לתיק כפר כנא, ובמצב זה העונש הנוסף שהייתי מטיל על הנאשמים בפרשת כפר כנא בגין צירוף תיק זה היה נמדד בסכום שאינו עולה על 30,000 ₪ ועד 40,000 ₪.
בנוגע לבקשת ב"כ המאשימה להטלת מאסרים מותנים על נאשמים 2-5, לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה זו, וזאת לאור כל הנימוקים המפורטים לעיל.
לאחר ששקלתי את מכלול הנסיבות, הן לקולא והן לחומרא, לאור הודאת הנאשמים וחסכון בזמן השיפוטי עקב כך, אני דן את הנאשמים לעונשים הבאים: נאשמת 1: קנס על סך 40,000 ₪ אשר ישולמו ב-10 תשלומים שווים ורצופים על סך 4,000 ₪ כל אחד החל מיום 1.2.15.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

למבקשים העידו: המבקשים (המבקש 4 פרופ' עפרון לא נחקר על תצהירו); פרופ' גדעון דגן אשר ערך שתי חוות דעת בתחום ההידרולוגיה, שלפיהן, זהום האקוויפר ועין בוקק נגרם משפכי המפעלים של המשיבות; פרופ' אביטל גזית, אשר ערך שתי חוות דעת בתחום האקולוגיה לעניין הנזקים שנגרמו לשמורת עין בוקק; פרופ' ניר בקר אשר ערך שתי חוות דעת בתחום הכלכלה הסביבתית לעניין המשמעויות הכלכליות של המפגעים האקולוגיים והסביבתיים המתוארים בבקשה; וד"ר אמנדה לאונסברי, מומחית בהנדסת הסביבה אשר ערכה חוות דעת בסוגיית הכימיה.
בדוח "קדוח אפעה הקנומני סיכום ממצאים המתייחסים למי האקוויפר" מחודש מאי 1996 שחיבר ההידרולוג הרצל נאור מהאגף להידרולוגיה בתה"ל (נספח י לתשובת המבקשים לתשובת המשיבות לבקשת האישור) מתואר "סקר סביבתי לאיתור מקורות זהום פוטנציאליים שיכלו לגרום שינויים דראסטיים באיכות המים". בדוח האמור צויין, כי "האנליזה המלאה של מי אפעה 13 מצביעה על שאיבת מים אשר זוהמו ע"י מקורות מקומיים או סביבתיים. במהלך סקר סביבתי שנערך על ידינו, התברר שמזה עשרות שנים מסולקים מי שפכים תעשייתיים חומציים מאוד ... ומלוחים עד מאוד ... בשלוש דרכים המהוות מקורות זהום פוטנציאליים והן: א. בריכות אידוי הממוקמות על פני שכבות חדירות של סדרת חצבה ושל חבורת יהודה. בבריכות אלה קיים עד היום חלחול שנתי של מי שפכים בסדר גודל של 3-2 מלמ"ק לשכבות הטורון-קנומן. ב. בלוע ... מי השפכים החומציים שנכנסו כאן גרמו במשך השנים להרחבת הסדקים והחללים בשכבות הגיר ואפשרו זרימת מים מזוהמים לכל הכיוונים. ג. צנור גז ישן להובלת חלק ממי השפכים לים המלח. צנור ישן זה נפרץ מידי פעם וגורם להצפות של מי שפכים על פני השטח. מבחינה גיאולוגית בנוי מישור רותם מסינקלינות ואנטיקלינות. אחת הסינקלינות משתרעת ממקורות הזיהום הפוטנציאליים הנ"ל ועד קדוחי אפעה 3 ו-13 ... נראה שמי השפכים פילסו להם במשך השנים נתיבי זרימה תת-קרקעיים גם דרך הסינקלינה הנ"ל עד לאיזור הקידוחים. במשך השנים חלחלו כנראה בקלות רבה כמה עשרות מלמ"ק של מי שפכים לשכבות אקוויפר הטורון והגיריות שאינו ריווחי במים. משם חדרו בקלות דרך שכבות הגיר הקנומניות למי התהום הפריאטיים". ועוד: "מבחינה הידרוכימית, מותר לשער שמקור זהום אפשרי של מי חבורת יהודה בקדוח אפעה 13 הוא מי השפכים המחלחלים בבריכות האידוי והנבלעים בבלוע". "מבחינה הידרולוגית והידרוכימית, מספיקה דליפה לא גדולה של מי שפכים מזוהמים שמקורם בחלחול מבריכות האידוי או מהבלוע כדי לזהם את מי הקנומן הנשאבים בקדוח אפעה 13. הדליפה יכולה להיות מהטורון לקנומן בסיבת הקדוח עצמו, או דליפה ישירה בצורה זו או אחרת, דרך חור הקדוח. אפשרות אחרת היא שמי התהום בחלק מהתצורות הקנומניות זוהמו במשך עשרות השנים ממי שפכים אלה והן תורמות את חלקן כאשר הקדוח שואב". "סקר הידרוגיאולוגי במישור רותם דוח סופי" מאת דודי אברהם ודוד ויינר מדצמבר 1997 (הועדה לאנרגיה אטומית קריה למחקר גרעיני – נגב) ,צורף כנספח ו לבקשת האישור.
אין איפוא בחוות הדעת האמורות מטעם המשיבות לשלול את עילת התביעה, ואת ההערכה כי המבקשים עשויים היו להוכיח טענתם בדבר זהום האקוויפר ועין בוקק בשפכי המשיבות - אילמלא נדחתה בקשת האישור בשל קבלת טענת ההתיישנות - נוכח חוות הדעת בתחום ההידרולוגיה, המותירה מסקנה זו כאפשרות המסתברת, בהיעדר גורם אחר בסביבה, אשר ניתן להצביע עליו כמזהם אפשרי.
בנסיבותיו של ההליך, חרף הסיכון שבפניו עמדו המשיבות בגין ההליך, ואשר בשלו ברי כי הוציאו הוצאות לא מבוטלות, הרי שבהנתן כובד השיקול של אי הרתעת תובעים פוטנציאליים, ובייחוד כאשר מדובר במאבקם סביבתיים שתכליתם העיקרית הגנה על הטבע ועל האנטרס הצבורי, ולא התעשרות הפרטים התובעים, וכאשר בוססה לכאורה טענת המבקשים לפיה אחראיות המשיבות לכל הפחות לחלק ניכר מזיהום מקורות המים, סבורני, כי נכון שלא לעשות צו להוצאות.
...
במצב דברים זה אין מנוס מדחיית בקשת האישור על הסף, חרף המסקנה כי הוכחה עילת תביעה לכאורה, וחרף ההכרה בחשיבות פעילות המבקשים להצלת מקורות המים והטבע.
בנסיבותיו של ההליך, חרף הסיכון שבפניו עמדו המשיבות בגין ההליך, ואשר בשלו ברי כי הוציאו הוצאות לא מבוטלות, הרי שבהינתן כובד השיקול של אי הרתעת תובעים פוטנציאליים, ובייחוד כאשר מדובר במאבקים סביבתיים שתכליתם העיקרית הגנה על הטבע ועל האינטרס הציבורי, ולא התעשרות הפרטים התובעים, וכאשר בוססה לכאורה טענת המבקשים לפיה אחראיות המשיבות לכל הפחות לחלק ניכר מזיהום מקורות המים, סבורני, כי נכון שלא לעשות צו להוצאות.
בקשת האישור נדחית אפוא.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ב-28.12.14 קיבלה ממשלת ישראל החלטה מס' 2381, שעניינה "שקום הערבה והיערכות לאומית לטפול בארועי זהום סביבתיים בעקבות ארוע פריצת צנור הנפט בבאר אורה". עלות הנזקים הוערכה בסך העולה על 100 מיליון ₪ ועלות פעילות שקום לצימצום הנזקים הוערכה בכ-65 מיליון ₪.
על פי המיוחס להם בכתב האישום, אחריות הנאשמים באה לידי ביטוי כמפורט להלן: 1) נאשם 2 - בהיותו סמנכ"ל הנדסה, תחת נהולו התאפשר כשל הנדסי, אשר גרם לנזק סביבתי גדול, שנבע מחוסר תאום, לרבות עם גורמי הבצוע של הפרויקט, התאפשרה הפרה של הוראות קצא"א לאופן בו יש לתכנן ולבצע את הפרויקט, ש דרש שימוש במחברי פלידקו.
5) כלל הנאשמים - לא נימנעו מבצוע פעולה מזהמת מים, או שעלולה לגרום לזיהום מים, במישרין או בעקיפין, מיד או לאחר זמן; הנאשמים השליכו חומר נוזלי בקירבת מקור מים; והכול בנסיבות מחמירות, שכתוצאה מהן נגרם (או עלול להגרם) נזק או פגיעה מהותית בסביבה.
מעבר לשיקולים ראייתיים, יש איבחנה נוספת בין נאשם 3 למר ספוז'ניקוב ופז הנדסה, שכן נאשם 3 נמצא במעגל האחריות הפנימי ואילו מר ספוז'ניקוב ופז הנדסה נמצאים במעגל אחריות חצוני, כיוון שהם חברה חיצונית, שנשכרה ע"י קצא"א. 4) לטענת המאשימה בתגובה, עבירות לפי חוק הניקיון לא התיישנו.
...
מקובלת עלי טענת ב"כ המאשימה כי סעיף 28 מתאר נזקים שנגרמו לשמורה ולמערכת האקולוגית.
מקובלת עלי גם טענת ב"כ המאשימה כי סעיפים 39ב ו-39ג הם סעיפים מסכמים ואין מקום להורות על פירוט נוסף מעבר לאמור בהם.
סוף דבר עולה מן המקובץ, כי יש לדחות טענות הנאשמים בנוגע לאכיפה בררנית, שיקולים זרים, שיהוי והגנה מן הצדק, שכן על ההגנה להביא ראיות לקיומן של אלו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו