קשה להבדיל בין "דיעה" לבין "קביעת עובדה". עמד על כך בית המשפט העליון בע"א 259/89 הוצאת מודיעין נ' ספירו פ"ד מ"ו (3) 55: "בסווג האמירה יש לתת משקל לאופן שבו היא נתפסת בעיניו של הקורא הסביר. רוצה לומר, האם סובר הוא כי הוא מוזמן לשפוט את האמירה, או שמא מתבקש הוא לאמצה כעובדה וללא ביקורת עצמית? הרושם הכללי שיוצר מרקם הכתבה בעיני הקורא הסביר הוא שחולש על סיווגה של האמירה, ואין הוא מנתח ניתוח מדוקדק כל אימרה ואימרה. רושם זה מושפע מניסוחה של האימרה, ממקומה בכתבה ומהמבנה הכולל שלה".
בע"א 751/10 פלוני נ' ד"ר אילנה דיין-אורבך ניתן ביום 8/02/12 הובהר כי: "בעוד שפרסום עובדות אמור לשקף את המציאות האובייקטיבית כפי שהיא, אמירות בעלות יסוד סובייקטיבי, המתארות עמדה אישית בנוגע למצב דברים מסויים, יחשבו להבעת דיעה (עניין בן גביר, בפיסקה 12 לפסק דינה של השופטת ארבל, ע"א 9406/96 קאקיש נ' ביארס, פדי נג 3 352, 358, שנהר, בעמ' 309, ד"נ חב' החשמל, בעמ' 322). הבעת דיעה כוללת על פי רוב ביטויים בעלי מטען ערכי מסויים או תיאור מצב עובדתי בדרך המנוסחת כדעה (שנהר, בעמ' 309 – 310). לרוב, כוללת הבעת הדיעה ביטויים אשר לא ניתן לסווגן כ"אמת" או "שקר". פירסום ייחשב כהבעת דיעה אם האדם הסביר יבין את האמור בו כהבעת דעתו של המפרסם (ע"א חב' החשמל, בעמ' 291).
אכן לעיתים מיתקיים קושי להבחין בין דיעה לעובדה.
כך למשל, האם כינוי איש ציבור "נוכל" הוא קביעת עובדה או הבעת דיעה? בגלל הקושי להתוות איבחנה בין הבעת דיעה לבין הצהרה כוזבת, נקבע בארה"ב כי אין בנמצא דבר שהוא דיעה כוזבת.
וראו כב' הש' ריבלין בפרשת בן גביר: "סעיף 15 מחיל, לגבי כל סעיפי המשנה שבו, את דרישת תום-הלב (על תום-הלב בהקשר של חוק איסור לשון הרע, ראו ע"א 788/79 ריימר נ' עיזבון רייבר, פ"ד לו(2) 141). על כן, אדם המביע דיעה על איש ציבור ובעניין צבורי, לא יזכה להגנה, אלא אם יתברר כי פירסומו זה – בתום-לב נעשה. בין יתר השיקולים הצריכים לעניין זה, ניתן למנות את הכוונה שעמדה מאחורי הפירסום – האם כוונת זדון או שמא כוונה אחרת (ע"א 4/85 צור נ' הוכברג, פ"ד מב(3) 251; ע"א 211/82 ננס נ' פלורו, פ"ד מ(1) 210, 216); את אמונתו הכנה של המפרסם באמיתות הפירסום (פרשת ריימר הנ"ל, בעמ' 148); את נושא הפירסום ומושאו – האם נסב הפירסום על דמויות ציבוריות ועל סוגיות פוליטיות, אקטואליות או אחרות שלציבור עניין רב בהן (ראו פרשת קראוס הנ"ל, בעמ' 864); את מידתיות הפירסום – לשונו, סיגנונו, נוסחו והקף היתפרסותו, כאשר אלה עומדים אל מול העניין שבו עוסק הפירסום (פרשת משיעור הנ"ל, בעמ' 10; פרשת פלוס הנ"ל); במקרים מתאימים, נקיטת אמצעים סבירים לבדיקת אמתות הדיעה אף היא שיקול רלבאנטי (ע"א הארץ הנ"ל, בעמ' 306, 312; פרשת פלוס הנ"ל), וכך גם סבירות המסקנה שצמחה מתוך התשתית העובדתית עליה היא מסתמכת (ע"א הארץ הנ"ל, בעמ' 307)".
סעיף 16 (א) לחוק איסור לשון הרע קובע: "הוכיח הנאשם או הנתבע שעשה את הפירסום באחת הנסיבות האמורות בסעיף 15 ושהפירסום לא חרג מתחום הסביר באותן נסיבות, חזקה עליו שעשה את הפירסום בתום לב." סעיף זה, מסדיר את סוגיית הנטלים והחזקות וקובע מפורשות כי חזקת תום הלב תקום לאדם אם ביצע את הפירסום באחת הנסיבות האמורות בסעיף 15, כמפורט לעיל.
...
נוכח העובדה כי לא מדובר בלשון הרע דין התביעה להידחות.
לא מצאתי שאהרונוביץ' ואהרוני מתנכלים לזינו באופן אישי ועושים שימוש באמצעי התקשורת שבשליטתם על מנת להכפיש את שמו, ומכל מקום נחה דעתי כי עומדת לנתבעים הגנת "אמת דיברתי" (סעיף 15 (2) והגנת תום הלב, סעיף 15(4).
אשר על כן אני דוחה את שתי התביעות באופן הדדי.