בהתאם לדף פרטי ביטוח מיום 2.5.2013 של אחת מהפוליסות - ביטוח חיים (ריסק), קיימת הרחבה – "לביטוח "שמש" (אובדן כושר עבודה), בפרמיה משתנה (ללא קזוז ביטוח לאומי)", כאשר סכום הביטוח בגין אובדן כושר עבודה מלא עמד על סך 3,029 ₪ שהוא שיעור של 75% ממשכורתה של המשיבה.
בפרשת מנורה נקבע, כי "הילכת אשבל לא ביקשה לצמצם את סמכויות בית הדין לעבודה אלא להרחיבן במידה מסוימת. דומה שההרחבה טעונה הרחבה נוספת...בדבר החלת כלל גורף לפיו על כל התביעות כנגד קופות גמל להיכלל תחת סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה, שכן בסופו של יום, מדובר בתביעות אשר רובן ככולן נוגעות לביטחונו הסוצאלי של אדם; זאת –גם אם מבוססות הן בחלקן על עילות חוזיות- מסחריות, שאינן דורשות ספציפית בהכרח את מומחיותו של בית הדין לעבודה." עוד נקבע שם, כי "יש ליתן פירוש רחב לסמכות בית הדין לעבודה בנושאי בטחון סוצאלי, נוכח התמחותו בתחום זה, ולמעט חריגים בנסיבות מיוחדות מאוד, להעביר אליו את הטיפול בנושאי בטחון סוצאלי, כמו היתדיינות בין מבוטחי קופות גמל – למשל –לקופות".
כאן המקום לציין, כי בפרשת מנורה הביא כב' המשנה לנשיאה (סע' כה-כו לחוות דעתו) מעיקרי חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה אשר הוגשה במסגרת ההליך בבג"ץ בעיניין אשבל (בג"ץ 10015/09), שלפיו "בבואנו לפרש את הקבוע בסעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה, יש לנקוט בגישה פרשנית רחבה למונח "חברות בקופות גמל", ולראותו כמסמיך את בית הדין לעבודה לידון בכלל התובענות שעילתן ביחסים שבין מבוטחים בביטוח פנסיוני לבין הגוף המבטח, בין אם מקור הפוליסות ביחסי עבודה בין אם לאו.
...
מאחר שהמשיב הוא עצמאי שבוטח על ידי המבקשת בפוליסת ביטוח חיים ושילם את הפרמיות בעצמו, לא ניתן לראותו משום עובד ולפיכך נתקבלה בקשת "הפניקס". המשיב הגיש ערעור לבית הדין הארצי (עע (ארצי)44592-04-17 אטיאס מרדכי –הפניקס חברה לביטוח בע"מ (מיום 12.4.2018) ובפסק דין שניתן על ידי הרכב בראשות כב' הנשיאה וירט ליבנה נקבע, כי "במהלך הדיון בערעור הודיע בא כוח המשיבה כי הוא מסכים שההליך הנדון לפנינו יוחזר לדיון בבית הדין האזורי לעבודה, מבלי לפגוע בטענותיו וכי הערעור יתקבל... לאור האמור לעיל הערעור מתקבל, ועניינו של המערער יוחזר לדיון בבית הדין האזורי לעבודה".
כפי שניתן ללמוד מכלל ההחלטות עליהן עמדתי לעיל, ומהשורה התחתונה של פסק דינו של בית הדין הארצי כאמור, הדרישה לצורך קביעת הסמכות היא מהות העניין, קרי עיסוק בתחום הביטחון הסוציאלי במובנו הרחב, ולא בזהות הצדדים; שכן נכללו בה עצמאים מזה, ומשווקים פנסיוניים, מזה, כאשר כל אחד בתורו אינו נכנס, בהתאמה, להגדרה הצרה של המונח "עובד" מזה, ו"קופת גמל", מזה.
סבורני, כי יש ליתן להגדרת המונח "קופת גמל" בסעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה משמעות רחבה אשר תכניס תחת כנפיו תביעה לתגמולי ביטוח מכוח פוליסות ביטוח פרטיות, שיש בהן הרחבה –כיסוי – פיצוי בעד רכיב של אובדן כושר עבודה.
אשר על כן, הבקשה לדחיית התביעה על הסף מחמת העדר סמכות עניינית להידחות.