הם אינם מבקשים כי בית המשפט יחייב את הנתבעת לשלם להם את סכום הפצוי אלא רק יצהיר על כך.
עמדת הנתבעת
הנתבעת הגישה התייחסותה לסוגיית האגרה וטענה כי בהתאם להלכה סעד הצהרתי הוא סעד שאינו ניתן לביטוי כספי.
במקרה הנידון, היות והתובעים כבר הגישו תביעה לסעד אופראטיבי באותו העניין, וחתמו על הסכמי פשרה בעקבות אותן התביעות, במסגרתן התחייבה הנתבעת לבצוע עבודות, התחייבויות בהן לא עמדה, ועל כן אין עוד צורך בהגשת תביעה כספית.
תקנה 3(1) לתקנות האגרות, שכותרתה "הליכים שרואים את שוים כבלתי ניתנים לביטוי בכסף" קובעת : "צו הצהרתי, צו לא תעשה, צו עשה או צו אכיפה, למעט תובענה לסעד כספי כתוצאה מצו כאמור." בהתאם לסיפא של תקנה 3(1) הנ"ל, הרי מקום בו כתוצאה מסעד הצהרתי עתיד להנתן סעד כספי, הרי שלא ניתן להגדיר את התובענה ככזו ששוויה לא ניתן לביטוי בכסף.
...
בהתאם לפסיקה בעניין סיווגם של הליכים לעניין תשלום אגרה, תביעה לסעדים כספיים היא הכלל, ואילו תביעה לסעד הצהרתי היא החריג לכלל (ראו רע"א 7200/20 יואר אלזו השקעות בע"מ נ' אאורה ישראל יזמות והשקעות בע"מ, פס' 30 (6.4.2021):
"תביעה לסעד הצהרתי היא החריג לכלל. להבדיל מתביעה לסעד מהותי, אין תביעה לסעד הצהרתי דורשת קיומה של עילת תביעה, ולמעשה תכליתה איננה לאכוף על הנתבע זכות שלה טוען התובע, אלא לקבל הצהרה שיפוטית ביחס לקיומו של מצב דברים נתון (נינה זלצמן מעשה בית-דין בהליך אזרחי, 124 (1991) (להלן: זלצמן, מעשה בית-דין); ע"א 227/77 בנק ברקליס דיסקונט בע"מ נ' ברנר, פ"ד לב(1) 85, 93 (1977) (להלן: עניין בנק ברקליס)). לבית המשפט מסור שיקול דעת רחב האם להיעתר לבקשה לסעד הצהרתי. על מנת שבית משפט ידון בתובענה למתן סעד הצהרתי על מבקש הסעד להראות כי יש לו אינטרס לגיטימי בכך שההכרעה תתקבל בדרך זו, וכי הגשת תובענה לסעד מהותי קונקרטי כגון סעד כספי אינה אפשרית או אינה יעילה. במילותיו הקולעות של יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 563 (מהדורה שביעית, שלמה לוין עורך, 1995):
על כן אני קובעת כי על התובעים להגיש כתב תביעה מתוקן למתן צווי עשה בלבד או להגיש כתב תביעה מתוקן אשר יתווספו לו סעדים כספיים כמפורט בסעיף 27 להחלטה זו, או בכל סכום שהמבקשים ימצאו לנכון, תוך תשלום אגרה כדין, וזאת עד ליום 6.9.2022.
התובעים ישלמו הוצאות המדינה בסך של 2,500 ₪ והוצאות הנתבעת בסך של 2,500 ₪.