התביעה
התביעה הוגשה נגד קו מגדלים בע"מ שהייתה המעסיקה של התובע במועד הרלבנטי לתאונה.
אמצעי הזהירות שעל המעביד לנקוט נסקרו בע"א 663/88 שירזיאן נ' לבידי אשקלון בע"מ, פ"ד מז(3), 255:
"קיימת חובה כללית וגורפת מצד המעביד לנקוט את כל האמצעים הסבירים כדי לוודא שעובדיו יוכלו לבצע את עבודתם בתנאי בטיחות אופטימליים ... מהותם ומידתם של אותם אמצעי זהירות משתנות לאור טיבן, שכיחותו וחומרתו של הסיכון שהמעביד מודע לו או חייב להיות מודע לו. כך, אם מדובר בסיכונים גלויים לעין, שאינם יוצאי דופן במיוחד, הרי ייתכן שמספיק להזהיר את העובד מפניהם ולהדריך אותו לגבי אופן מניעתם. אם הסיכון חמור יותר או נסתר או בלתי רגיל, הרי במקביל גוברים מידתם, גיוונם ותחכומם של אמצעי הזהירות שמעביד סביר חייב לנקוט. לשון אחר: אמצעי הזהירות הסבירים הנם פונקציה של אופיו יוצא הדופן של הסיכון, של מידת הסיכון ושל מידת הסכנה לשלומו ולבריאותו של העובד, הנובעת מאותו סיכון, אם אכן יתממש".
במקרים של תאונות עבודה קיימת מגמה ידועה להחמיר עם המעביד ולדקדק עמו בהטלת האחריות, מאחר והוא בעל השליטה במקום העבודה והעובד נותן בו אימון לדאוג לסביבת עבודה בטוחה (ע"א 655/08 מפעלי קרור בצפון נ' מרציאנו, פ"ד לו(2), 592).
תקנה 79 שעניינה בגידור פתחים בריצפה נקבע:
מסביב לפתח בריצפה, במשטח עבודה, במדרכת מעבר, ברצפת פיגום, בגג, במסלול מדרגות או בפיר מעלית יותקן אחד מאלה:
(1) אזן יד ואזן תיכון מתאימים ובחוזק נאות למניעת נפילתו של אדם, וכן לוחות רגליים למניעת נפילתם של חמרים או ציוד, כאמור בתקנות 9, 10 ו-11;
(2) מכסה בעל חוזק מתאים למניעת נפילת אדם, חמרים או ציוד, שיובטח נגד הזזתו המקרית מהמקום ולא יהווה מיכשול.
בנגוד לטענתן הנ"ל של הנתבעות פרופ' צינמן קבע לתובע נכות צמיתה המגלמת בתוכה הגבלה מסוימת בתנועות כאשר סעיף 35 (1) (ב) לתקנות המל"ל קובע: "קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות".
אין להיתעלם מכך שלאור מהות עסוקו של התובע עובר לארוע התאונה, כאשר עולה מהנתונים שהונחו לפני כי הוא עבד בבניין ובעבודות כפיים והוא נעדר כל השכלה, הפגיעה ברגלו והנכות הצמיתה שתלווה אותו לאורך כל חייו תקשה עליו כשיפלט לשוק העבודה ותצמצם את האפשרויות הניצבות לפניו במידה מסוימת, ובעיקר במקצועות הדורשים עמידה ממושכת ושימוש בכח הפיזי של הגוף.
...
לאחר בחינת טענות הצדדים הגעתי לידי מסקנה כי הנתבעות חבות ברשלנות על אירוע התאונה, וכן הפרו הוראות חקוקות שנועדו לטובת התובע ולא קיימו כללי הבטיחות הנדרשים לשם מניעת התממשות הסכנה כפי שהתרחש בנסיבות התובענה שלפני.
טענתן של הנתבעות שעל פיה גידור הפתח אינו מאפשר מעבר הכבלים אין בידי לקבלה, הן מהטעם שגרסה זו לא נתמכה בראיות והן מהטעם שניתן היה לבצע גידור תוך השארת פתחים לשם העברת הכבלים; והרי גם אם אניח כי הגידור אינו מאפשר ביצוע העבודה, היה על הנתבעות להציב שלטים המזהירים מפני סכנת הנפילה ליד כל פתח שכאמור כוסה בדיקטים שבירים שאינם מאפשרים מעברים בטוחים של העובדים ונטולי סיכון.
לסיכום
הפסדי שכר לעבר - 84,000 ₪
הפסדי השתכרות לעתיד - 179,000 ₪
הפסדי פנסיה - 32,000 ₪
עזרת הזולת - 10,000 ₪
הוצאות רפואיות - 2,000 ₪
כאב וסבל - 40,000 ₪
בניכוי 60,000 ₪
סה"כ 287,000 ₪
לאור כל האמור לעיל, הנני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבעות, יחד ולחוד, לשלם לתובע סך של 287,000 ₪ וכן הוצאות משפט בסך של 6,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 65,000 ₪ (כולל מע"מ כחוק).