ומסביר הרמב"ם בהלכות נזקי ממון פרק ד הלכה ד: "המוסר בהמתו לשומר חנם או לנושא שכר או לשוכר או לשואל, ניכנסו תחת הבעלים, ואם הזיקה – השומר חייב. במה דברים אמורים? בזמן שלא שמרוה כלל. אבל אם שמרוה שמירה מעולה כראוי ויצאת והזיקה, השומרין פטורין והבעלים חייבין, אפילו המיתה את האדם. שמרוה שמירה פחותה – אם שומר חנם הוא, פטור, ואם שומר שכר או שוכר או שואל הוא, חייבין".
[במאמר מוסגר: התייחסתי לכלב כאל "נכס", ואין בכך כדי להביע עמדה בשאלה הסבוכה של מעמד בעלי החיים במשפט בכלל והקניין בבעלי חיים בפרט].
כל זאת, מבלי שנעלם מעיניי כי מטרות דיני הנזיקין אינן זהות למטרת דיני העונשין – ע"א (מחוזי חיפה) 2174/04 כרמי נ' סבג (ניתן ביום 29.12.2004) – ולא נעלמו מעיניי שלושת הרציונלים המיוחדים להטלת אחריות ללא אשם על בעלי כלבים: כיוצרי סיכונים, כמי שיכולים לפזר הנזק על-ידי ביטוח, ושיקולי הרתעה – אריאל פורת "דיני נזיקין" ספר השנה של המשפט בישראל תשנ"ב-תשנ"ג (רוזן-צבי עורך), 301, 345.
...
לשיטת הערכאה הראשונה, אין להטיל על נדב אחריות בנזיקין בגין התאונה, שכן הוא שהה בלבנון והשאיר את הכלב ברשות אמנון, כך שלא הייתה לו, בנסיבות אלה, "כל זיקה לתאונה".
החב בנזיקין הוא אמנון; חבותו מביאה בעקבותיה אחריות שילוחית של המעביד –הקיבוץ; זכות השיבוב מן המעביד נשללת מכוח ס' 82(ג) הנ"ל, ובנסיבות אלה, אין לאפשר את השיבוב גם כלפי עובדו של המעביד, אמנון.
גם ההגנות המנויות בסעיף 41ב, הרלוואנטיות רק למי שמחזיק בכלב בעת האירוע, מובילות למסקנה זו. לכל אלו אוסיף כי הטלת אחריות על הבעלים מקום שאין כלל באפשרותו למנוע את היתרחשות הנזק, מאחר שהשליטה והפיקוח נמצאים בידי מחזיק הכלב, אינה תואמת את רגש הצדק ואת שקולי ההרתעה ומניעת הסיכון שעומדים בבסיס משטר האחריות המיוחד הקבוע בסעיף 41א. זאת, להבדיל מבעלים של מקרקעין, שעשוי להתחייב לצד המחזיק במקרקעין-יצחק עמית "ועשית מעקה לגגך ולא תשים דמים בביתך" על חובת הזהירות של המחזיק במקרקעין", פרשת השבוע (ד"ר א' הכהן וד"ר מ' ו****, עורכים) 41 (תשס"א).
סיכומו של דבר, שאני מבכר את התוצאה שאליה הגיע בית משפט קמא וחברי השופט סוקול ולפיה אין להטיל אחריות על נדב כבעלים.
המערער ישלם למשיבים הוצאות בסך של 6,000 ₪.