מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחוזי נכות לפי טבלת ביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

למערערת הותאמו אחוזי נכות בגין מחלת לב כלילית לפי הטבלה שבסעיף 9(1)(ד)(1) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז- 1956 (להלן-התקנות).
בעיניין לביא (דב"ע (ארצי) מג/1356 – 01 לביא – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע יז 130) נפסק לעניין חובת ההנמקה, כי "ההנמקה צריכה שתהיה כזאת שממנה ילמד לא רק רופא אחר את הלך המחשבה שהביא להחלטה, אלא גם שבית הדין יוכל לעשות זאת ולעמוד על כך אם הוועדה נתנה פירוש נכון לחוק". עיון בהחלטת הועדה מעלה כי הועדה ערכה למערערת בדיקה קלינית רלוואנטית ובחנה את הנכות שיש לקבוע בגין הפגיעה המוכרת בהתאם לתוספת לתקנות.
...
איני מקבלת את טענת המשיב כי בהתאם לפסיקת בית הדין הארצי הוועדה כלל לא נדרשה לבחון את תקנה 15 לתקנות שעה המערערת חצתה את גיל פרישה.
מקובלת עלי הפסיקה אליה הפנתה המערערת ביחס לכך ומכל מקום ככל שהוועדה סברה כך, היה עליה לומר זאת מפורשות.
למעשה, נראה כי המערערת חולקת על עמדתה הרפואית של הוועדה ובכך בית הדין אינו מתערב, ואין לו את הכלים לעשות כן. סוף דבר –משלא מצאתי טעות משפטית בהחלטת הוועדה, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

הנתבעת שילמה לתובעת תגמולי ביטוח ביתר והיטיבה עם התובעת שעה שצרפה לחישוב ההתאמה את אחוז הנכות המוחלטת בגין פגיעה באותו איבר, בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי, ובכך בפועל הכירה בנכות גבוהה יותר ממה שמגיע לה בהתאם לתנאי הפוליסה.
בית המשפט (כב' השופט ארנון דראל) קבע כי הברך הנה חלק מהרגל ולא איבר עצמאי ולפיכך יש לבצע התאמה לסכום הפצוי בגין איבוד מוחלט של רגל בטבלה שבפוליסה: "איני רואה כל קושי פרשני בפוליסה או כל אי בהירות. הפוליסה קובעת מפורשת את דרך הפעולה כאשר איבר כמו הרגל נפגע באופן חלקי, בין שהמדובר בפגיעה בברך ובין שמדובר בפגיעה בקרסול או בכל חלק אחר של הרגל. ההבחנה שמנסה המערער לעשות ולפיה הברך, הקרסול, הירך או כל חלק אחר של הרגל הוא איבר עצמאי היא הבחנה מלאכותית שאין לה מקום וכך נקבע ובצדק בכל אותם פסקי דין שבהם נותחו הוראות הפוליסה על ידי בתי משפט השלום השונים. אין בפנינו מצב של שתי פרשנויות בעלות משקל שווה שאז יש לבחור את זו המיטיבה עם המבוטח (השווה ע"א 631/83 המגן חברה לביטוח בע"מ נ' מדינת הילדים בע"מ, פ"ד לט (4) 561, 579 (1985); ע"א 4688/02 חזי כהן נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נט (5) 28, 38 (2005)) אלא בפרשנות סבירה אחת". עוד אפנה לע"א (מחוזי חי') 50577-03-18 הראל חברה לביטוח בע"מ נ' הישאם (02.03.20, להלן: עניין הישאם), שם הכריע בית המשפט בשאלה – כיצד יש לחשב את תגמולי הביטוח על פי הפוליסה – האם לפי אחוזי הנכות שקבע המומחה הרפואי מטעם בית המשפט או לפי אחוזים אלו מתוך האחוז המקסימלי שנקבע בגין הפגיעה באיבר השלם, ממנו נפגע החלק מושא התביעה (ברך מרגל).
ראו לעניין זה דבריו הבאים של בית המשפט המחוזי בעיניין כהן (פסקה 18 לפסק הדין): "באשר לדרך החישוב – הרואה את הנכות לגבי אובדן רגל בתקנות המל"ל– כבסיס להערכת החלק היחסי המגיע – זו מתחייבת בהנתן כי קביעת הנכות בברך ובקרסול על ידי המומחים נעשתה גם היא לפי אותו מפתח – תקנות המל"ל. אך מתבקש כי הערכת החלק היחסי תיעשה תוך היתחשבות במדד זה". ראו גם עניין הישאם בפיסקה 24 לפסק הדין: "בעניינינו, המערערת לא פיצתה את המשיב על פי הפרשנות אותה היא מבקשת לאמץ כאן, אלא ביתר, על פי התיקרה של אחוזי הנכות לפי תקנות המל"ל, אולם בהתאמה (אחוזי הנכות לפי המומחה ביחס לאחוזי הנכות 80% על פי תקנות המל"ל לעומת 40% בפוליסה). הפוליסה לא מזכירה קביעת נכות בהתאם לתקנות אלו או לפי אמת מידה חיצונית לפוליסה, למעט סעיף 5.1.4 לפוליסה המדברת על אחוזי נכות שקבע המומחה הרפואי, אולם אין בכך כדי להביא לפרשנות אחרת של הפוליסה זולת הפרשנות המוצעת על ידי המערערת בעירעור זה. המומחה מטעם בית המשפט נעזר אף הוא בתקנות המל"ל כבסיס להערכת נכותו של המשיב. ויש להדגיש כי המערערת איננה מבקשת החזר של הסכום ששולם ביתר לעומת הפרשנות שהיא גורסת, אולם היא עומדת על כך שאין עליה לשלם יותר ממה ששלמה". בנסיבות אלה ולאור ההלכה המנחה, לא מצאתי כי נפל פגם בדרך בה חישבה הנתבעת את תגמולי הביטוח המגיעים לתובעת.
...
מנגד, טוענת הנתבעת, כי הפוליסה מזכה את המבוטח בפיצוי בגין נכות צמיתה בשני מקרים: האחד – נכות מוחלטת (בהתאם לסעיף 5.1.2 לנספח) – כאשר במקרה של נכות מוחלטת הנתבעת תשלם סכום ביטוח לפי השיעורים המפורטים בטבלה שבנספח.
נוסף על כך, בנסיבות בהן הנתבעת הטיבה עם התובעת שעה שצירפה לחישוב ההתאמה את הנכות על פי תקנות הביטוח הלאומי ובכך בפועל הכירה בנכות גבוהה יותר (5%) ממה שהגיע לה בהתאם לתנאי הפוליסה (4%), סבורני כי אין זה צודק ונכון להיעתר לבקשת הנתבעת להורות לתובעת להשיב את הסכום ששולם לה ביתר.
על כן, בקשה זו נדחית.
סוף דבר על יסוד האמור לעיל, דין התביעה – להידחות.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 11.1.2005 ועדה רפואית לעררים קבעה כי למבקש נותרה נכות בשיעור 10% לפי תקנה 72(4)ב'I לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 (להלן - התקנות).
דהיינו אף מלשון הסעיף ניתן ללמוד כי החלק הקוכלארי רלוואנטי לליקוי שמיעה, ולכן אחוזי הנכות יקבעו לפי טבלת ליקויי השמיעה המופיעה בסעיף 72(1), בעוד שהחלק הוסטיבולרי אינו רלוואנטי לליקוי שמיעה ולכן נקבעו אחוזי נכות ספציפיים בגין פגיעה בו. משעה שהועדה לא מצאה כי קיים קשר סיבתי בין התאונה לבין ליקוי השמיעה היא כלל לא הייתה מחויבת לידון בתנאי הילכת מרגוליס.
לעומת זאת בעניינינו הועדה, שפעלה בהתאם לסמכותה לפי סעיף 118 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995, כלל לא מצאה כי קיים קשר סיבתי בין הליקוי לבין תאונת העבודה (להשוואה בין סעיף 118 לסעיף 120 לחוק ראו: בר"ע (ארצי ) 46178-10-20 המוסד לביטוח לאומי - טטיאנה צירולניק (09.12.2020)).
...
הכרעה לאחר שעיינתי בבקשה, בנספחיה, בפסק הדין מושא הבקשה ובתיק בית הדין האזורי נחה דעתי כי אין להתערב בפסק דינו של בית הדין האזורי.
סוף דבר- הבקשה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2012 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

טענות המערער: 2.1 הועדה התכנסה בהתאם לפסק דין כאשר נפל פגם משפטי בהחלטתה שמחייב התערבות בית הדין בכך שהוועדה לא מילאה את טבלת הנכויות לפי רשימת פריטי הליקוי בניידות והסתפקה במילוי הטבלה המקבילה לפי נכויות ביטוח לאומי.
(ד) נקבעו לאדם, בשל מחלת הפוליו שבה לקה, אחוזי נכות לפי הוראות סעיף 208(ב) לחוק הביטוח הלאומי או אחוזי מוגבלות בניידות רשאים רופא מוסמך או ועדה רפואית לעררים, לפי הענין, לקבוע את אחוזי הנכות של אותו אדם לפי חוק זה, בלי לבדוק אותו.
...
אילו מילאה הוועדה את אותה טבלה כי אז המסקנה המתחייבת הייתה פריט א(1) לרשימת הליקויים בניידות המעניקה 100% נכות מוגבלות בניידות.
לאור האמור לעיל ומשלא נמצאה טעות משפטית בפעולת הוועדה – דין הערעור להידחות.
המשיב ישלם למערער סך של 1,500 ₪ הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד תוך 30 יום מהיום.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2012 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

טענות המערער: 2.1 הועדה היתכנסה בהתאם לפסק דין כאשר נפל פגם משפטי בהחלטתה שמחייב היתערבות בית הדין בכך שהועדה לא מילאה את טבלת הנכויות לפי רשימת פריטי הליקוי בניידות והסתפקה במילוי הטבלה המקבילה לפי נכויות ביטוח לאומי.
(ד) נקבעו לאדם, בשל מחלת הפוליו שבה לקה, אחוזי נכות לפי הוראות סעיף 208(ב) לחוק הביטוח הלאומי או אחוזי מוגבלות בניידות רשאים רופא מוסמך או ועדה רפואית לעררים, לפי הענין, לקבוע את אחוזי הנכות של אותו אדם לפי חוק זה, בלי לבדוק אותו.
...
מבלי לקבוע מסמרות בעניין זה, הרי שמשקבענו כי רישום אחוזי הנכות נעשה בהתאם להוראות הדין המחייבות את הועדה - דין טענות המערער בעניין אי מילוי טבלת הנכויות לפי הסכם הניידות – להידחות.
לאור האמור לעיל ומשלא נמצאה טעות משפטית בפעולת הוועדה – דין הערעור להידחות.
המשיב ישלם למערער סך של 1,500 ₪ הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו