הם התקשרו עם הנתבעת 1 (להלן גם: "עדי חושן") בהסכם מיום 23.6.2015 לרכישת שתי דירות בפרויקט תמ"א 38, ברחוב חפץ חיים 17 ברעננה: דירה מספר 27 – דירת שלושה חדרים בשטח של כ-81 מ"ר, ודירה מספר 30 – דירת ארבעה חדרים בשטח של כ-101 מ"ר. התמורה כללה מע"מ בשיעור של 18%, אך נקבע בהסכם כי ככל שישתנה שיעור המע"מ ישלם הקונה את התמורה שטרם שולמה בהתאם לשעור החדש (נספח ג' להסכמי המכר).
לטענת התובעים, הנתבעות 4-2 אחראיות באופן אישי למעשי הנתבעת 1 בין מכוח דוקטרינת הרמת המסך, בין מכוח מצגי הנתבעות ואחריות האורגנים שנובעים מהיחסים הפנימיים בנתבעות וניהול החברות, מאופן ניהול ומימון הפרויקט נושא התביעה ושאר הפרויקטים של חברת "חושן", והחשש למימון דק. התובעים טוענים כי הנתבעת 2 (להלן גם: "חושן בינוי") שהיא בעלת המניות היחידה ב"עדי חושן", הנתבעת 1, היא חברת אחזקות שבבעלותה כ-35 חברות פרויקט שכל אחת היא יזמית של פרויקט נפרד (כמו פרויקט "עדי חושן" נושא התביעה).
נטען כי הגשת התביעה נגדן מיתעלמת מעיקרון האישיות המשפטית של כל חברה ובעלי מניותיה וכי סעד של הרמת מסך ניתן במשורה במקרים חריגים ביותר בנסיבות שלא מתקיימות במקרה זה. הנתבעות טוענות כי הנתבעת 1 בלבד הייתה אמונה על ביצוע הפרויקט, חתמה על הסכמי המכר, ביצעה את עבודות הבניה והתנהלה מול התובעים.
דיון והכרעה
עיון בכתבי הטענות ובסיכומי הצדדים מעלה ארבע פלוגתאות עיקריות: (1) סכום הפצוי שיש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעים בגין האיחור במסירת הדירה; (2) סכום הפצוי שיש לפסוק לזכות התובעים בגין הפרת ההסכם ועוגמת נפש; (3) טענה לזכות קזוז לנתבעות בגין אי תשלום הפרישי הצמדה וריבית; (4) סוגיית חיובם האישי של הנתבעות 4-2 בחוב של הנתבעת 1.
הפסיקה מכירה באפשרות לפסוק פיצויים בגין נזק לא ממוני כאשר הופר חוזה בשל איחור במסירת הדירה, לצד הפצוי הסטאטוטורי (ראו למשל: ת"א (שלום הר') 15343-01-20 שטיינר נ' שרבט 38 יזום ובניה בתחום תמא 38 בע"מ, פסקה 103 (6.4.2022); ת"א (מחוזי חי') 65051-11-16 בובליל נ' פנחס (1.7.2018)).
סעיף 6 לחוק החברות קובע את החריג לכלל, ומאפשר לבית המשפט להרים את מסך ההיתאגדות במקרים שבהם נעשה שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה כדי לחמוק מאחריות אישית, וזו לשונו:
הרמת מסך
6(א)(1) בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה:
(א) באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה;
(ב) באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה,
ובילבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
שם, בתשובה לבקשה, הנתמכת בתצהירו של מר דוידי, מפרטת הנתבעת 2 מספר הסכמים שנחתמו בדיעבד בינה ובין מר פוזיילוב וקבוצת מפה המהוים, לטענתה, "חוזים למראית עין" שנועדו להיתחשבנות בין השותפים העיסקיים בעסקים ובתאגידים השונים באשכול החברות ולא בחוב למתן שירותים בקשר לעיסקאות התמ"א. אחד מההסכמים שאליהם מתייחסת הנתבעת 2 הוא ביחס לחוב בסך של 4.5 מיליון ש"ח של נתבעת 2 לקבוצת מפה (שהוכח בהליך זה כי מומן מתקבולי הנתבעת 1).
...
התביעה להרמת מסך כנגד הנתבעת 4 – נדחית.
סוף דבר
מכל המקובץ לעיל, התביעה מתקבלת ביחס לנתבעות 3-1 וניתנים סעדים כדלקמן:
הנתבעות 3-1, ביחד ולחוד, תשלמנה לתובעים סך של 475,813 ש"ח בגין האיחור במסירת הדירות.
כמו כן תשלמנה הנתבעות 3-1, ביחד ולחוד, סך של 40,000 ש"ח בגין נזק לא ממוני.