מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אובדן חוזה עבודה: השלכות על זכויות העובד

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

על חשיבות מעמדן של הזכויות הקוגנטיות, עמד בית המשפט העליון בבג"ץ 760/79 ד"ר לילי דיין נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד לד(3) 820, 823 – "מטרתו העיקרית של הסדר זה להגן על זכויותיו של העובד, אך הוא בא גם להבטיח את האנטרס של המעביד והציבור בכללו... אופי צבורי-קוגניטי זה של ההוראות המגינות - אשר לעיתים אף מתלווה סנקציה פלילית על הפרתו - מביא לידי כך שאין הן יכולות לשמש נושא להסכם בין הצדדים. הצדדים לא יצרו את הזכות, והצדדים אינם יכולים להסכים עליה ולשנותה. הזכות היא פרי החוק, הנותן ביטוי למדיניות סוציאלית שבישומה עניין לציבור כולו. 'שאם לא כן מה הועילו חכמים בתקנתם כשבאו לשמור עובד מפני ניצול"..
ודוק, הזכות להפרשות לקרן פנסיה נועדה ליצור עבור העובד רשת בטחון כלכלית, בין אם באמצעות חיסכון כספי שישמש לאחר הגעה לגיל פרישה, ובין אם באמצעות הבטחת קצבה במקרה של אובדן כושר עבודה כתוצאה מנכות, ר' ע"ע (ארצי) 1407/01 אורי פידלמן נ' מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של בע"מ (17.10.04) .
הציפייה לקיום חובת המעסיק להפריש לפנסיה, אינה טומנת בחובה רק ציפייה לתמורה הכספית הגלומה בכך, כי אם את ההשלכות שתהיינה לכך על זכאותו של התובע לגימלאות השונות.
...
זכות הקיזוז לפי ס' זה הינה של המוסד לביטוח לאומי, ולנתבעים אין כל מעמד בעניין זה (ר' בעניין זה את פסיקת בית הדין הארצי בעניין טורעאן) – "דין טענתו של המערער בעניין זה להידחות הן מטעמיו של בית הדין האזורי והן מן הטעם הפשוט שמכח הוראת סעיף 202 לחוק הביטוח הלאומי קיזוז חלק מקצבת הנכות היה פועל לטובת המוסד ולא לטובת קרן בניין (או המערער במקרה זה). לפיכך, ממילא אין למערער מעמד בעניין זה. לכל היותר, רשאי היה המוסד לביטוח לאומי לטעון טענה בעניין זה..". כמו-כן, הנתבעים לא הפנו להוראה כלשהי בתקנון, לפיה יש לקזז מפנסיית הנכות המגיעה למנוחה, סכום ששולם לה כקצבת נכות כללית על ידי המוסד לביטוח הלאומי (ויוער – כי ישנן הוראות לקיזוז כאשר מדובר בקצבת נכות שמקורה בפגיעה בעבודה בהתאם לס' 79 לחוק הביטוח הלאומי, אולם אין הוראה דומה כאשר מדובר בנכות כללית).
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
כמו-כן, ישלמו הנתבעים ביחד ולחוד לתובעים 2-3 פיצוי בגין אבדן פנסיית שאירי מבוטח בסך של 45,543 ₪ (יצוין, כי מאחר ולא נעשתה הפרדה בחוות הדעת, יהיו זכאים התובעים לכך ביחד ולחוד).

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

על חשיבות מעמדן של הזכויות הקוגנטיות, עמד בית המשפט העליון בבג"ץ 760/79 ד"ר לילי דיין נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד לד(3) 820, 823 – "מטרתו העיקרית של הסדר זה להגן על זכויותיו של העובד, אך הוא בא גם להבטיח את האנטרס של המעביד והציבור בכללו... אופי צבורי-קוגניטי זה של ההוראות המגינות - אשר לעיתים אף מתלווה סנקציה פלילית על הפרתו - מביא לידי כך שאין הן יכולות לשמש נושא להסכם בין הצדדים. הצדדים לא יצרו את הזכות, והצדדים אינם יכולים להסכים עליה ולשנותה. הזכות היא פרי החוק, הנותן ביטוי למדיניות סוציאלית שבישומה עניין לציבור כולו. 'שאם לא כן מה הועילו חכמים בתקנתם כשבאו לשמור עובד מפני ניצול"..
ודוק, הזכות להפרשות לקרן פנסיה נועדה ליצור עבור העובד רשת בטחון כלכלית, בין אם באמצעות חיסכון כספי שישמש לאחר הגעה לגיל פרישה, ובין אם באמצעות הבטחת קצבה במקרה של אובדן כושר עבודה כתוצאה מנכות.
הציפייה לקיום חובת המעסיק להפריש לפנסיה, אינה טומנת בחובה רק ציפייה לשווי סכומי ההפרשות, כי אם את ההשלכות שתהיינה לכך על זכאותו של התובע לגימלאות השונות.
...
ביסוד הטענה עומדת הוראת סעיף 202 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 טענה זו לא נטענה בכתב ההגנה, אלא רק בשלב הסיכומים ובשל כך דינה להידחות.
הודעה מוקדמת כאמור לעיל, הגענו למסקנה כי המנוחה היא זו שהתפטרה מעבודתה.
אי לכך, טענת הקיזוז בענין זה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת זו תבחן הבקשה לגילוי מסמכים, על רקע נסיבותיו של המקרה הנידון; בשים לב לאמות המידה הקיימות ומשקלן מנקודת מבטו של מבקש גילוי המידע; ההשלכות על ההליך העקרי ועל האינטרסים של הצדדים; ומידת תרומתם של כל אלה לקיומו של 'דיון יעיל' בהליך העקרי" (ע"ע (ארצי) 494/06 מדינת ישראל נציבות המים – אבנצ'ק (28.3.2007)).
על פי הנתבע המסמך שגילויו מבוקש אינו יכול ללמד על זכותה הלכאורית של התובעת לביטוח אובדן כושר עבודה.
אולם עיון בכתב התביעה מעלה כי התובעת טוענת בו כי לנתבע הייתה חובה לבטח אותה בביטוח אובדן כושר עבודה מכוח הסכמים קבוציים, צוי הרחבה, הסכם בין הצדדים או נוהג (בסעיפים 16 ו-25 לכתב התביעה), ולטענת התובעת המסמך המבוקש דרוש לה לצורך ביסוס טענת הנוהג.
...
ככל שמבחן הרלוונטיות על שני היבטיו מוביל למסקנה שהמסמכים רלוונטיים להליך יש להבטיח גילוי מרבי, תוך איזון חובת הגילוי עם אינטרסים לגיטימיים נוגדים (בג"ץ 7793/05 אוניברסיטת בר אילן נ' בית הדין הארצי לעבודה (20.1.2011)).
כאמור, על פי הפסיקה במסגרת הליך גילוי המסמכים אין להטיל על בעל דין לייצר מסמכים לצד שכנגד, בפרט שחלק מהמידע המבוקש נוגע לתקופה שהתיישנה, ולכן דין הבקשה בעניין זה להידחות.
סוף דבר – הבקשה לגילוי מסמכים נדחית, בכפוף להערה מעלה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לאחר סיום עבודתה הגישה התובעת תביעה זו לשכר עבודה, גמול עבודה בשעות נוספות, דמי כוננות, השלמת שכר על עבודה בקייטנה, פיצוי בשל אי הפרשה לקרן הישתלמות, פיצוי בשל הפרשה בחסר לפיצויים ולתגמולים, דמי נסיעות, פיצוי לדוגמה לפי סעיף 26א לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, פיצוי בגין אובדן רווחים פנסיוניים עתידיים ו/או עשיית עושר ולא במשפט ו/או עגמת נפש.
מחלוקת יסודית שבה על בית הדין להכריע בהליך זה, נוגעת להשלכה שיש על זכויותיה של התובעת, להוראת סעיף 132ב(ד) לצוו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), תשי"ח-1958 (להלן: "צו המועצות האזוריות"), אשר קובעת: "שכרם ותנאי עבודתם של עובדי ועד מקומי יהיו כשל עובדי מועצה אזורית ובילבד שזכויותיו לגימלאות של עובד שנתקבל לעבודה לאחר יום ט"ז בכסלו התשס"ב (1 בדצמבר 2001)". יבוטחו בקרן פנסיה צוברת".
בשים לב לכך ש"דין החוזה" שבין הצדדים הוא הדין הישראלי, חלה על העסקת התובעת גם המעטפת המשפטית של דיני העבודה הישראליים, ובכללם חוקי משפט העבודה המגן, לרבות העקרון בדבר העדר הכושר המשפטי של עובד לוותר על זכויות שמוקנות לו על פי חוק המגן.
...
התוצאה התביעה מתקבלת חלקית.
הנתבע ישלם לתובעת את הסכומים הבאים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 1.2.21 עד לתשלום בפועל: הפרשי שכר בסך 59,430 ₪.
הנתבע ישלם לתובעת הוצאות ושכר טרחת עורכת דין בסך 10,000 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אלא שלרוב הדיכוטומיה מטשטשת ונוצרים אזורים עמומים בגדרם מועלות שאלות, כגון מי מחויב בפקוח על עבודתו של העובד ועל שעות עבודתו, מי אחראי לשמור על זכויותיו של העובד בעת הפסקה עבודה, על סביבת עבודה בטוחה וכיוצא באלו.
בסמוך לאחר חקיקת חוק קבלני כוח אדם, ובשים לב להגנות שהוא נועד להעניק לעובדים המועסקים באמצעות קבלני כוח אדם, הובעה בפסיקה ובספרות הדיעה כי הצורך בהגנה על אותם עובדים באמצעות החזקה ההלכתית נחלש, ולכן זו איבדה מכוחה.
כך לדוגמא בעיניין מנרב: "נסיבות המקרה מחדדות אם כך את חשיבותה והשלכותיה של "נקודת המוצא" שנקבעה בעיניין כפר רות, ומצדיקות לטעמנו לשקול שמא ראוי להחזיר על כנה את החזקה העובדתית שנקבעה שם, לפיה ה"משתמש" בכוח עבודתו של העובד (ודאי, אך לא רק, בעת ביצוע פעילות הנחזית כפעילות ליבה) הוא גם מעסיקו, אלא אם הוכיח אחרת.
יחד עם זאת מצאנו לנכון להוסיף, כי המסקנה האמורה בדבר אחריותה של המערערת להעסקת העובדים, מקבלת תימוכין בחומר הראיות בתיק המלמד כי זכויותיהם של העובדים אשר עבדו בשטחי המלון לא עמדו לנגד עיניה של המערערת - אף שהמערערת טענה כי מדובר בהתקשרות עם קבלני כוח אדם, כפי שעולה לכאורה מהסכמי ההיתקשרות עם המשיבות 4-5, היא היתכחשה בטענות שונות לחובתה על פי סעיף 12א לחוק קבלני כוח אדם, לקלוט את העובדים בתום תשעה חודשי העסקה.
...
לא מצאנו יסוד להתערב בקביעות אלו ולפיכך, הערעור כנגד הסכומים שנפסקו לעובדים בגין גמול שעות נוספות - נדחה.
סוף דבר – על יסוד האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערערת תשלם לכל אחד מהמשיבים 1-3 הוצאות משפט, לרבות שכר טרחת עו"ד, בסך 5,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ח חשוון תשפ"ד (12 נובמבר 2023), בהעדר הצדדים וישלח אליהם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו