מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בנזיקין עקב תאונת דרכים שנגרמה על ידי כלב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

התובעת טוענת כי מדובר בנזק גוף אשר נגרם על ידי "כלב" כמשמעו של מונח זה בסעיף 41 א' לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], ועל כן חייבים הנתבעים אשר היו במועד התאונה הבעלים ו/או המחזיקים בכלב לפצותה.
הרינו לאשר כי אנו אחראים למלוא הנזקים שנגרמו או ייגרמו לגב' שפיר בגין ארוע הנשיכה האמור וכי מלבדנו אין כל גורם אחר האחראי לארוע.
התובעת אישרה בחקירתה הנגדית, כי בשנת 2011 עברה תאונת דרכים בה נגרם לה שבר מרוסק בשני מוקדים בשורש כף ידה הימנית (הדומינאנטית) וכן סבלה מפגיעה בעמוד שדרה צוארי (עמוד 26, שורה 28 עד עמוד 27, שורה 10).
עוד קובע ד"ר קוריצקי, כי בשל כאבי הראש, סחרחורות והפרעות שינה, נותרה לתובעת אף נכות נוספת בגין התאונה.
...
על כן, הנני קובעת כי נכותה הרפואית הצמיתה של התובעת בתחום הנוירולוגי היא אכן 0%, כפי שנקבע על ידי פרופ' רביי.
נכותה התפקודית של התובעת - לנוכח שיעור הנכויות אשר נקבעו לתובעת ומהותן והתנהלותה של התובעת לאחר התאונה, הנני קובעת כי הנכות אשר נותרה לתובעת בתחום הפלסטי הינה נכות אסתטית ואינה תפקודית.
אשר על כן הנני מחייבת הנתבעים לשלם לתובעת סך של 70,000 ₪ בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור כולל של 24% וכן הוצאות משפט שהוציאה התובעת.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הנתבע טוען כי התאונה קרתה בשעת לילה מאוחרת כאשר מדובר בכלב קטן והוא שמר והשגיח עליו ואילו דין הגיח במהירות ולא שם לב לכלב שחצה את הכביש ובהתרשלות דרס אותו ולכן האחריות מוטלת על דין בדין התאונה מאחר ונהג ברשלנות, הנזק שניגרם לשלדת הקטנוע מעיד כי דין נהג במהירות ובחוסר זהירות.
מהפסיקה, כפי שהובאה בפסק דינו המקיף של בית המשפט בע"פ 385/89 אבנת נ' מדינת ישראל פ"ד מו (1) עמ' 1, ניתן ללמוד, כי שני קריטריונים עקריים נשקלים על ידי בית המשפט בבואו לקבוע אם היתקיימה רשלנות מצד בעל הכלב, לצורך הטלת אחריות עליו, בנזיקין.
על כן, מאחר וסוג הכלב, לא ברור אם הוא נופל תחת ההגדרה של מועד, לעשות את המעשה שגרם את הנזק ולא ניתן לקבוע אם ניתן להחיל את סעיף 40 לפקודה, על ידי העברת הנטל אל שכמו של הנתבע, במקרנו, יש להפנות את הבדיקה למסלול הנוסף של היתנהגות בעל הכלב ואם היתנהגותו יצרה סיכון שאינו סביר, שבעטיו יש לחייבו בנזיקין.
ביחס לתובע 3 (דין לוי) - מדובר בתביעת נזק גוף, סביר להניח כי היה ביטוח חובה ובשל עקרון ייחוד העילה הקיים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, על תובע זה להגיש תביעתו למבטחת הקטנוע ורק במקרה ואין מבטחת, יוכל לחדש את התביעה נגד הנתבע.
...
הכרעה: לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושמעתי את עדויות הצדדים בפניי והתרשמתי מהם באופן לא אמצעי הגעתי למסקנה כי יש לקבל את התביעה בחלקה ולדחות את התביעה שכנגד.
ביחס לתובעים 1 ו-2 - אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעים 1-2 סך של 6,300 ₪, בתוספת החזר הוצאות בסך 500 ₪.
התביעה שכנגד, דינה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ד.2 - עילת תביעה בכל הנוגע לעילת התביעה מפנה ב"כ התובעת לסעיף 41א' לפקודת הנזיקין, הקובע כדלקמן: "בתובענה בשל נזק לגוף שניגרם על ידי כלב, חייב בעליו של הכלב או מי שמחזיק בכלב דרך קבע (להלן - הבעלים) לפצות את הניזוק, ואין נפקא מינה אם הייתה או לא הייתה התרשלות מצידו של הבעלים." על סעיף זה אמר בית המשפט בע"א (ת"א) 2755/06 בן יהודה יהודה נ' אפרוני אלדד (21.2.2008): "הוראה זו הוספה על ידי המחוקק בשנת 1992 במסגרת תיקון מס' 7 לפקודה. מדברי ההסבר להצעת החוק ניתן ללמוד כי התיקון נידרש לאור ריבוי מקרי התקיפה של עוברי אורח על ידי כלבים: 'נוכח היתגברות תקיפות כלבים על עוברי אורח, יש לראות בבעליו של כלב אחראי באופן מוחלט למעשיו. רק כך יגבר הסיכוי כי בעלי כלבים יעשו את הדרוש למנוע תופעות אלה' (ה"ח 2104, כ"ב בשבט התשנ"ב, 27.1.92, 506).
לא נעלם מעיניי כי קיימים פסקי דין בהם החיל בית המשפט את העילה הקבועה בסעיף 41א' לפקודת הנזיקין גם על מקרים בהם כלב נשך כלב (פסיקה הפוכה תק (ת"א) 7391-05-13‏ ‏ אביטל צייטלין נ' אסף בן שלום (2.12.2013) והאסמכתאות המובאות שם; תק (נת') 36027-10-19‏ ‏ יצחק דדוש נ' יוסף שימיאן (11.2.2020); תאמ (חי') 50642-04-15‏ ‏ פטר סטפנובנ' איגור טרוס (25.9.2016); ת"א (ת"א) 19281/06 רוז נ' גור (24.3.2008); תק (חד') 24928-10-15 דרור עוגני נ' ענת קוצב סקר (31.8.2016)‏), אולם מנגד ראו דברי בית המשפט בע"א (ב"ש) 38577-01-16 גבע צין נ' תנו לחיות לחיות (19.4.2016): "'נזק גוף' הנו נזק לאדם בלבד, לאור הוראות סעיף 2 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] מהם ניתן להסיק כי חיה הנה נכס השייך לאדם, שכן 'נכס' מוגדר כ'מקרקעין או מיטלטלין' ו'מטלטלין' מוגדרים, בין היתר, כחיה. גם חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מזכה אדם בלבד בפצוי בגין נזק לגופו." (בית המשפט שלערעור הפנה לקביעת בית משפט קמא, אולם לא שינה קביעה זו).
...
משכך, אני קובעת כי התקיפה שתקפו כלבי הנתבע את זויה ביום 16.3.2018 הביאה למותה ביום 21.3.2018.
אני דוחה את טענת הנתבע לפיה סוכם בינו לבין התובעת כי התשלום בסך 1,000 ₪ ששילם יהווה פיצוי נאות בשל נזקיה של התובעת.
ה - סופו של דבר אשר על כן, ישלם הנתבע לתובעת את הסכומים הבאים: א. נזק מיוחד – 2,400 * 0.75 = 1,800 ₪; הוצאות התובעת – שכר בטלת העד מטעמה בסך 350 ₪; אגרת בית המשפט בסך 750 ₪; ג. פיצויים בגין נזק לא ממוני – 15,000 * 0.75 = 11,250 ₪; ד. שכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

על כן טוענת התובעת כי יש להעדיף את גירסתה על פני גירסתו של הנתבע לאור הסתירות שחלו בה. לטענת הנתבעת על הנתבע האחריות לארוע בין על פי סעיף 41א לפקודת הנזיקין שעניינו נזק שניגרם על ידי כלב; בין על פי עוולת הרשלנות בסעיף 35 לפקודת הנזיקין; ובין על פי עוולת הפרת חובה חקוקה – סעיף 338(א)(6) לחוק העונשין.
" גם ההתרחשות בתאונה מיד לאחריה תוארה על ידי התובעת בחקירתה הנגדית בדומה לתצהירה (עמוד 15 שורות 7 – 13): ".... הם רבו ואני הייתי מולם ואז נפלו עלי עם הצד שלהם ואני נפלתי.
בחוות דעתו מציין המומחה כי מהחומר הרפואי שהועבר אליו עולה כי התובעת סבלה מכאבי גב תחתון מלווים ההקרנות לגפיים התחתונות עוד משנת 1989 כולל תאונת דרכים משנת 2001 וטופלה במספר סדרות של טיפולים פיזיוטראפיים לאורך השנים כולל בירורי CT ורנטגן.
בעניינינו לא הוכחה חלופה זו. החלופה השנייה – בגין ניצול ימי המחלה בשל התאונה נשוא התביעה, נוצלה כמות ימים משמעותית שלא אפשרה לתובע לנצל ימי מחלה בגין ארועי בריאות אחרים ומאוחרים, שכן לא עמדו לרשותו כבר ימי מחלה, ולכן הפסיד בפועל.
...
על כן, אני סבור כי התובעת עצמה נושאת באשם מוסרי לארוע גם אם אחריותה פחותה מאחריותו של הנתבע שהוא כאמור הגורם העיקרי לאירוע.
בנסיבות המקרה אני סבור שיהא זה ראוי להטיל עליה אשם תורם בשיעור של 30%.
סיכום על כן אני מקבל את התביעה בחלקה.

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 1990 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק-דיני בעירעור המקורי (פ"ד מב (2), בעמוד 604), אחרי שהבעתי את דעתי כי בקביעת סכומי הפיצויים בנזיקין עוסקים אנו בסכומים משוערים, וכי כל אשר נוכל לעשות הוא לוודא, שהסכומים הנקבעים על-ידינו יתבססו על שיקולים סבירים ומציאותיים ועל ניסיון החיים, הוספתי את הדברים הבאים (שם) שברצוני לחזור עליהם ולאשרם מחדש גם עתה: "בעשותנו כן צריכים אנו תמיד לשוות לנגד עינינו את הצורך לעשות צדק לשני הצדדים. אסור שאהדתנו המובנת והטבעית לקורבן העוולה החף מפשע תניע אותנו 'להעניש' את המעוול מעבר לחלקו בגרימת ניזקו של הנפגע". אשר לשיקולי הצדק בהם עסקינן, ברצוני להוסיף עוד הערה זאת: כאשר, כמו במקרה שלפנינו, מוטלת על הנתבעים, לכל הדיעות, האחריות על שני שלישים מהנזק, הרי אין אנו מזדעזעים ביותר לנוכח המחשבה, שיוטל על אותם משיבים גם תשלום עבור השליש הנוסף של הנזק, ובמיוחד כשמיתוספת לכך הרגשת הסיפוק, שהנפגע יקבל על ידי כך לפחות פיצוי כספי מלא על הנזקים החמורים שסבל.
אך האם תחושת הצדק של חבריי הייתה גם אז באה על סיפוקה על-ידי הטלת כל הנזק שניגרם על-ידי עשרת הכלבים על בעל הכלב האחד? ומה אם לא יעלה בידי הנפגע להוכיח את זהותו של אף אחד מבעלי הכלבים התוקפים? ייתכן כי ביום מן הימים יתוקן החוק וייקבע בו, כפי שהדבר כבר נקבע ביחס לניזוקים בתאונות דרכים, שניפגע על-ידי תאונה כלשהיא זכאי לפצוי על הנזק שניגרם לו מאת קופה ציבורית.
הצבעתי שם על כך, שכאשר קורית תאונת דרכים עקב היתנגשות שני כלי רכב, הנגרמת בשל רשלנותם של שני נהגים הנוגעים בדבר, הרי במקרה כזה מיתהווה פציעתו של הנפגע, בין שהמדובר במותו או בשבר בגולגולת או בגפיים, מהאימפקט של שני כלי הרכב וכתוצאה ישירה ובו-זמנית ממעשי שני הנהגים גם יחד, ויש לראות בפגיעתו משום "יחידת נזק אחת". מטבע לשון זו של "one unit of damage" הוטבעה באנגליה על-ידי השופט stable בפסק הדין של bank view mill, at 483, בו נאמר: "there may be cases, and no doubt there are, where each of two separate tortfeasors, as, for example, if the owners or drivers of two motor carts, acting entirely independently, simultaneously hit one pedestrian, is responsible for all the damage because there is only one unit of damage, if one may use such an expression, and nobody is in a position to snow what part of that indivisible unit of damage was done by each car". וכפי שהראינו בפסק-דיננו בעירעור נושא הדיון הנוסף, הרי קיבלו השופט ברנזון והשופט שמגר (כתוארו אז) בע"א 22/75, את המונח "יחידת נזק אחת" לגבי פציעת אדם עקב תאונת דרכים.
אין אפוא בפסיקת בתי המשפט, המתייחסת להיעדר האפשרות לחלק את הנזק הנגרם לנפגעי תאונת דרכים, כדי להפריך את המסקנה, שבמקרה שלפנינו ניתן לחלק את האחריות לנזק בין בעלי הכלבים שהשתתפו בתקיפה באופן שאינו לוקה באי-סבירות.
...
כדי לסכם את עמדתי בסוגיה הנדונה: מקובלת עלי הדעה, שבדיני הנזיקין יש לשאוף במידת האפשר להביא לפיצוי הנפגע על הנזק שנגרם לו, כך שלפחות מבחינה חומרית לא יצא הוא מקופח, כש"ידיו על ראשו".
אשר למקרה הספציפי שלפנינו, הרי מקובלת עלי הדעה, שמצאה ביטוי בעיקר בפסיקה האמריקנית שצוטטה בפסק-דין הרוב בערעור ובחוות-דעתי זו, לפיה ניתן לחלק את הנזק שנגרם על-ידי כלבים, אשר תוקפים עדר של כבשים, בלי שנתקיימו קשר או תיאום פעולות מוקדמים בין בעלי הכלבים, שווה בשווה, אף אם לא הוכח מהו הנזק המדויק שנגרם על-ידי כל כלב בנפרד.
ולסיכום - אפילו מדובר היה בשלושה כלבים מאותו סוג, כל חלוקה שננסה לעשות של הנזק שנגרם לעותר, שאת בשרו אכלו הכלבים ואת עצמותיו שברו בהתנפלות הנוראה, תהיה חלוקה מלאכותית, שרירותית ובלתי מתקבלת על הדעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו