מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בית ספר לנזקי גוף לתלמיד בבחינת בגרות בספורט

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

ביום 3.1.08, במהלך שיעור חינוך גופני באולם הספורט בבית הספר, בעת הכנה לבחינת הבגרות בספורט, ביצעה התובעת תרגיל "גילגול רחיפה" בקפיצה ממתקן שהורכב מציוד שהיה באולם, ותוך כדי כך היא נפלה ונפגעה בעיקר באיזור הפנים (להלן: "התאונה").
לדברי התובעת, היא ובת זוגה לתרגיל, ש.א, לקחו ספסל ארוך והגביהו אותו באמצעות שש קוביות מלבניות שהונחו זו על זו כשני עמודים מתחת לשני צידי הספסל (להלן: "המתקן"), ולאחר מכן היא עלתה על הספסל במטרה לקפוץ ממנו, אלא שבטרם הקפיצה זז המתקן ממקומו, והיא מעין 'נפלה-קפצה' ונפגעה בפנים ובגוף: "בעת שעמדתי על הספסל המוגבה ועמדתי לקפוץ ממנו, ובטרם קפצתי ממנו, זז ה"מתקן המאלתר" הבלתי יציב, וגרם לי למעין נפילה-קפיצה שבמהלכה הוטחו ברכיי בפניי בעוצמה רבה, ונגרמו לי ניזקי גוף.
התרשמתי שהתובעת תארה את ההתרחשות בצורה אותנטית, עקבית ואמינה, וניכר שהיא מסרה את הדברים מתוך זיכרון טראומטי, חד ומוחשי, ולמרות שב"כ הנתבעות חקרו אותה באופן אינטנסיבי על רצף היתרחשות הדברים והשלב המדויק שבו היא הרגישה את התזוזה של המתקן, היא עמדה על כך שלקראת הקפיצה מהמתקן היא חשה ברעד של ממש, באופן שגרם לה להתנתק מהמתקן באופן לא מתוכנן, במעין "נפילה-קפיצה". גם עדות התובעת על כך שתיכננה לבנות יחד עם ש.א מתקן ייחודי ויצירתי שיעניק לה ציון גבוה בבחינת הבגרות, על כך שלא חשבה על בטיחותו של המתקן - אלא רק בראיה לאחור, על כך שלא היה סימן מקדים "שאותת" לה לרדת מהמתקן, ועל כך שהאמינה שהיא תצליח לבצע את התרגיל באופן מושלם ומלא, עד אשר נפלה ונפגעה – היתה אמינה.
לא אחת נקבע, שכאשר מדובר בארוע תאונתי שהתרחש בין כתלי בית הספר, בזמן שיעור ותחת השגחת המורה, קיימת גם חובת זהירות קונקרטית לפקח על מעשיו של התלמיד, כאשר מידת הפיקוח היא פועל יוצא של גיל התלמיד, תנאי הלימוד, אופי העיסוק והסכון הנובע ממנו, כאשר בחינת הפיקוח נעשית בשני שלבים - האם הפיקוח היה נאות, ואם התשובה לכך שלילית, יש לבחון האם הנזק נגרם כתוצאה מהיעדרו של הפיקוח (ע"א 715/79 ****י נ' אורט ישראל נתניה, פ"ד לה(2) 764).
על פי עדותם של השניים, צביה אומנם הועסקה על ידי הערייה, אולם הייתה מחויבת לעבוד בהתאם לתכנית הלימודים שנקבעה על ידי משרד החינוך, כאשר המפקחת ליכטנשטט הוסיפה, שאחריותו של משרד החינוך לפקח על פעילות המורים מבחינה מקצועית ולערוך ביקורת בשטח, נועדה בין היתר כדי לאתר כשלים גם בתחום הבטיחות, כאשר הנחיות בתחום זה מותוות הן על ידי משרד החינוך והן על ידי הערייה, כשהאחריות לאכיפה שלהן מוטלת על מנהל בית הספר (נ/1, עמוד 29-30).
...
שתי הנתבעות הכחישו גם הנזקים להם טענה התובעת, וטענו כי לא נותרה לה נכות או מגבלה המזכה בפיצויים, ולפיכך יש לדחות את התביעה.
מצירוף כל האמור לעיל עולה שבמהלך השנים שחלפו מאז התאונה עבדה התובעת בעבודות שונות ובין היתר עסקה במלצרות – עבודה הכרוכה במאמץ גופני, ולמרות שלדבריה עבדה בהיקף שעות מצומצם ובאופן לא קבוע – הרי שלא הוצגו כל ראיות בעניין, גם לא תלושי שכר המעידים על נתוני העסקה או גובה שכרה.
ובאשר לעתיד – עדות המומחה בדבר הקשיים שחווה התובעת ומפריעים לתפקודה, כמו גם המגבלה המסוימת שבמאמץ פיזי, מוליכים למסקנה כי יש צורך בעזרה לעתיד, ואני מעמידה את הפיצוי בגין ראש נזק זה על דרך אומדן כללי בסך 5,000 ₪.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובעת פיצויים עפ"י חלקם כמוסבר לעיל: א. הפסד השתכרות - 70,000 ₪; ב. הוצאות שונות - 1,500 ₪; עזרת צד ג' - 5,000 ₪; ד. כאב וסבל - 33,000 ₪; סה"כ: 109,500 ₪ 5129371 לסכום הפיצויים יש להוסיף את הוצאות התובעת בגין ניהול ההליך, לרבות שכ"ט המומחה ששולם, ובנוסף שכ"ט עו"ד בשיעור 20% בצירוף מע"מ. ניתן היום, כ"ח אייר תשע"ו, 05 יוני 2016, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום דימונה נפסק כדקלמן:

ביום 1/6/04 הישתתף התובע, יליד, 1986, בהיותו תלמיד בבית ספר מקיף א' בבאר שבע (להלן: "בית הספר"), בבחינת בגרות בספורט במהלכה נפגע ברגלו.
טענות בעלי הדין לעניין האחריות טענות התובע הנתבעת מעצם היותה אחראית על ציוד העזר, המתקנים, אולם הספורט ועצם היותה המעסיקה של מנהלת בית הספר וכל יתר המורים לרבות המורה אשר ניהל את הבחינה ואשר אמון על שמירת בטחונם ובריאותם של תלמידי בית הספר בהתאם לחוזרי המנכ"ל של משרד החינוך, אחראית לפצות את התובע על נזקיו.
מתצהירו של המורה לספורט, ניתן ללמוד כי מבדק הספורט שנעשה לתובע וליתר התלמידים, הנו מבדק כושר שנעשה על פי דרישת משרד החינוך לתלמידי כיתה י"ב, במסגרת בחינות הבגרות, בו המורה לחינוך גופני נידרש לשקלל את השגי התלמידים, ב-5 תרגילים שונים, בין היתר, תרגילי בטן, תרגילי מתח, קפיצה למרחק ומבחן זריזות של ריצת 10 מ'X 4 .
...
אף ביחס לשאלה האם התובע נפצע כתוצאה מכך שקפץ בסיום הריצה, הנני מקבל את גרסת המורה, לפיה התובע קפץ, כפי שיבואר להלן.
הדעת אינה נותנת כי מורה לא ינחה את תלמידיו בביצוע התרגיל ובהנחיות הבטיחות, בטרם תחילתו ועל כן הנני מקבל את גרסת המורה.
מכל המקובץ, הנני קובע כי גרסת המורה היא הנכונה ומשכך הרי שהתובע קפץ בסיום הריצה.
יפים לענייננו דבריו של השופט עציוני באשר לאיזון בין החובה להשגיח על התלמידים ובין חופש הפעולה שראוי לאפשר להם: "באופן תיאורטי ניתן אמנם לתאר גם שיטת השגחה שיש בה כדי למנוע כל אפשרות של תנועה מצד התלמיד שעשויה לגרום לסיכון, ולו הופעלה השגחה כזו אי אפשר היה לשחק במשחקים מסוכנים, אך גם משחקים רגילים היו למעשה בלתי אפשריים ובלתי מהנים. כבר נאמר שאין זה הפתרון וכי מידת ההשגחה הראויה היא ענין של פשרה בין אינטרסים מנוגדים" (עא 635/70 יעקב מנדלסון, קטין ואח' נ' יעקב קפלן פ"ד כה(2) 113, 119) לפיכך התוצאה היאה כי לא עלה בידי התובע להוכיח כי הנתבעת או מי מטעמה התרשל כלפיו ולפיכך, דין התביעה כנגד הנתבעת להידחות וכך גם התביעה כנגד צד ג'.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום דימונה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בדימונה ת"א 1174-05 יעקב ואח' נ' מדינת ישראל- משרד החינוך התרבות והספורט ואח' בפני כב' השופט אבישי זבולון תובע: כפיר יעקב ע"י ב"כ עו"ד ווגדן ןאח' נתבעים: 1.מדינת ישראל- משרד החינוך התרבות והספורט ע"י ב"כ עו"ד ש. צור ואח' 2.עירית באר שבע ע"י ב"כ עו"ד א. רחמני ואח' (שולחת הודעת צדדי ג' ) צדדי ג': 1. לרמן אדריכלים ע"י ב"כ עו"ד חן בר-און ואח' 2. אביסרור משה ובניו עבודות בנין ופתוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד שלמה עמיאור ואח' פסק דין
באשר לטענת הנתבעת 2 והתובע, לפיה אחריות משרד החינוך מוגברת בשל העובדה כי לא נכחו מורים, אשר השגיחו על התלמידים בזמן הארוע, הרי שלא מצאתי לקבלת טענה זו, שכן אין חולק כי הארוע לא היתקיים במהלך הפסקה שבין השיעורים, אלא בזמן מעבר בין כיתות בין שיעור לשעור, עת כל מורה נידרש להיות בכיתתו ולא בחצר בית הספר, כך עולה מעדותה של מנהלת בית הספר ושל התובע בעצמו.
בע"א 9873/06 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' פפו[פורסם בנבו] (22/3/09) נקבע: "ככלל, קיים קושי להעריך את הנכות התפקודית של קטין וכאשר אין אינדיקאציות אחרות, קביעת שיעור הנכות התפקודית לפי שיעור הנכות הרפואית היא הדרך הנכונה. אכן, ברגיל, הדברים אמורים במקרה שבו לכל רכיבי הנכות הרפואית קיימת משמעות תפקודית". על אותה הלכה חזר בית המשפט העליון בע"א 7008/09 ג'אבר עדנאן עבד אלרחום נ' מוסבאח עבד אלקאדר[פורסם בנבו] (7/9/10), שם נקבע: "בשנים האחרונות, ועל רקע המגמה הגוברת והולכת להאחדה של הכללים לפיצויים בגין ניזקי גוף, מסתמנת גישה לפיה קיימת מעין חזקה כי שיעור הנכות הרפואית משקף גם את שיעור הנכות התפקודית, וליתר דיוק משקף את הפסד כושר ההישתכרות". על אף קביעה זו, בפרשת ג'אבר עדנאן, חישב בית המשפט את הפגיעה בכושר ההישתכרות של הקטין שם על בסיס נכות תפקודית נמוכה מהנכות הרפואית וזאת לאור העובדה כי חלק מהנכויות שנקבעו לא היו בעלות השלכות תפקודיות ממשיות.
מנגד, טענו הנתבעות כי נכותו של התובע אינה מהוה נכות תפקודית ולראיה הוא סיים את לימודיו עם תעודת בגרות מלאה, שירת ביחידה קרבית ורכש מיקצוע.
...
סבורני כי יש להביא בחשבון, זאת בהחלט לזכותו ללא קשר לתובענה, את העובדה כי על אף הפגיעה, התובע לא חסך מאמץ, התגייס לצה"ל, עבר טירונות קרבית, שימש כחובש קרבי, המשיך ללימודים גבוהים, בהם בחר ללמוד הנדסת בניין, על אף שידע כי הוא יידרש לעבוד עם ידו הפגועה ועל כן נראה כי הוא מיטיב לבצע את הנדרש ממנו.
סוף דבר לפיכך סיכום סכומי הפיצוי בגין ראשי הנזק שנדונו לעיל הינו כדלקמן: הפסדי שכר לעבר 35,000 ₪ הפסדי שכר לעתיד 258,963 ₪ הפסדי פנסיה וזכויות סוציאליות 20,000 ₪ עזרה וסיעוד 5,000 ₪ הוצאות רפואיות 3,000 ₪ כאב וסבל 71,500 ₪ ______________________________________ סה"כ 393,463 ₪ מסכום זה יש לנכות 20% בגין אשמו התורם של התובע ( 78,692 ₪) , קרי סה"כ סכום הפיצוי אשר ישולם לתובע ע"י הנתבעות, בכפוף לחלוקת האחריות ביניהן, יעמוד על סך- 314,771 ש"ח. סכום הפיצוי הנ"ל ישולם לתובע על ידי הנתבעות בחלוקה כדלהלן: הנתבעת 1 , 20% מסכום הפיצוי , דהיינו סך- 62,954 ש"ח. הנתבעת 2 , 80% מסכום הפיצוי , דהיינו סך- 251,617 ש"ח. לסכומי הפיצוי האמורים לעיל יתווסף שכ"ט עו"ד בשיעור 23.6% .
בהתאם לאמור בסעיף 71 לעיל, ההודעה לצד ג'1 נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בנתניה (כב' השופטת הבכירה ג' ציגלר), מיום 5.6.2016 שקבל את תביעת המשיבה 1 (להלן: "הנפגעת"), לפיצויים בגין ניזקי גוף שנגרמו לה כתוצאה מתאונה שארעה ביום 3.1.2008 במהלך שיעור חינוך גופני בבית הספר (להלן: "התאונה").
הנפגעת ילידת 1990, הייתה בעת התאונה תלמידת כיתה י"ב בתיכון "אולפנית בר אילן" בנתניה (להלן: "בית הספר").
התאונה ארעה במהלך הכנה לבחינות בגרות בחינוך גופני, באולם הספורט בבית הספר.
בנסיבות אלה, כאשר העיריה מעסיקה את מנהל בית הספר והמורה, מוטלת עליה אחריות שילוחית למעשיהם ו/או מחדליהם של מנהל בית הספר והמורה לחינוך גופני.
...
אשר לחלוקת האחריות בין הנתבעות, קבע בית משפט קמא כדלקמן: "לאור כל האמור, כאשר קביעת התכנים, הביקורת והפיקוח עליהם ועל המורים מוטלת על משרד החינוך, ובשים לב לכך שהעירייה העסיקה את המורה ואת הממונה הישיר עליה – מנהל בית האפשר (צ"ל "בית הספר" – הערה שלנו) שאחראי אף הוא לאכוף את הנהלים, הרי שהנתבעות נושאות באחריות משותפת, שילוחית וישירה לאירוע, אם כי לטעמי חלקו של משרד החינוך גדול יותר, ובהתחשב בכלל הנסיבות אני מחלקת את האחריות כך שמשרד החינוך יישא בשיעור של 65% ואילו אחריות העיריה בשיעור של 35%" (סעיף 21 לפסה"ד).
תמצית טענות העיריה דין הערעור להידחות.
הערעור מתקבל על כן בעניין זה בלבד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 24.9.97 התאמנו תלמידי כיתה יא' וביניהם התובע באולם הספורט של בית הספר.
ריצה זו היא חלק מתוכנית הלימודים בחינוך גופני ומהוה חלק מבחינת הבגרות במקצוע זה. התלמידים מתאמנים עליה מספר שנים ובסוף כיתה יב', נבחנים הישגיהם בבחינה פנימית ועל ידי מורי בית הספר.
העמותה כמעבידתו של המורה והאחראית על התלמידים ועל בית הספר, המורה כמי שאחראי על התלמידים והדאגה לשלומם ומשרד החינוך כמפקח על הבטיחות בבתי הספר, לרבות על בית הספר של העמותה.
משרד החינוך לא אסר על המורים לאמן את התלמידים בשיטת ריצה לרוחב, זאת על אף שידוע לו כי בבחינת הבגרות דורשים מהתלמידים לבצע ריצה לאורך.
העמותה אחראית לתאונה ולנזקי התובע.
...
שוכנעתי כי התובע חווה לאורך השנים סבל ונזקק לרכישת תרופות ולטיפולים.
סוף דבר הנתבעים 1 – 3 ישלמו לתובע באמצעות נתבעת 1 סך של 61,200 ₪ בצירוף שכ"ט עו"ד והוצאות בסכום כולל של 20,000 ₪.
התובע ישלם למשרד החינוך שכ"ט עו"ד והוצאות בסכום כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו