בטרם אבחן את שאלת הקשר הסיבתי אזכיר מושכלות יסוד בעיניין נטלי הוכחה:
"על פי "כללי המשחק" הרגילים הנוהגים בדיני הנזיקין, על תובע-ניזוק המבקש לזכות בפצוי מנתבע-מעוול, להוכיח כי הנתבע גרם לנזקיו, במעשה עוולתי, ברמת הוכחה של מאזן ההסתברויות.
בע"א 4241/06 לוי נגד מדינת ישראל (12.3.2009) נבחנה השאלה האם יש להטיל אחריות בנזיקין על משטרת ישראל בשל היתאבדות של אדם צעיר וכך נקבע באותו הליך:
"הגישה המקובלת בפסיקת בית המשפט העליון הנה שרואים מעשה היתאבדות כפעולה מכוונת של המיתאבד המנתקת את הקשר הסיבתי בין מעשהו של המזיק לבין הנזק אלא אם כן היה עליו לצפות את מעשה היתאבדות. דהיינו, גם כאשר נבחנת אחריותם הנזיקית של נתבעים לתוצאותיו של מעשה היתאבדות תוכרע השאלה על-פי מבחן הצפיות...יש להדגיש תחילה כי בפני המשיבים לא היה כל מידע על מצוקה נפשית קיימת או קודמת של איתמר, על איומי היתאבדות בעבר או בהווה או על טפול נפשי שנטל בו חלק. מידע כזה היה עשוי לבסס חובת זהירות המוטלת על המשיבים".
השאלה במקרה זה היא האם אדם/איש הוראה סביר צריך היה לצפות כי בעקבות ארוע התקיפה הבודד מיום 12.5.2008, ולאחר שיושב הסיכסוך בין הפוגע לבין הנפגע, ישים המנוח קץ לחייו, תוך היתייחסות לאי חזרתו ללימודים במהלך אותם ימים.
בית המשפט העליון קבע במקרה זה כי לא היה על הנתבעים לצפות את האפשרות שהמנוח ישלח יד בנפשו, מאחר ובאותו מקרה:
" המנוח היה נער חיוני ומלא חיים ולא היה בעל אופי דכאוני. המנוח גם לא גילה סימני דכאון או מצוקה מיוחדים בעקבות הארוע, לא דיבר על אפשרות של היתאבדות ולא היה בהתנהגותו דבר שהיה יכול לירמוז על אפשרות כזאת. האסון שארע היה מחוץ לטווח הצפייה והייתה כאן פעולה רצונית ומכוונת של המנוח שניתקה את הקשר הסיבתי".
[בניתוח המצב המשפטי בארה"ב מפנה כב' השופט טירקל למקרה שאיזכורו באסמכתא שמספרה 23 בעיניין McMahonבו דן בית-המשפט באחריותו של בית ספר להתאבדות תלמיד שנעדר מבית הספר ללא רשות אחרי שניכשל בכמה מקצועות והודח מנבחרת הכדורסל.
...
בנסיבות אלו אני מקבל את עמדת התובעים, שלמעשה היא גם עמדת הנתבעים ואני רואה בדו"ח ועדת הבדיקה (ת/5) כראיה קבילה, למרות שלא מדובר בוועדה שהוקמה מכוח חוק, חוק זכויות החולה או חוק אחר, (ראו ר"ע 423/83 מדינת ישראל נ' עזבון סילוורמן, פ"ד לז(4) 282 (1983); ע"א 4384/09 ואתורי נ' בית החולים לניאדו, פ"ד נא(2) 171 (1997); ע"א 6160/99 דרוקמן נ' בית החולים לניאדו, פ"ד נה(3) 117 (2001)).
מקובלת עליי עמדת נתבעת 1 כי החישוב צריך להתחיל בגיל 21 מאחר והמנוח היה צפוי לשרת בצה"ל, (ראו דרך החישוב גם לעניין הפסדי פנסיה ותנאים סוציאליים -ע"א 10990/05 פינץ נגד הראל חברה לביטוח בע"מ (11.4.2006) וע"א 1327/07 המר נגד פרופ' עמית (28.5.2013)).
-בגין כאב וסבל הורים-דורשים התובעים פיצוי בשיעור של 300,000 ש"ח, הנתבעת 1 טוענת כי בהעדר נזק נפשי לפי התנאים שנקבעו בפסיקה, אין ההורים זכאים לפיצוי, עמדה זו מקובלת עליי, (ראו רע"א 444/87 אלסוחה נגד עזבון המנוח דהן ז"ל פ"ד מד(3) 397 (1990) וע"א 754/05 לוי נגד מרכז רופאי שערי צדק (5.6.2007)), הגם שלא מדובר בהלכה נוקשה, חובה היה להצביע בראיות על פגיעות שכאלה.
אני משוכנע כי גם לאחות נגרם נזק מעצם גילוי גופת אחיה, בתצהירה ת/2 תארה בשתי שורות כלליות ותמציתיות כי נגרם לה נזק (סעיף 17 לת/2), אך גם לעניין זה חובה היה להביא ראיות כגון באשר לפגיעה בתפקודה וביכולותיה ולו באופן זמני לאחר האירוע, בהעדר ראיות לא היה מקום לקבוע פיצוי ספציפי בגין מרכיב זה.
סיכום
לאור כל האמור לעיל אני דוחה את התביעה נגד שני הנתבעים ובכך הסתיימו ההליכים בתיק זה.
לפנים משורת הדין ולאור הטרגדיה שפקדה את התובעים באובדנו של בנם היקר בטרם עת, לא אחייב בתשלום הוצאות הנתבעים, למרות שאין ספק שהנתבעים נזקקו לשירותי עורכי דין ולמומחה שאף הובא להעיד.