][
האם המבקשת, חברת ג'יימס ריצ'רדסון שמפעילה חנות פטורה ממכס בנמל התעופה בן גוריון, נידרשת להמיר מטבעות זרים שמשולמים לה במזומן לפי "שער חליפין יציג" ולא כפי שהיא נוהגת – בהתאם ל"שערי קניה ומכירה"? בנוסף, האם נפלו פגמים באופן שבו היא מיידעת את לקוחותיה בדבר שיטת ההמרה שבה היא נוקטת ביחס למטבעות זרים, העולים כדי הטעה וחוסר תום לב?
בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו קבע כי קיימת אפשרות סבירה שהמענה על שתי שאלות אלה הוא בחיוב, ובהתאם מצא לאשר ביום 1.2.2018 בקשה לאישור תובענה כייצוגית שהגישה המשיבה בנידון (כבוד השופט ר' כהן, ת"צ 60359-09-14; להלן: החלטת האישור).
מחירי המוצרים בחנות ריצ'רדסון מוצגים בדולר ארצות הברית (להלן: דולר), והתשלום עבורם מתאפשר בכרטיס אשראי או במזומן.
לטענתה, שיטת ההמרה כוללת המרה כפולה ומיותרת שגורמת לאובדן של כ-5% מערכו של הסכום ששולם במטבע זר, ויש לראות בכך משום עמלת המרה שנגבית באופן סמוי וללא ידיעת הלקוח.
...
דין הערעור בנקודה זו להתקבל אפוא, והתוצאה היא שבקשת האישור נדחית ככל שהיא סבה על עילה של הפרת חובה חקוקה המעוגנת בחוק הגנת הצרכן.
כל שנקבע הוא שלא הונח יסוד לטענה כי חלה על ריצ'רדסון חובה חוקית להמיר מטבע זר בשיטת המרה מסוימת, וממילא היא לא הפרה כל הוראה בנדון; ודי בכך על מנת לדחות את בקשת האישור בעילה זו.
לעומת זאת, מקובלת עליי מסקנת בית המשפט המחוזי כי הגילוי שבו נקטה ריצ'רדסון אינו מספק לכאורה, ועלול להוות משום הטעיה.
סוף דבר
התוצאה היא שהערעור מתקבל בחלקו, במובן זה שהחלטת בית המשפט המחוזי לאשר לנהל תובענה כייצוגית נגד המבקשת בעילה של הפרת חובה חקוקה בשל אי החוקיות שדבקה לכאורה בשיטת ההמרה, מבוטלת; בעוד יתר חלקי החלטת האישור נותרים בעינם.