באשר לטפול בשן 17 - המומחה מכיר בסיבוך של שבירת פוצר, אך האחריות לעקירת שן 17 מוטלת על הנתבע שהיה צריך להפנות את התובעת מיד עם קרות הסיבוך למומחה לטיפולי שורש בכדי לנסות להוציא את המכשיר השבור ללא גרימת נזק נוסף.
הפסיקה הכירה בזכותו של מי שניפגע מטיפול רפואי שנעשה בו ללא הסכמתו, לפיצויים בגין פגיעה באוטונומיה, גם במקום שלא נמצאה רשלנות בטיפול הרפואי עצמו (ר' ע"א ע"א 8126/07 עיזבון המנוחה ברוריה צבי נ' בית החולים ביקור חולים (2010)).
בעיניין סכום הפיצויים נראה שקיים יחס ישיר בין הקף הנזק שניגרם למטופל (גם אם בהיעדר רשלנות) לבין סכום הפיצויים שנפסק בגין ראש נזק זה של פגיעה באוטונומיה.
לעומת זאת, "על פי הפסיקה דהיום, בהעדר נזק שניגרם בטיפול שבנוגע אליו לא ניתנה הסכמה, בית המשפט לא יפסוק פיצוי בגין הפגיעה באוטונומיה כשלעצמה" (ר' מאמרו הנ"ל של כב' השופט יצחק עמית, עמ' 482; וכן ע"א 1415/13 ל.ב נ' היינץ רמדיה בע"מ (2014)).
בעיניין שטנדל נדון מקרה שבו לא התקבלה הסכמה מדעת של התובע לניתוח כריתת קונכיות האף, שלאחריו סבל התובע מדימום שהצריך אישפוז וקבלת מנות דם. התיק הוחזר לבית המשפט קמא לקביעת הנזק (ע"א 6153/97 שטנדל נ' פרופ' שדה, פ''ד נו(4) 746 (2002)).
...
לסיכום, בגין הוצאות רפואיות לעבר ישלם הנתבע לתובעת 1,000 ₪.
שוכנעתי שנושא שרידות השתלים ועמידותם לאורך שנים לא הוכרע במחקר הרפואי והוא תלוי במשתנים רבים, ובהם איכות השתלים והרופא המטפל, מצד אחד וגורמים שתלויים במטופל עצמו, מצד שני.
סוף דבר
על יסוד כל האמור לעיל, ישלם הנתבע לתובעת את הסכומים הבאים:
פיצויים בסך 24,161 ₪;
שכר המומחה מטעם התובעת בסך 8,900 ₪ וחלקה של התובעת בשכר המומחה מטעם בית המשפט בסך 2,925 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום כל תשלום (על פי הקבלות המצורפות כעמודים 94 – 97 למוצגי התובעת).