לנתבע 4 ייחסתי אחריות בנזיקין כלפי התובעת בגין אחריותו לפרסום מיכרז שכלל מצג שוא רשלני עליו הסתמכה התובעת עת היתקשרה בחוזה עם קקאו, תוך מודעות לכך כי מיסמכי המיכרז, השותקים בדבר מצבו התיכנוני של בית הקפה, עלולים להטעות את הזכיינים הפוטנציאליים של קקאו וכי סביר שאלה יסתמכו עליהם, כפי שאכן קרה בפועל (סעיף 54 לפסק הדין החלקי).
בנוסף ראיתי לנכון להפנות 'להולדת' החיוב במסגרת הצעת החוק ולדברי ההסבר למהות הסעיף ובעיקר לסוג הפצוי, ואני מפנה למילים המפורשות בדברי ההסבר לסעיף 12: "סעיף זה מכניס לדיני החוזים בארץ את תורת culpa in contrahendo, היינו "הפרה" תוך כדי כריתת החוזה ועריכתו, כגון ניהול משא ומתן שלא בתום לב .
להשלמת התמונה אשוב ואתייחס בקצרה לעניין זה ולשם כך אפנה לדברי המלומדים שלו וצמח לפיהם "לצד הזכות הראשית המהותית ניצבת הזכות המשנית, הלא היא הזכות לתרופות. גם בזכות זו, הנובעת מהזכות החוזית הראשית, יש לעשות שימוש בתום-לב. צד שניפגע מהפרת חוזה זכאי לתרופות. התרופות על הפרת חוזה הן בעיקר תרופות האכיפה, הביטול (שאליו נילווה סעד ההשבה) והפיצויים. זכות הנפגע לבחור בתרופות ולהפעילן... כפופה לעקרון תום-הלב" (גבריאלה שלו ואפי צמח דיני חוזים 84 (מהדורה רביעית, 2019)), ובהמשך "כאשר מעניק החוזה לאחד הצדדים או לשניהם את הכוח לסיים את החוזה באורח חד-צדדי, יש להפעיל גם כוח זה בתום לב. הוא הדין לגבי הכוח לבטל חוזה בשל פגם שנפל בו או בשל הפרתו, כוחות שגם אותם יש להפעיל בתום-לב" (שם, בעמ' 82).
לטענתו, המצגים, הסתמכותו עליהם והתנהלותו בעקבותיהם (התפטרותו מהעבודה, אשראי שנטל והשקעת מרץ וזמן להוציא לפועל את העסקה של הפעלת בית הקפה והקפיטריה) ובטול ההסכם בנסיבות, גרמו לו לנכות נפשית המתבטאת באיבוד שמחת חיים והתעסקות תמידית בארועי העבר ובהליכי המשפט שהוא מנהל בגינם (סעיפים 189-190 לתצהיר אביסדריס).
ותשובתי לשאלה האם הנתבעות יכולות לצפות והאם היו צריכות לצפות את תהליך גרימת הנזק הנפשי שאביסדריס טוען לו – היא שלילית.
לא נידרש אם כן, לא מקקאו ולא מהמשכן לצפות את גרימת הנזק הנפשי הנטען לאביסדריס - כמי שקשור לחברה עימה נחתם הסכם, או כמי שביחס למשכן, כלל לא היה צד ישיר להסכם - עקב חתימה על הסכמים חסרי פרטים רלוואנטיים שסופם שהעיסקה שלשמם נחתמו לא צלחה והכסף שהושקע ירד לטמיון, שכן חיוב שכזה ירחיב שלא לצורך את גבולות האחריות ועלול לפגוע בחיי מסחר תקינים.
בכל זאת, בהיתחשב בפערי הכוח בין הצדדים ובהעדר מומחיותו של אביסדריס בניהול עסקים, וכן לאור שיעור הפיצויים שפסקתי, פצויי הסתמכות בלבד, ראיתי להיתחשב בנסיבות ולייחס למאי השקעות אשם תורם בשיעור 15% בלבד המהוה שיעור "[ל]נכון ו[ל]צודק תוך היתחשבות במידת אחריותו של התובע לנזק" (סעיף 68 לפקודת הנזיקין).
...
אומר כי לאחר שהכרעתי במסגרת פסק הדין החלקי ראיתי לשוב ולזמן את הצדדים לנסיון נוסף להביאם להסכמות, שכן כפי שסברתי ואף כתבתי במסגרת פסק הדין החלקי כי "לתוצאה שאליה הגעתי בהחלטה דנא השפעה ממשית על ההמשך" (סעיף 5 לפסק הדין החלקי) – אך ללא הצלחה, ומשכך שמעתי את מלוא הראיות גם לשלב זה.
ראיתי לומר את הדברים שלעיל, שכן אני סבורה כי 'ברגיל' היה נכון לשמוע ברצף את התיק ולא לחלקו לשני שלבים, זאת לאור התשתית שהונחה בו, אך כאמור באתי לקראת התובעים בדרך דיונית זו אך ורק במטרה לנסות ולצמצם את הוצאותיהם.
למען הנוחיות, אני סבורה כי הנתבעות, קקאו והמשכן, יחלקו ביניהן בחלקים שווים את החיוב, ואולם מודגש כי החיוב הוא ביחד ולחוד.
תביעת הנזיקין של אביסדריס נגד קקאו והמשכן נדחית בזאת, לאחר שדחיתי כבר בפסק הדין החלקי את תביעתו החוזית.
אלא שלאחר ששקלתי את הנסיבות, בשים לב גם לפסק הדין החלקי, לעובדה הערכית המוטלת על הנתבעות להציג מצגים מלאים במסגרת ההתקשרויות שהיו על הפרק, וכן נתתי דעתי כי שולמה אגרה גבוהה בגין הסכום כאמור החלטתי לפנים משורת הדין להתחשב בתובעים ולא לחייבם בהוצאות.