מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות אנשי חינוך משרד החינוך ועיריה למותו של תלמיד

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

כנגד הערייה ומשרד החינוך טוענים התובעים, בין היתר, כי הללו התרשלו בפיקוחם על הנעשה בתלמוד התורה, לא ביצעו בו ביקורות בטיחות, לא דאגו למנוע כניסת תלמידים לשטח תלמוד התורה בזמן ביצוע עבודות במקום, ולא הוציאו צו סגירה עד להשלמת הטיפול בכל הליקויים הבטיחותיים שהיו בו. העמותה שלחה הודעת צד ג' לעירייה, למשרד החינוך, ולמר אהרון טויטו, שהנו בעל רישיון כמנהל בטיחות, והוא שביצע את ביקורת הבטיחות בתלמוד התורה.
משהתברר למר ביתן כי העמותה ערכה במבנה שבבעלות הערייה שינויים העלולים לסכן את בטיחות התלמידים, מה שהניעו לזמן למקום את אנשי מחלקת ההנדסה, היה על אלה לערוך סיור מקיף במבנה ובחצר, ולא להסתפק במה שהצביע עליו מר ביתן בביקור בלתי מקצועי במקום.
בהנתן המניע שיש לעמותות דוגמאת הנתבעת להשיג את הרישיון להפעלת המוסדות החינוכיים שבבעלותן, מניע שמשרד החינוך צריך היה להיות מודע לו, נראה כי הסתפקות בהעמדת רשימה של מינהלי בטיחות מורשים ובדיקה רנדומלית של עבודתם אינה עולה בקנה אחד עם האחריות הכבדה הרובצת על משרד החינוך בהבטחת שלומם של תלמידים בבתי ספר מורשים.
אשר לעוצמת הפגיעה הנפשית, אכן, אין ספק כי מותו של **** הסב להם כאב רב ביותר, שאין לו שיעור.
...
סיכום: התביעה מתקבלת.
הנתבעים ישלמו לתובעים, יחד ולחוד, סכום של 1,403,677 ₪.
כמו כן ישלמו הנתבעים את אגרת המשפט, ובנוסף ישאו בשכר טרחת עו"ד בסכום של 325,000 ₪, שיחולקו ביניהם באותו יחס שנקבע לגבי החיוב העיקרי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, הוא סבור שהאחריות לארוע מוטלת עליה, היינו – על משרד החינוך ועל הערייה שהעסיקה אותה.
הערייה מוצאת חזוק לגירסתה בכך שהגב' רוט לא נחקרה במישטרה ואיש מן התלמידים שנחקרו לא הזכיר אותה.
הואיל וגילם הצעיר של התלמידים מהוה גורם סיכון ייחודי, וכמצופה מבני גילם הם עשויים להשתלולל, להתקוטט, לטפס למקומות מסוכנים, להיתעלם מהוראות זהירות וכיוצ"ב, מוטלות על מערכת החינוך ועל צוות המורים חובות מוגברות להסיר מפגעים, לפקח על התלמידים, ולמנוע מצבים מסכנים ומסוכנים (ע"א 2061/90 מרצ'לי נ' מ"י, פ"ד מז(1) 802 [1993]).
עם זאת, לצערנו, קיימים גם אירועים פיתאומיים ומידיים שלא ניתן למנוע אותם, והדברים באו לכדי ביטוי בדנ"א 2741/97, שנסיבותיו דומות לענייננו (בתוצאות טרגיות הרבה יותר), שם נפסק כי "גם אם צריך היה להביא בחשבון אפשרות של מריבה או קטטה בין הילדים - במהלך הפעילות בה עסקו - כלל לא ניתן היה לצפות תקרית כה חמורה, כשבמכת אגרוף אחת ויחידה יגרום תלמיד למותו של תלמיד אחר. יתר על כן: גם אילו ניצב מי מהמורים בקירבת מקום, לא היה בידו למנוע את מעשה התקיפה הפתאומי". מן הכלל אל הפרט נשוב לענייננו, נבחן את טענות התובע והנתבע, הן לעניין האירועים שקדמו לקטטה והן לעניין הקטטה עצמה, ונימצא כי מדובר בקטטה ספונטנית, מהירה ובלתי צפויה שהיה ניתן למנוע אותה.
...
סוף דבר אירוע אלים, ללא כל צורך גרם לפגיעה בכל המעורבים בו. התובע, הוא הקורבן, הותקף, נפגע והפגיעות הפיסיות שנגרמו לו יפריעו לו כל ימי חייו.
התביעה כנגד נתבעת מס' 2 נדחית.
הודעות הצד השלישי נדחות.

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

בחיפה בת.א. 1726/95 שניתן ביום 10.8.99 על ידי כבוד השופט ח' אריאל תאריך הישיבה: ט"ו בטבת תשס"א (10.1.01) בשם המערערים: עו"ד אמנון שילה בשם המשיבים: עו"ד יורם גורי ][ פסק-דין השופט י' טירקל: השאלה העומדת להכרעה בעירעור שלפנינו היא האם אחראים המשיבים - אנשי חינוך, משרד החינוך ועיריה - למותו של הנער שלומי ויצמן ז"ל (להלן - "המנוח"), בנם של המערערים מס' 2 ו - 3, ששם קץ לחייו.
בעקבות התלונה מינה המנכ"ל את ד"ר בלהה נוי, מנהלת הקו הפתוח לפניות תלמידים במשרד החינוך באותה העת ומנהלת השרות הפסיכולוגי במשרד החינוך, לחזור ולבדוק את ההליכים שבהם נקט בית הספר ולהמליץ על הנחיות לטפול במצבים דומים.
...
שאלות אלא אינן צריכות הכרעה בנסיבות המקרה, שכן מקובלת עלי המסקנה כי לא נתקיים במקרה דנן קשר סיבתי משפטי בין ההתרשלות הנטענת ובין הנזק.
בבחינת השאלה העיקרית שבפנינו, היא שאלת צפיותו של הנזק, מסקנתי היא, כמסקנתו של חברי, בשלילה.
ה נ ש י א השופט א' ריבלין: הריני מצטרף למסקנתם של חברי, כי בהעדר צפיות לא קמה אחריות, וכי דין הערעור להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

ב]בית המשפט העליון[][ דנ"א 9482/01 בפני: [כבוד השופט מ' חשין ][ה]עותרים: [1. עזבון המנוח שלומי ויצמן ז"ל 2. חיים ויצמן 3. אסתר ויצמן המשיבים]: [1. בן ציון סלע 2. דבורה גולשן 3. מדינת ישראל-משרד החינוך 4. עריית קרית אתא - האגף לחינוך בשם העותרים: אמנון מ' שילה עתירה לדיון נוסף בפסק-דינו של בית-המשפט העליון שניתן ביום 15.11.01 בע"א 7021/99 על-ידי השופטים: הנשיא א' ברק, השופט י' טירקל והשופט א' ריבלין החלטה
שלומי ויצמן (שלומי), תלמיד בית-ספר תיכון, שם קץ לחייו, וטענת הוריו היא כי מנהל בית-הספר שבו למד, מורים בבית-הספר ואנשי חינוך במשרד החינוך אחראים למעשה.
יחד עם זאת לא חייב בית-המשפט את הנתבעים במעשיהם, שלדעתו לא היה ניתן לצפות את התוצאה הנוראה ומכאן שלא נתקיים קשר סיבתי-משפטי בין ההליכים שהיו בבית-הספר לבין מותו של שלומי.
...
בית-המשפט פסק כי הנתבעים לא יכולים היו לצפות את מעשהו הנורא של שלומי; כי לא חייבים היו לצפות את אירוע המעשה; ומסקנה זו נשענת על עובדות המקרה הספציפי.
אני מחליט איפוא לדחות את העתירה לקיומו של דיון נוסף.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2004 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ב"כ של דומי מבקש להבהיר בפתח דבריו, כי חובת הזהירות המושגית לשלומם של תלמידי בתי הספר חלה על כל מדרג נושאי התפקידים במשרד החינוך, לרבות מנכ"ל המשרד, ובעיריית ירושלים – לרבות ראש העיר, מנהל החינוך והעומד בראשו, מנהל אגף בדק בית ואף דומי.
לוטפי, לאחר בדיקה, השיב לשקד כי אנשי הבטיחות של משרד החינוך ועיריית ירושלים אינם מורים על התקנת סורגים במצב כזה (עמ' 1747-1749 לעדותו של בוחבוט).
איננו יכולים לחתום את פסק דיננו מבלי להדגיש כי זיכויים של אנג'ל ובוחבוט אינו מאיין את הצורך בבחינת האחריות למותה בטרם עת של אמיליה ז"ל. לדעתנו, האחריות מצויה בדרגים הגבוהים של המערכת, הן במשרד החינוך והן בעריית ירושלים, והגם שנדמה כי הונחה במלואה על כתפו של דומי, אין זה המסר אשר אנו מבקשים להעביר.
...
בית משפט קמא קבע כי דומי היה קשור לאסון בשני מישורים: האחד, דומי ואנשי המחלקה שפעלו בהנהלתו, החליטו להחליף את החלונות הקיימים ותכננו את החלונות אשר הותקנו בסופו של דבר; השני, לדומי, כמנהל אגף בדק בית במנח"י, הגיעו, עוד לפני האסון, תלונות בנוגע לבטיחות החלונות, אך דומי התעלם מן התלונות הללו ולכן אחראי, עקב רשלנותו לגרימת מותה של אמיליה ז"ל. אנו סבורים כי דין ערעורו של דומי להדחות, ובדומה לבית המשפט קמא, סבורים גם אנו כי יש לייחס לדומי אחריות הן בגין תכנון החלון והן בגין התעלמותו מן ההתרעות אשר הונחו לפתחו.
אשר על כן, אנו דוחים את ערעורו של דומי, ומותירים הן את הרשעתו והן את העונש אשר הושת עליו, על כנם.
לא בכדי פתחנו בדבריו של השופט (בדימוס) ו' זיילר, בדו"ח שכתב, כי הטלת אחריות ברורה על כל מעורב ובעל תפקיד צריכה להיות ריאלית וממשית מהחל ועד כלה, ואין לאפשר לאחד לחמוק מאחריותו, תוך הטלתה, במלואה, על האחר (שם, בעמ' 292).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו