בע"א 4628/93 מ"י נ' אפרופים שיכון וייזום בע"מ, פ"ד מט(2) 265, 311 (להלן: "הילכת אפרופים") פסק כב' בית המשפט העליון, מפיו של כב' הנשיא דאז, פרופ' אהרון ברק, את הדברים הבאים (בע' 311 לפסה"ד):
"חוזה מתפרש על פי אומד דעתם של הצדדים. אומד דעת זה הוא המטרות, היעדים, האינטרסים והתכנית אשר הצדדים ביקשו במשותף להגשים. על אומד הדעת למד הפרשן מלשון החוזה ומהנסיבות החיצוניות לו. שני מקורות אלה "קבילים" הם. בעזרתם מגבש הפרשן את אומד דעתם המשותף של הצדדים.
כן נקבע על ידו כי בעוד שאת חוזי היחס יש לקרוא כאילו הם- "מסמיכים את בית המשפט לקרוא לתוכם תנאים וחיובים חדשים, שלא הוסכמו מראש, על בסיס עקרונות משפט רחבים כמו תום לב, הגינות וסבירות, שכל אלה מותאמים למרות החוזה"; הרי שאת החוזה הסגור, יש לראות כ- "חוזה ממצה שכל תנאיו מוגדרים באופן ברור ונהיר והוא אינו זקוק לפרשנות יצירתית... חוזה סגור מנוהל על ידי כללים פורמאליים, שעיקרם דרישת הכתב".
כב' השופט גרוסקופף, אשר הצטרף לפסק דינו של כב' השופט שטיין, הוסיף התייחסותו וקבע כי בעוד שכב' השופט שטיין ביקש לעשות הבחנה בין החוזים תוך מתן הדעת לרמת הפרוט של החיובים והזכויות, הוא עצמו סבור כי אותה הבחנה נעוצה בזהות המתקשרים בהסכם ולאו דוקא ברמת הפרוט המצויה בהוראותיו.
כל זאת, הגם כי במועד בו רכשה הראל את זכויותיה במקרקעין, המבנה המסחרי כבר עמד על תילו, ושטחי שופרסל כבר נמכרו לה.
בהסכם הרכישה צוין כי על פי תנאי התב"ע החלים על המקרקעין, ניתן אישור לשימוש חורג לתקופה של 5 שנים מיום 23.7.2000, עם אופציה ל- 5 שנים נוספות, למטרת מסחר, כי היטל ההשבחה בקשר עם האישור לשימוש חורג שולם על ידי המוכרת, וכי היא ממחה ומעבירה להראל, בכפוף לקיום התחייבויותיה על פי ההסכם, את כל זכויותיה על פי ההיתר לשימוש חורג אשר ניתן לגבי הממכר (ס' 4.5 להסכם).
...
מכל האמור לעיל עולה כי עמדתה של רמ"י, הייתה ידועה לתובעת עוד בשנת 2017, ובמהלך השנים חזרה רמ"י והביעה עמדתה זו.
עובדתית, אין חולק כי במהלך כל השנים, חייבה רמ"י את התובעת בדמי שימוש חורג, לפי 0% מסחר (ר' גם ס' 41 לכתב התביעה).
עם זאת, יש בנקוב כדי לעורר סימני שאלה לעניין תום לבה של התובעת כמו גם כדי ליתן משנה תוקף למסקנה על פיה יש בהתנהלות התובעת בפועל, לאורך השנים, כדי ללמד, לכל הפחות על קיומה של ידיעה ברורה, עד כדי זניחת חלק מהטענות, באשר להיקף ומהות אפשרויות השימוש של כל אחת מבעלות הזכויות במקרקעין.
סוף דבר:
התביעה נדחית (בסייגים המפורטים בסעיפים 96 ו-101 לפסק הדין).