מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מתי נחשב אדם לחסר אחריות פלילית בשל "החלל התודעתי"

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

העירעור על הכרעת הדין לטענת המערער, לא זו בלבד שלא נתקיים בו היסוד הנפשי של "מודעות" ו"פזיזות", אלא שפטור הוא מאחריות בפלילים מכוח הסייג בפלילים של טעות במצב דברים שבסעיף 34יח(א) לחוק העונשין, ולפיו: "(א) העושה מעשה, בדמותו מצב דברים שאינו קיים, לא יישא באחריות פלילית אלא במידה שהיה נושא בה אילו היה המצב לאמיתו כפי שדימה אותו.
זאת, הואיל ולא מיתקיים במערער, ומעיקרא, מצב אשר בו "דימה מצב דברים שאינו קיים". חזקת המסוכנות המועדת שבכלי יריה באשר הם, והמודעות הנלמדת מתוך כך לאפשרות התרחשותה של תוצאה קטלנית (כפי שבוארו הדברים בפרשת מירו) גם היא סותרת מאליה – בנסיבות העובדתיות דנן – את תחולת סייג האחריות של "טעות במצב הדברים" (וראו – בדמיון מה – לעניין יחס הגומלין שבין טענת הגנה זו לבין מצב "עצימת עיניים" או מצב "החלל התודעתי" – ע"פ 115/00 טייב נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(3) 289, 307 (2000); וכן מאמרה של ר' קנאי "האמנם תמיד דין אחד לחושד וליודע?" מחקרי משפט יב 433 (תשנ"ו)).
כלי נשק – כחפץ מסוכן מעצם טבעו – נחשב לעולם 'מוכן' לירי, וכל אדם ממוצע בר דעת מוחזק כמי שמודע לטיבו זה. תו אופי זה של כלי נשק, אינו רק מכתיב כללי זהירות המחייבים את בדיקתו לפני 'הטיפול' בו, אלא קובע אותו מלכתחילה בין הכלים המועדים 'תמיד' לירי.
מדיניות הענישה המחמירה בעיניין זה נידרשת בראש וראשונה ככלי נוסף – ורב חשיבות – במאבק שעל החברה בישראל לאחוז בו, ללא פשרות, בחופזה הנואלת והנוראה של משחקי נשק חסרי תכלית וטעם והרי אסון.
...
מסקנתו זו של בית המשפט קמא אכן מתבקשת בנסיבות העניין והדברים, ועל כן דין הערעור על הכרעת הדין להדחות.
עונש זה מאזן כראוי בין חומרתה הרבה של העבירה בה הורשע המערער לבין נסיבותיו האישיות, ולא מצאנו מקום להקל עם המערער מעבר לכך.
לאור זאת, אציע לחברי למותב כי נדחה הערעור על כל חלקיו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2003 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

טיעונו של המלומד האנגלי פרופ' אנטוני דאף בספרו A. Duff, Intention, Agency and Criminal Liability (Oxford 1990) 157-167, המהווה בסיס עיוני להלכת Caldwell, הוא כי פזיזות כלפי נסיבות העבירה, לרבות חלל תודעתי או אדישות (practical indifference), הנובעים מגישה של אי אכפתיות כלפי הערך החברתי המוגן, נושא עמו מידת אשם סובייקטיבי מספקת כדי להרשיע בעבירה של מחשבה פלילית רגילה.
גישה נורמטיבית-מוסרית, החפצה לספק הגנה ראויה לבטחון הציבור, אינה יכולה לאפשר לנאשמים היוצרים סיכונים קשים וגורמים פגיעות חמורות לזולתם בשל אדישותם והתנכרותם הבולטת לאינטרסים של הזולת, והעדפה חדה לאינטרס או ליצר הרגעי של עצמם, לטעון כי היו "רשלנים בלבד". תורת אחריות פלילית המשחררת אותם מלשאת באחריות למעשים חמורים אלה בשל "חוסר מודעות" נכשלת בהגנה על ביטחון הציבור.
גם קוגלר סבור כי ההסדר הקיים מצמצם יתר על המידה את האחריות הפלילית, ואף הוא מצביע על קבוצת המצבים בהם החלל התודעתי נובע מאדישות כלפי הערך החברתי המוגן בעבירה (קוגלר, שם, עמ' 158-159).
לפי גישה זו, אין הבדל במידת האנטי-חברתיות של חשד סובייקטיבי לבין זו של חלל תודעתי הנובע מאי אכפתיות וזלזול כלפי הערך המוגן בעבירה (בענייננו, שלמות גופו ובריאותו של אדם).
...
אלא, שנוכח העובדה כי מדובר בפעולה נמהרת ונחפזת, שלא חלף אלא הרף עין בין הבלחתה במוחו של הנאשם לבין ביצועה, נראה לי כי יהיה זה יומרני מצדי לקבוע, ברמת השיכנוע הנדרשת בפלילים, כי בהרף עין זה חלפה במוחו של הנאשם מחשבה אודות טמפרטורת המים שבקומקום, כך שקינן בו חשד סובייקטיבי לגביה.
אני סבורה כי במקרה דנן מתקיימים כל הרציונלים המצדיקים הכללת "חלל תודעתי" בגדר "עצימת עיניים", השקולה ע"פ החוק למודעות.
לפיכך אני מרשיעה את הנאשם בעבירה של גרימת חבלה חמורה לפי סעיף 333 לחוק העונשין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו